Nasıl daha atılgan biri olabilirim?
Ben yeni bir ortama gittiğimde çok çekingen kalıyorum kimseyle konuşamıyorum sesim titriyor yanlış bir şey söylerim diye çok konuşmuyorum biri benim yanıma gelmedikçe ben onlarla konuşmuyorum ağzımı bıçak açmıyor rezil olucam diye korkuyorum çok yalnız ve yabancı hissediyorum bu hayatımda çok büyük bir sorun olmaya başladı yeni şeyler yapmaya korkuyorum girişken biri olmak istiyorum böyle olmamı ne sağladı bunu nasıl düzeltebilirim?
Bu soru 12 Temmuz 2024 17:00 tarihinde Psikolog Merve Nur Sekmen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Bahsettiğiniz yeni ortama girdiğinizde çekingen kalmanız, yanlış bir şey söylerim diye konuşmamanız, sesinizin titremesi, rezil olma endişeniz, yalnız ve yabancı hissetmenizin meydana geldiği belli ortamlar var mı? Varsa bu ortamlara ne sıklıkla girersiniz veya girmek zorunda kalırsınız? O ortamlarda tek başınıza olduğunuzda mı bu durumlar meydana gelir yoksa birileri olsa bile bahsettiklerinizi yine de deneyimler misiniz?
Yeni ortamlara girmek, yeni insanlarla bir araya gelmek bilinmezin içine girmek ve orada kaybolmak, yalnız başına kalmak gibi hissettirebilir bazen. Böyle hissettiğinde insan, o hissettiği yerden kaçar ve kaçınmaları başlar; o ortamlara bir daha girmeyi istemez ve girmez.
Fakat bunun şöyle bir denklemi vardır: X şeyi ne kadar deneyimlerseniz o x şeyden o kadar pekiştireç alma olasılığınız artar. Pekiştireç dediğim şey, yeni ortamlara girdiğinizde “evet başta biraz zorlandım ama daha sonra açıldım sesimde bedenimde daha az titremeler oldu” diyebilmek ve/veya “aslında yeni insanlarla tanışmak, düşündüğüm kadar ya da önceki deneyimlediklerim kadar olumsuz sonuç doğurmadı” diyebilmenize yardımcı olan şeylerdir. Pekiştireçlerinizi yeni deneyimlere kapı araladığınızda ulaşabilirsiniz.
Her araladığınız kapı olumlu deneyime açılmayacağı gibi olumsuz deneyime de açılmayacaktır. Bilişsel çarpıtmalardan uzaklaşıp bütünlüklü düşünmenize yardımcı olacak içgörünüzü geliştirmeniz için yeni ortamlara girmeyi deneyimleyebilirsiniz.
Bunun için adım adım gitmeniz size yardımcı olabilir. Direkt olarak yeni ortamlara girmek sizi rahatsız edecek bir senaryoysa bu senaryoyu zihninizde imgeleyerek önce deneyimleme fırsatı sunabilir daha sonra belki bir yakınınızla yeni ortama girmek daha sonrasında da tek başınıza ilerlemek ve deneyimlemek daha yumuşak olabilir.
Not: yeni insanlarla tanışmak bağlamında bahsettiğim gibi aşamalı gidecekseniz, gitmeyeceğiniz yol için, sırf yeni insanlarla iletişim kurmak amacıyla yol tarifi sormak bile iletişim becerilerinizi kuvvetlendirebilir.
Kendinize bu tarz egzersizler planlayabilir, aşamalı ilerleyebilirsiniz.
Bunlar terapide bizlere yardımcı olan teknikler olup, bahsettiğim yazı ise terapiye hizmet etmemektedir. Salt bakış açısı sunma görevi görmektedir. Problemlerinizle daha derinlemesine ilgilenmek isterseniz bizlerden veya dilediğiniz terapistten destek sağlayabilirsiniz.
iyi günler dilerim…
Cevaplanmış benzer sorular
Çocukların sosyal ilişkileri
Merhaba, Çocukların sosyal ilişkilerini nasıl güçlendiririz?