Aile

Narsist eșimle boşanma aşamasındaki ruhsal durumum

Gizli Kullanıcı24 Mayıs 2024 11:29

Merhaba. 20 yıllık evliyim. İkinci kez boşanma davası açtım. Önceki davayı eşim ikna ettiği için vazgeçtim. Tekrar döndüğümde ilk bir kaç ay o başka biri oldu. Sonra yine aynısı. Yıllar sonra öğrendiğim kadarıyla eşim bir narsistmiş. "seni benden başka kimse çekmez, bir tane arkadaşın bile yok" vb. Cümlelerle yıllarım gitti. Yaklaşık bir ay oldu. O kadar değersizleştim ki aynaya bakmayali uzun zaman oldu. İlk bir ay çok üzgün olduğunu ifade etti. Şimdilerde ise sessiz. Fakat ben döndüğümde yine aynı şeylerin olacağını biliyorum. Ama çok fazla stresliyim. Sanırım bu içime işleyen korku. Ne yapabilirim?

Bu soru 26 Mayıs 2024 07:24 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, Narsist bir eşle başa çıkmak bir çok insanın zorlandığı deneyimler arasında. Çoğu kişi narsist davranışlar karşısında kendi değerini sorgulayabilir. Bu adeta toksik bir hipnoz haline benzer. Sanki normalde sahip olduğumuz muhakeme yeteneğimizi ve öz saygımızı onun yanında etkisizmiş gibi hissedebiliriz. Uyuşan bir kolun kontrolünü kaybetmek gibi, var olduğunu bilirsin ama kullanamazsın. Bir narsistin psikolojik saldırılarına maruz kalmak da var olan özgüven, özdeğer ve öz saygıyı işlevsiz hale getirip, uyuşmuş bir duruma dönüştürebilir.

Bu yüzden aşama aşama tekrar işlevsel hale gelebilmesi adına kararlı adımlar atmak size yardımcı olacaktır.

Onun size olumsuz itham ve eylemleri karşısında sizin tutumunuz nasıl oluyor? Lütfen kendinizi bir yabancı gibi şefkatle ama dürüstçe gözlemler misiniz? Eşinizin davranışlarına karşı net sınırlar belirler ve bunları korursanız devamı etkili olabilir. Kendi ihtiyaçlarınıza öncelik veriyor musunuz? Sizin her an kendinizi yok saydığınızı gören narsist, bundan cesaret alacaktır.

Bunun yanı sıra iletişim şeklinizi gözden geçirebilirsiniz. Sağlıklı iletişim becerileri edinmeye çalışın lütfen. Duygularınızı ifade etmek ve ihtiyaçlarınızı açıkça belirtmek karşı tarafa doğru sınır koymaya da yardım eder. Eğer mümkünse çift terapisi almak için kendisiyle konuşabilirsiniz.

Sadece onunla aranızda olan sorunlara odaklanmak yerine zihninizi daha pozitif ve yaşama sevinci veren taraflara yöneltebilirsiniz.

Başkalarından destek alıyor musunuz? Aileniz, arkadaşlarınız veya terapistiniz gibi güvenilir bir destek ağı oluşturun. Bu, duygusal desteğinizin sağlanmasına yardımcı olabilir.

Eşinizin narsistik davranışlarının altında yatan nedenleri anlamaya çalışın, ancak kendinizi korumak için lütfen acıma tarafına geçmeyin olur mu?

Öz değer kaynaklarınızı beslemek için ne yapıyorsunuz? Kendinize zaman ayırın, hobilerinize ve ilgi alanlarınıza odaklanın. Kendinizi mutlu eden şeylere zaman ayırmak önemlidir.

Son olarak, lütfen kendi mutluluğunuzu ve refahınızı merkeze alın. Bu süreçte kendinize odaklanın ve kendinizi daha iyi hissedecek kişilerle, etkinliklerle daha fazla meşgul olun.

Sağlıklı ilişkiler kurduğunuz bir yaşam diliyorum.

Sağlık dileği ve sevgilerimle…

Cevaplanmış benzer sorular