Neden erkek arkadaşım çok sinirli?
erkek arkadaşım birden çok sinirleniyor. onun o hallerini görünce beni de bir gülme alıyor ki sormayın. ben gülüyorum diye daha çok sinirleniyor. sinirlendiği şeyler bana çok basit geliyor. ciddiye alamıyorum ama onun canını sıktığını biliyorum. tepkileri de çok aşırı geliyor. bu durum bizi tartışmaya daha çok sokuyor ve olay büyüyor. sonra ben bitirmek istiyorum diyorum (her seferinde) ama bunu gerçekten de istemiyorum. ne yapmam lazım bilemiyorum.
Bu soru 1 Ekim 2024 18:59 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Öncelikle merhabalar ,
Yaşadığınız bu durum günümüzde ilişki içerisinde çok sık yaşanan iletişim problemlerinden kaynaklanmaktadır. İlişki içerisinde yaşanan bu tür durumlar, ilişki içerisinde iletişim problemlerine yol açabilir ve karşılıklı olarak duygusal anlamda yıpranmanıza sebep olabilir. İlişki içerisinde sağlıklı bir iletişim kurulmadığı zaman karşılıklı olarak birbirinizi anlayamadığınız için bir takım çatışmalara yol açabilir. Erkek arkadaşınızın yaşadığı ya da sinirlendiği konular size basit gelebilir ama onun için bu konular büyük önem taşıyor olabilir. Bu durumda sizin verdiğiniz tepki partnerinizi öfkelendiriyor olabilir. Bu durum empati eksikliği olarak algılanıp sonrasında yaşanılan tartışmaları tetikleyebilir. Bazen karşı tarafın yaşadığı durumlar bizim yaşadığımız durumlara göre basit gibi gözükse de karşı taraf için çok önemli olmaktadır. İlişki içerisinde partnerinizi anlamak, onun yaşadığı durumu küçümsememek, onunla konuşarak ve onu anlamaya çalışarak ona destek olabilirsiniz. Partnerinizi anlayarak, onun yerine kendinizi koyarak iletişim problemlerinizi azaltıp ilişkinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
Partnerinizin yaşadığı sorunlar karşısında, onun sinirlendiği durumlarda, tepkisini anlamaya çalışarak, öfkelendiği durumlarda kendinizi onun yerine koyarak empatiyi güçlendirebilirsiniz. Birlikte bir ilişki yaşadığınız zaman ''Bu durum onun için gerçekten önemli, bunu ciddiye alıp onunla konuşmalıyım ve ona destek olmalıyım'' gibi düşünceler ikinizin de olaylara bakış açısını değiştirebilir. Partnerinizi yaşadığı olumsuz durumlarda yalnız bırakmadan ona destek olduğunuzu hissettirdiğiniz zaman aranızdaki tartışmalar azalacaktır ve iletişiminiz düzelme yolunda ilerleyecektir.
İkinizin de daha sakin olduğu anda, partnerinizin sinirlendiği konular üzerine sohbet edebilirsiniz. Bu tür aşırı tepkilerin ve tartışmaların ilişkinize olumsuz bir etkisi olduğunu konuşarak, ilişkiniz için daha yapıcı bir yol bulabilirsiniz. Yapıcı olmak ve birbiriniz karşı net olup açık bir dille iletişim kurmak ilişkinizi daha olumlu etkileyecektir. Anlık fevri tepkiler birbirinize karşı tahammül seviyenizi azaltarak aranızdaki tartışmaları arttıracaktır ve bu durumda ilişkinizi olumsuz yönde etkileyecektir.
İlişkinizde partnerinize karşı duygularınızı açık bir dille ifade edebilirsiniz. Örneğin '' Bu durum karşısında nasıl tepki vereceğimi bilmiyorum, gülmek istemiyorum ama bu duruma nasıl tepki göstereceğimi bilmiyorum.'' şeklinde ona anlatabilirsiniz. Duygularınızı onunla paylaşmak, birbirinizi anlamak ve bu durumda empati kurmanız yaşanan olayların ciddiyetini karşılıklı olarak anlamanıza yardımcı olacaktır.
Erkek arkadaşınız size olumsuz bir durum anlattığında ya da sinirli olduğunda ona gülmek, onun kendisini hafife alındığını ya da ciddiye alınmadığını hissetmesine sebep olabilir. Bu durum onu daha çok sinirlendirip aranızdaki tartışmaların artmasına yol açar. Duygusal anlarınızda sakin kalmanız, onu anlamaya çalışmanız, tartışmayı çok büyütmeden çözüm bulmanızı destekleyecektir.
İlişki içerisinde yaşanan öfke ve stres, iletişimi olumsuz etkileyebilir. Öfke ve stres kontrolünü sağlamak ve yönetebilmeyi öğrenmek aranızdaki iletişimi güçlendirecektir. Tartışma anında yaşanan öfkeyi ve stresi yönetmek o anda daha mantıklı ve daha sakin bir şekilde iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Yaşanan olumsuz duyguları anlamak, partnerinize daha anlayışla yaklaşmanızı sağlayacaktır. Onu anlarken empati kurma yeteneğinizde gelişecektir. Eğer problem küçükse bile öfke anında aşırı yükselmeler küçük sorunların büyümesine sebep olmaktadır. Bu sebeple duygusal tepkileri, ani iniş çıkışları kontrol etmek tartışmaların daha sağlıklı bir şekilde çözülmesine yardımcı olur. Bu tür yaklaşımlar ilişki içerisindeki iletişimi iyileştirerek tartışmaların daha kontrollü bir şekilde sonlanmasına yardımcı olacaktır.
Bu süreçte bir uzman desteği alarak yaşadığınız iletişim problemleri ve hangi iletişim tarzını kullanmanız gerektiği konusunda etkili yöntemleri keşfedebilirsiniz. Tartışmaya sebep olan etkiler ve bunun sonucunda ne yapmanız gerektiği konusunda uzman desteği alarak rahat çözümlenmesini sağlayabilirsiniz. Uzman desteği daha sağlıklı bir şekilde iletişim kurma yöntemlerini ve tartışmalar konusunda çözüm odaklı becerileri kazandırma konusunda size yardımcı olacaktır.
Sağlıklı Günler Dilerim
Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu