İletişim

Narsist bir ilişkim mi var?

Gizli Kullanıcı5 Ekim 2024 22:42

Yaklaşık 4 yıllık bir ilişkim var. Karşılıklı birbirimizi seviyoruz. Ama çok fazla baskı hissediyorum üzerimde. Kıskançlık, manipüle ve hep haklı olma hali var. En mutlu olduğumuz durumda bile bir anda beni eleştirecek veya modumu düşürecek şeyler söyleyip en güzel anımızda neye uğradığımı şaşırıyorum. Haksız olduğu bir konuda düzgün bir şekilde empati kurmasını sağlayarak anlatmayı da denedim onun öfkeli halini bastırmak için bağırarak anlatmayı da ama günün sonunda hep haklı çıkmaya çalışıyor. Gelinen noktada anlamadığı veya çok yanlış yere çekip manipüle ettiği için susmayı tercih ediyorum. Ama bu da aradaki iletişimi koparıyor ve uzaklaşıyoruz. Ayrıca çok fazla arkadaşı yok sadece işine odaklı ve ben arkadaşlarımla görüştüğümde özellikle cinsiyeti erkek olunca her görüşmem sonrası kavga ediyoruz. Normalde sakin bir insanken ben de öfkeli olmaya başladım. Narsist olduğunu düşünüyorum ama uzman bir görüşe ihtiyacım var. Çünkü artık mutsuz ve içe dönük olmaya başladım.

Bu soru 7 Ekim 2024 18:39 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, narsist kişilerin özelliklerinden bahsederek başlamak istiyorum. Böylece sizde partnerinizin bu tanımlamalara uygun olup olmadığı konusunda fikir yürütebilirsiniz. Narsist kişiler sanılanın aksine kendini çok beğenen, diğerlerinden üstün olduğunu düşünen insanlar değillerdir. Narsist aynada gördüğü kişiden hoşlanmaz, olduğu kişiyi yeterli görmez. Bu yetersizlik duygusunu diğerleri üzerinden doyurmaya çalışır. Diğerlerinin ne düşündüğünü ve ne hissettiğini önemsemez. Empati duygusu gelişmemiştir. Manipüle yetenekleri oldukça gelişmiştir. Bu kişilerle konuşurken kendinizi savunmaya geçmeniz çok anlaşılırdır çünkü genellikle eleştireldirler ve diğerlerinin eksiklerini görmeye meyillidirler.

Erkek arkadaşınızın bu davranışlarının sizde öfke uyandırması da çok normal. Özellikle kendinizi ifade etmenizin engellendiği durumlarda engellenme duygusu beraberinde öfkeyi getirir ve ardından bu öfkeyi sağlıksız bir şekilde de dışa vurursunuz. Özellikle iletişim kurma çabalarınızın karşılıksız kalmasıyla oldukça zorlandığınızı anlayabiliyorum, burada hislerinizi ve duygularınızı nasıl yansıtmanız gerektiği kaygısını taşıdığınız için ilişkide kendinizi rahat hissedemezsiniz.

Partnerinize karşı duyduğunuz öfke genellikle ikinci bir duygudur. Öfkenizin altındaki ilk duyguyu keşfedin. Örneğin; bir tartışma sırasında partnerinizin sizi suçladığını düşündüğünüz bir senaryoyu düşünelim.

Sen dili ile kullanılan sağlıksız iletişim; sürekli sen haklısın zaten, sen mükemmelsin, sana göre hep ben suçluyum zaten.

Ben dili ile kullanılan sağlıklı iletişim; kendimi ifade edemediğim zamanlarda öfkeleniyorum, burada suçlanıldığımı hissediyorum ve benim empatiyle kurulmuş bir iletişime ihtiyacım var böylece daha doğru ifadelerle nasıl hissettiğimi açıklayabilirim.

Partnerinizle içinde bulunduğunuz ilişkiyi değerlendirin, birbirinize şu soruları sorabilirsiniz:

İlişkiye devam etme motivasyonun nedir ?

ilişkide nelerin değişmesini istersin ?

ilişkide seni mutlu eden neler var ? Hangi davranışları daha çok yapmamı istersin?

İçinde bulunduğunuz durumun ne denli zorlu olabileceğini anlayabiliyorum, hep böyle yaşamak zorunda değilsiniz; değişim elbette mümkündür ancak özveri ister. Değişim ise değişmeye karar verme, değişim için adımlar atma ve bu adımları sürdürmeye dayalıdır. Bunu yapmaya ne kadar meyilli olduğunuzu keşfedin.

öncelikle önemli olan sizsiniz. Bir ilişkideki partner rolünden çok daha fazlasısınız. Dünyadaki tüm insanların arasında biriciksiniz ve mutlu olduğunuz bir ilişkide olmaya hakkınız var, ilişkiler sağlıksız bir hale geldiğinde bitmeye mahkumdur, bu aşamada bitmeyen ilişkiler yalnızca muhtemel sonu ertelemektir. İlişkiyi sağlıklı bir hale getirmek ise imkansız değildir. Bunun için motivasyona sahip olup olmadığınızı keşfedin, değişim için isteğinizin bulunduğu ancak değiştiremediğiniz durumlarla ilgili de bir uzman desteği almakta fayda var, çift terapisi ile var olan sorunlarınızın üzerinden çok daha kolay gelebilirsiniz. Terapi kolaylaştırır ve iyileştirir.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular

İletişim

Tartışmalarda çok zorlanıyorum nasıl çözebilirim?

Yaklaşık 1 yıldır süren bir ilişkim var. Son zamanlarda aşırı bir şekilde ciddi kavgalat ediyoruz. Ben haklıyken bile ani patlamalarım öfkelenmelerim krizlerimden dolayı haksız konuma düşüyorum ve sevgilimi de üzmüş ve yok saymış bulunuyorum. Ayrılsak bile içimde bir vicdan azabı oluyor onu üzdüğüme karşı. Ayrıca kavgadan sonra durulup konuşmaya geçince ben susup kalıyorum bir şey diyemiyorum. Haklı yönlerim olsa bile açıklayamıyorum kendimi sadece sevgilimi dinliyorum. O da buna çok kırılıyor. Kendisi benim güvenliğim için çok tedirgin oluyor ve bundan dolayı üstüme çok düşüyor ve kavgalar ediyoruz okb ve anksiyetemden dolayı dışarı çıkmak beni aşırı rahatlatıyorm fakat özellikle akşam saatlerinde dışarıda olup gecikiceğimi söylediğimde illa sinirlneip kızıyor ve olay kavgaya dönüyor. Ona rahatsızlığımdan dolayı dışarıda olmak beni rahatlıyor dediğimde ben senin dışarı çıkmandan rahatsız değilim sadece çok tedirgin oluyorum diyor bu sadece bana değil ailesine karşı da böyle onunla ilgili bir problem ama ben bundan kısıtlanmış hissedip yorulmuş durumdayım anlayışla karşılasam dahi dışarda olduğum sürece diken üstünde oluyorum onu bu durumdan vazgeçmesi için nasıl bir açıklama yapacağımı bilemiyorum ve tartışmalarda az önce yazdığım sorunları yaşadığım için sürekli çıkmaza giriyorum ve haklıyken haksız oluyorum. Bu durumu nasıl düzeltebilirim yardımcı olursanız çok rahatlarım ve sevinirim. Şimdiden okuduğunuz için teşekkür ederim.