Neden birisi iyiliğim için de olsa konuşunca ona karşıt görüş sunmam gerekiyor gibi hissediyorum?
Birisi iyiliğim için de olsa konuşunca ona karşıt görüş sunmam gerekiyor gibi hissediyorum bu savaş niye? Mesela geç saat bana öğrencim mesaj atıyor bu saatte ders dinletmeyeyim hocam sizi meşgul etmeyeyim diyor niyeti iyi evet ama ben hayır dinlerim rahatsız olmam diyorum bu neden olur sizce beni düşündüğünü geçiyorum o sırada dinlemiyorum o his bana geçmiyor bile ? Benden kaynaklı mi ondan kaynaklı mi hemen aklıma başka birsey geliyor itiraz etme ihtiyacı hissediyorum bunu sen dinleyemezsin yapamazsın gibi anladığım için de olabilir sanki altında yatan his bu gibi geldi ters anlıyorum ben yaptırırım diyorum sorumluluk sahibi olmaktan mi yoksa başarılı olduğumu duymak mi takdir almak mi bunu bilmek hissetmek mi sürekli yaptıklarımı söyler dururdum sizin için söyle yaptım vs diye neden olur bu hani anneler sizin için saçımı süpürge ettim der gibi ne bekledim acaba karşılık görmedim mi.yeterince istediğim türde mi görmedim acaba yoksa yeterli bulamıyorum kendimi mi duydukları mi mi çözemiyorum ya. Mükemmeliyetçi mi oldum ben yoksa?
Bu soru 10 Kasım 2024 22:10 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Davranışlarınızla ilgili kafanızın oldukça karışık olduğunu görebiliyorum. Bazı zamanlarda o kadar yoğun bir duygunun etkisi altında oluruz ki davranışlarımızı kontrol edemeyiz. Dürtüsel olarak karşıt gelme davranışınızın altında birçok neden olabilir. Bu davranışa yetişkinlerde de rastlamakla birlikte çoğunlukla çocuklarda görmekteyiz. Sürekli anne-babasının, öğretmeninin söylediklerinin tam tersini yapmaya çalışan, onun iyiliği için söylense de karşıt tepki gösteren bir çocuk düşünelim. Bu çocuk görünmek istiyordur. Benliği o kadar bastırılmış ve kim olduğunu ortaya çıkaramıyordur ki kendisine yöneltilen her söylemi bir tehdit olarak algılıyordur. Bu yüzden kendisine gelen her söylem/davranış zihin süzgecinden geçmeden davranışa dökülüyor. Çocukların özellikle “ben” bilincini geliştirmeye çalıştıkları evrede bununla çok sık karşılaşırız. Çocuklar ve yetişkinlerin olaylara tepki verme zincirleri birbirinden farklı olmakla birlikte siz de kendinize şu soruları sorabilirsiniz;
Bana yöneltilenleri ne olarak algılıyorum?
Karşıt tepki vermediğimde boyun eğeceğimi mi düşünüyorum?
Karşıt tepkilerim olumlu da olsa olumsuz da olsa bir şeye hizmet ediyor mu ?
Karşıt tepki ile neyi değiştirmek istiyorum, bana söyleneni kabullenmeme isteğim mi var?
Sevgili danışan birçok nedeni olabilir. Ama öncelikli olarak karşı gelme motivasyonunuzu fark etmelisiniz. Peki daha sonrasında ne yapabilirsiniz?
Size söylenenleri tehdit olarak algılayıp algılamadığınızı fark etmek adına kendinizi izleyin; bedeniniz nasıl bir tepki veriyor, nasıl hissediyorsunuz? tehdit olarak algılama beraberinde kaygıyı getirir ve kaygı genellikle içsel bir sıkıntı vererek kişinin el titremesine sıcak basmasına vs neden olabilir.
Tehditi fark ettiğinizde durun ve mutlaka “bir şey yapmanıza gerek olmadığını” bilin. Her zaman bir davranış sergilemek zorunda değilsiniz; yaşamda durduğumuz, bazen sadece dinlediğimiz, bazen öğrendiğimiz, bazen başkasının söylediklerini yerine getirdiğimiz durumlar elbette olacaktır. Her şeyle tek başınıza mücadele edemezsiniz, hayatın sizi bir yerlere götürmesine, insanların size bir şeyler söylemesine izin verin; aksi takdirde kişilerde “muhalefet” bir tavır takındığınızı düşünerek sizinle iletişiminde zorluk yaşayabilir.
Bu sorunun sizi oldukça rahatsız ettiğini anlayabiliyorum. Tüm olasılıkların içinden sizin nedeninize ulaşmak ve değişim için bir uzman desteği almak işinizi oldukça kolaylaştırmak, terapi fark etmenizi ve değiştirmenizi sağlar.
Sorunuza farklı detaylar eklemek veya başka bir sorununuzun ele alınmasını istiyorsanız yeni soruyu iletebilirsiniz.
sevgiler.