• Anasayfa
  • Sorular
  • Neden en ufak başarısızlığımda stresleniyorum? Bunu nasıl düzelteceğim?
Psikoloji

Neden en ufak başarısızlığımda stresleniyorum? Bunu nasıl düzelteceğim?

Gizli Kullanıcı1 Aralık 2024 00:07

Bu sorunun cevabını içten içe biliyormuş gibiyim ama tam olarak dile getiremiyorum. Örneğin voleybol oynamayı çok severim fakat topu atabilmek konusunda özgüvensiz hissediyorum ve tek yanlış hareketimde stresten tüm vücudum titremeye, hızlı nefes almaya başlıyorum. Panik atak gibi. Takımdakileri geri düşürdüğümü düşündüğümde böyle oluyor. Ödevlerimi, bir şeyler ile oyalanarak erteleyip günün sonunda yapmadığımda ve yapacak vaktim kalmadığında kendime çok kızıyorum. Yine stresli hissedip sadece uyumayı tercih ediyorum. Bunu düzeltmek ve yapmak elimde değilmiş gibi geliyor. Bu yüzden, bazen kendimi başka birinin gözünden izliyormuşum gibi hissediyorum. Başka bir örnekle, sınavlarımdan istediğim notu alamadığımı öğrendiğimde gözlerim kararıyor, suratım asılıyor, vücudum titriyor ve hızlı nefes alıp veriyorum. Bir kaç dakika sonra geçiyor fakat berbat hissettiriyor. Streslenmek derken de bunları yaşamaktan bahsediyorum.

Bu soru 2 Aralık 2024 07:29 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Yaşamınızda “kaygı”nın yerinin oldukça fazla olduğunu görebiliyorum. Kaygı hepimizin hayatının bir parçasıdır. Günlük hayat dahi kaygı yaratan birçok olay içerir. Burada kaygıyla başa çıkma yollarımızı keşfetmemiz ve sağlıksız başa çıkma yöntemlerimizden vazgeçmemiz gereklidir. Başa çıkma yöntemlerinizi ele alalım;

Voleybol oynarken yanlış bir hareket yaptığınızda aşırı kaygılanıyorsunuz ve bedeniniz kaygı belirtileri gösteriyor. Bu durumla nasıl başa çıkıyorsunuz ? Belki de daha sonrasında yanlış yapmamak için toptan kaçıyorsunuz, bir sonraki maçta oynamak istemiyorsunuz, takımınıza yanlış yaptığınızı düşünerek maçtan sonra onlarla konuşmuyor olabilirsiniz ya da tek başınıza kalmak istiyorsunuz. Tüm bu ve diğer kaçınmalar sizin bu sorununuzu sürdüren durumlardır. Ya da uyumak da bir kaçma, kaçınmadır. Kaçınmalarınız yerine neler yapabileceğinizi keşfetmelisiniz.

Öncelikle kaygının herkes için sıkıntı verici olduğunu kabul edersek sizin kaygıyı yanlış değerlendirdiğiniz için vücudunuzun titrediğini, nefesinizin hızlandığını fark etmeniz önemlidir. Belki de bu belirtiler yüzünden bayılacağınızı, aklınızı yitireceğinizi düşünüyorsunuz. Ancak kaygının böyle bir niyeti yoktur. Kaygı ölümcül bir hastalık da değildir, yalnızca sizi korumaya çalışıyor ancak korurken zarar da verebiliyor. Kaygıyı hissettiğiniz anda bedensel belirtileriniz kaygınızı arttırıyor. Burayla ilgili yapacağınız nefes teknikleri işinize yarayacaktır. Nefesinizi kontrol ettiğinizde vücudunuzu da kontrol ettiğinizi göreceksiniz. 4 saniyede nefes al 7 saniye nefesi tut 8 saniyede nefes ver egzersizini kullanabilirsiniz. Bu parasempatik sinir sisteminizi çalıştırarak sizi rahatlatacaktır.

Kaygıyla savaşmadan neye ihtiyacı olduğunu fark edin. Sizi bu denli kaygılandıran nedenleri ele alın. Özellikle performans gerektiren durumlarda kaygılandığınızı görebiliyorum. Performans göstermeye, başarılı olmaya dair nasıl bir tutumla büyüdüğünüz oldukça önemlidir. Akademik yaşamınız nasıl değerlendirildi ? Bir yarışın içinde hissettiğiniz ve sürekli 1.olmak zorundaymışsınız gibi hissettirildiniz mi ? Ya da hep çok iyi, çok başarılı bir çocuk olarak nitelendirildiyseniz başarısızlık sizin için felaket olabilir. Burada geçmiş yaşamınızda şefkatle karşılanmayan her davranışınızı kabullenip şu anda kendinize şefkatli olmalısınız. Herkes kadar hata yapmaya, bazen sınava çalışmak istememeye hakkınız var. Bu hakka sahip olduğunuzu bilmeniz önemlidir. Kendinizi dışarıdan bir gözmüş gibi hissetmeniz sorunu kendinizden uzaklaştırma isteğinizdendir. Bu sorunu ben yaşamıyorum bir başkası yaşıyor isteği hakimdir. Bu da bir başa çıkma yöntemidir ancak sağlıksız olduğu için sorununuzu pekiştiriyor.

Özellikle erteleme durumlarında kişinin en mükemmeli ve en iyisini yapmak için en doğru zamanı beklediğini çok sık görürüz. Ancak ertelenme sonucu işler yapılamadığında bu durum mükemmeli arayan kişiye oldukça sıkıntı verir. Başlamalısınız ve kendinize hata payı vermeye devam etmelisiniz. Sizin de fark ettiğiniz gibi kendinize zaman verdiğinizde bedensel belirtileriniz geçecek, kaygınız hafifleyecek. Kaygınız sonsuza kadar sizinle kalmayacak.

Kaygıyla ilgili beden ve nefes egzersizlerine YouTube üzerinde mindfulness kanalı ile ulaşabilirsiniz.

Bu sorunla tek başınıza başa çıkmak zorunda değilsiniz, nedenleri tam olarak fark edebilmek ve kabullenmek, değişim için adımlar atarak iyileşmek terapi desteğiyle çok daha kolay olacaktır. Bu süreci bir uzmanla beraber yürütebilirsiniz.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular