Ne yaparsam yapayım illa bir kusurum çıkıyor
Esimle problemlerimiz var. Onu dinlesigimde hak veriyorum. Ama kendimide hakli buluyorum. Sanki beni bu hale donusturen kisi o degilmis. Ben kendi kendime yeni bi karakter olusturmusum gibi davraniyor. Evliligimizi cikmaza girmesi . Tutkunun ölmesi. Kotu giden herseyin sorumlusu benim.. kendisini cok mukemmel goruyor. Ne zaman konusmaya calissam surekli haksizim. Bir sekilde ihale hep bende kaliyor. Kendi ic dunyamda ki duygulari ona aktaramiyorum. Onun istedigi gibi olmaya calisiyorum. Kisa bi sure hersey yolunda giderken tekrar basa sariyoruz. Yillardir gorusmesini istemedigim kadin arkadasi var. Kadini engelledim heryerden sildim. Engelini kaldirip tekrar eklemis. Bu konuyu farkedip tartisinca da sen niye bana guvenmiyorsun aramizda birsey yok dedim. Takip etmem gereken bir durum var ( nedenini soylemiyor) bu konuda bile ona guvenmedigim surekli tartisma cikarmak istedigimi guzel giden herseyi benim bozdugumu soyleyip bi sekilde ozur dileyen yine ben oluyorum. Neyi nasil duzeltecem gercekten bilmiyorum nerden nasil baslamaliyim. Artik aglamak istemiyorum
Bu soru 2 Ekim 2024 11:16 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, evlilikte yaşadığınız bu durumu, karmaşık duygularınızı anlıyorum. Nasıl düzeleceği konusunda attığınız adım oldukça güzel. Yaşadığınız durumu anlamlandırarak başlamalıyız. Hem içsel dünyanızı hem de eşinizle olan ilişkinizi daha sağlıklı hale getirmek için birkaç noktaya birlikte bakalım.
Kendinizi ve eşinizi haklı bulmak konusunda yaşadığınız bir denge var. Eşinizin düşüncelerine hak vermeniz empati yeteneğinizi gösterir ancak kendi ihtiyaçlarınızı gerii plana attığınızda içsel olarak birikmeler yaşanabilir. Birikerek bri volkan dağı gibi patlamak çoğu bireyin deneyimlediği bir durumdur. Öfke, haksızlık hissi ve duygusal olarak yorgunluk hisleri bizim birikmemize sebebiyet verebilir. Eşinizin sürekli haklı olduğu bir döngüde kendinizi haklı göstermeniz oldukça zorlaşır.
Evlilik sorumluluğu tek taraflı değildir. İki tarafında katkıda bulunduğu bir süreçtir. Mevcut problemin tek bir kişinin sorumluluğuna bağlanması oldukça sağlıksızdır ve suçlamaya döner. Bu durum kendinizi hatalı hissettirmenize sebep olmuş olabilir. İlişkinizde sürekli olarak özür dileyen tarafın siz olması suçlamaların üstünüzde olmasındandır.
Eşinizin kendinde kusur aramaması adeta mükemmel olduğu algısını size vermiş. Bu da sizin duygusal olarak geri çekilmenize ve duygusal bağların zayıflamasına neden olabilir.
Kendi iç dünyanızı yansıtamadığınızdan bahsediyorsunuz. Ona duygularınızı açtığınızda nasıl tepki alıyorsunuz? İlişkilerde duygusal iletişim çok önemlidir. İki tarafında kendini iyi ifade edebilmesi gerekir.
İlk olarak işe kendimizden başlayacağız. Kendi ihtiyaçlarımızı, ilişkiden beklentilerimizi ve duygularımızı netleştireceğiz. Neler hissediyorsunuz, neye ihtiyacınız var, evliliğinizde sizi en çok zorlayan şey ne? Zihninizi rahatlattığınız bir anda (öncesinde metidasyon yapmayı deneyebilirsiniz) detaylıca düşünmenizi istiyorum. Düşündükten sonra dilerseniz bir kağıda dökün ve gözlerinizle somut bir şekilde duygularınızı anlayın.
Analizinizden sonra eşinizle yakındığınız konuları konuşmalısınız. Burada kullanacağınız dil "ben" dili olmalı. "Sen" bunu yapıyorsun! cümlesi yerine "Ben" böyle hissediyorum gibi cümleleri tercih edeceğiz. Eşinize karşı suçlayıcı olmadan duygularınızı ifade etmelisiniz.
Başka bir kadınla yaşanan durum hakkında rahatsızlığınız var. Eşinizin o kadını neden takip ettiğini size açıklamadığı için güven ve sınırlar konusunda zorlanıyorsunuz. Eşinizle açık ve net şekilde konuşmayı deneyin. Neden istemediğiniz halde sosyal bağının kalması gerektiğini bilmenize ihtiyacınız olduğunu aktarın. Neler hissettirdiğini de söylemelisiniz. Eğer bu konuda sizin sorularınız anlayışla karşılanmaz ise güven problemi ileri bir hal alabilir. Aynı durumu sizin eşinize yaşattığınızda neler hissedebileceğini sorarak empati duygusunu arttırmasını isteyin.
İlişkinindeki sarsıcı dinamikler nedeniyle tutkunun değişmesi normaldir. Duygusal bağ zayıfladıkça tutku azalabilir. Tutkunun yeniden canlanması için birlikte keyif aldığınız aktiviteleri de hayatınıza tekrar entegre edin. Birbirinize daha fazla zaman ayırmak ve dengeyi oturtmak için sabır ve zaman gerekir.
Sürecinizde kendinize karşı nazik olmayı, kendi ruhsal sağlığınızın önemini ve kendinize vakit ayırmayı unutmamalısınız. Problemleri aşamadığınızı ve bir rehberle ilerlemeye ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzde terapi desteği almayı düşünmelisiniz. Hem evliliğiniz için hem de bireysel sağlığınız için oldukça önemli bir husustur. Sevgiler, Psikolog İrem Bor