Nasıl özgüvenli olurum ve insanların düşündüklerini kafaya takmam?
İnsanların ne düşündüğünü çok umursuyorum. Basit şeyleri çok fazla kafaya takıyorum. Kalabalık ortamlarda kendimi kötü hissediyorum. Gereksiz panik yapıyorum. En ufak şeylerde moralim bozuluyor modum düşüyor çevremdekiler de olumsuz etkileniyor. Çok düşünmekten yoruldum artık kafam allak bullak oluyor nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum kendimi ezik hissediyorum bir türlü insanları umursamamayı beceremiyorum onlar ne der diye düşünmekten adım atamıyorum. Lütfen yardım edin nasıl bir yol izlemeliyim nasıl özgüvenli olurum kafaya takmayı nasıl yapabilirim.
Bu soru 1 Aralık 2024 11:48 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle yaşadığınız bu zorlayıcı süreci çok iyi anladığımı belirtmek isterim.
Özgüven eksikliği yaşamak, devamlı olarak düşünmek ve kalabalık ortamlarda paniklemek kaygı seviyeniz ile doğrudan ilişkilendirilebilir. Bu şekilde hissediyor ve davranıyor olmanız geçmiş deneyimleriniz, genetik faktörler ve yetiştiğiniz ortam ile ilişkili olabilir.
Kendiniz hakkında devamlı olarak ''yeterince iyi değilim'', ''yetersizim'' gibi düşüncelerinizden kurtulmak için özgüveninizi geliştirmek adına gayret göstermeniz gereklidir. Bu düşüncelerinizi ''önceliğim kendim olmalıyım'' , ''kendime değer veriyorum ve insanların hislerinden çok benim hislerim çok daha kıymetli'' gibi düşüncelerle değiştirebilmeniz gereklidir.
İlk olarak olumsuz düşüncelerinizi sorgulamalısınız.
Örneğin;
Başkaları ne düşünüyor? Bu düşüncelerin bana olumlu bir katkısı var mı?
gibi soruları kendinize sormalısınız.
Yapılan araştırmalara göre kaygılandığımız düşüncelerimizin yalnızca %8' i gerçeklik içermektedir. Kaygılandığınız düşüncelerinizi değerlendirirken kendinize bunu hatırlatabilir ve ''şu anda bu düşünceme dair bir kanıtım var mı?'' sorusunu kendinize sorabilirsiniz.
Kaygıyı azaltmanın en iyi yollarından biri yavaşlamaktır. Kaygılandığımız zamanlarda zihinsel aktivite oldukça yüksektir. Bedensel olarak yavaşlamak, sakin yürüyüşlere çıkmak ve spor yapmak kaygı düzeyinizi dengeleyecektir.
Düşünce saati oluşturun.
Düşünce saati, gün içerisinde bir saat dilimi belirleyerek o saat dilimine kadar kaygılandırıcı düşüncelerinizi erteleyerek günlük aktivitelerinizden daha fazla keyif almanızı ve odaklanmanızı sağlayabilir. Belirlemiş olduğunuz saat diliminde kaygılarınızı düşünmek ve gerçeklik düzeylerini sorgulamak size iyi gelebilir.
Kaygılarınızı değerlendirmek üzere bir defter edinebilir ve bu defter üzerinde değerlendirme yapabilirsiniz. Bu, sizin düşüncelerinizi daha somut bir şekilde görerek değerlendirmenize yardımcı olacaktır.
Son olarak, kendinize bir günü ayırmak ve bu gün içerisinde size katkı sağlayacak bir kitap okumak, meditasyon yapmak, kişisel bakımınıza zaman ayırmak ve olumlu yönlerinizi yazdığınız bir liste oluşturmak çok daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak size çok daha iyi gelebilir. Daha fazla sormak istediğiniz soru var ise yeni bir soru oluşturabilirsiniz :)
Kendinizden hak ettiğiniz değeri esirgememeniz dileğiyle...
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın