Narsist babamdan nasıl korunabilirim?
Babam narsist biri. Her mutlu anımızda berbat hissettiriyor. Sürekli onun istediği gibi yaşamak zorundayız. Onun yüzünden kendimi yetersiz ve değersiz hissediyorum. Bu yüzden herkes her an babam gibi beni yargılıyormuş gibi hissediyorum. Toplu ortamlarda kendimi iğrenç hissediyorum. Özelliklerde kimsenin beni tanımadığı ortamlarda. İstediğim sevdiğim şeyleri paylaşamıyorum. Ev ortamım çok huzursuz. Hayatımı babamın istediği şekilde yaşamak istemiyorum. Günün sonunda yine babamın istediği oluyor hep. Babamdan kendimi korumak için ne yapabilirim?
Bu soru 17 Temmuz 2024 09:24 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Narsist bireyler kendisini ön plana koyan, eşsiz oluşuyla övünen, empati duygusundan yoksun olurlar. Bu bireyler duygusal açıdan yoksun olduklarından ve güvensiz hissettiklerinden kendilerini aşırı sevmeye, yüksek standartlara bağlı yaşarlar.
Narsist bireyler çocukluk dönemlerinden itibaren ebeveynleri tarafından imkansız beklentilerin olduğu bir tutum görmüş olabilirler. Babanız ebeveynlerinizin beklentilerini karşıladığı takdirde değer, sevgi görmüş olabilir. Performansı iyi oldukça, başarılı oldukça takdir gören, iltifat alan bireyler büyüdüklerinde kendilerini hep daha iyi görmeye eğilimli, mükemmel olma mecburiyetinde olurlar. Çünkü ancak o zaman kendilerini değerli, sevilen ya da başarılı hissederler. Ancak değerli ya da sevildiğini hissettiklerine dair olumsuz inançlarını, düşüncelerini farkında değillerdir. Örneğin babanızın ‘’En iyi ben bilmezsem sevilmem, en iyi ben yapmasam değer görmem ya da benim istediklerim en iyi olarak değerlendirilip yapılmazsa başarısız olurum ve yine sevilmem’’ gibi olumsuz düşünceleri olabilir. Babanız kendi yetersizliğini –daha doğrusu yetersiz hissettiği duygularını- kapatmak ya da bastırmak için bu davranışlarla tetiklenerek sizi veya çevresini yetersiz hissettiriyor olabilir.
Narsist bir ebeveynle baş etmenin temeli baş etmemektir aslında. Narsist biriyle baş edemezsiniz, kendisiyle orta yolu bulmaya çalıştığınızda manipüle edilmeniz olası bir durumdur. Bu nedenle baş etmek yerine babanızı olduğu gibi kabullenmeyi deneyebilirsiniz. Kabullenmek de bir nevi baş etmektir. Kabullendiğinizde olumsuz duygularınız –üzüntünüz, mutsuzluğnuz, endişeleriniz- azalmaya başlayacaktır. Kabullenmeyle birlikte babanızın aslında kendi yetersizliğini bastırdığını, kendini nasıl hissettiğini yansıttığını düşünebilir, farkında olabilirsiniz.
Narsist bir ebeveynle yaşamınızı sürdürürken, babanızın olumsuz davranışlarından dolayı farkında olmadığınız bir durum; babanızın sizi önemsediği ve bu olumsuz inançlarında altında yatan kişiliğin hassas bir yapısı olduğu gerçeği. Evet yetersiz hissettiğinizden babanızın sevgisini farkında olamıyorsunuz anlıyorum. Çünkü babanızın sevgi dili, sevginin tanımı performans mükemmel oldukça takdir etmek, kendinin en iyi en mükemmel versiyonunu size göstermek olabilir. Bunu farkında olmanız yetersizliğinizle olumsuz duygularınızla baş etmenize yardımcı olabilir.
Narsist bir babanın sizde oluşturduğu yetersizlik duygusuyla baş etmeniz yani kendinize olumlama yapmanız, kendi yeterliliğinizi farkında olmanız gerekiyor. Kendi güveninizi oluşturmanız, kendi yeterliliğinizi farkında olmanız baş etmenizi kolaylaştıracaktır.
Sevgili danışan, süreçle başa çıkmakta zorlandığınızı, yorulduğunuzu görebiliyorum. Bu süreç içerisinde bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.