Psikoloji

Neden kendimi bulamadığımı hissediyorum?

Gizli Kullanıcı5 Mayıs 2024 15:20

12. Sınıf öğrencisiyim sınavdan dolayı çok fazla stres ve baskı altındaymıs gibi hissediyorum çok fazla kaygılarım düşüncelerim var istemsiz bir şekilde yapamama korkusu var bunun yanında ailemi gururlandıramam korkusu da çok fazla onlara zarar verdiğimi düşünüyorum sözlerimle çünkü çok agresif hiç gülmeyen sürekli sinirlenen biriyim bu şeyler ders çalışmami çok etkiliyor masanın başına oturduğum zaman asla odaklanamıyorum kaygılar endişeleri umutsuzluk tekrarlaniyor kafamda bu yüzden son zamanlarda ders çalışmayı bıraktım bu durumu ailem fark ediyor ve daha çok üstüme geliyor sürekli ağlıyorum sürekli iğrenç hissediyorum kendimi çok sıkıyorum ağlarken etrafıma zarar vermek istemiyorum kendimi sarıyorum kollarımla tırnaklarımı batırıyorum başkasına zarar vermektense bu daha mantıklı geliyor sakinleşmek için bekliyorum öylece yağmur olduğumu düşünüyorum bir yağmur gibi yagiyorum buharlasiyorum ve tekrar damlaya dönüşüp tekrar yagiyorum yeniden doğuyorum bu düşünce ile az da olsa sakinlesebiliyorum sayı sayıyorum bazen yüze kadar o da yardımcı oluyor sorduklarında hiç bir şey anlatamıyorum yetersiz beceriksiz biri gibi hissediyorum sanki hiç buraya ait değilmiş gibi kafamdan bir sürü düşünce geçiyor bazen o kadar çok yüksek bi noktaya geliyor ki hani boğuluyormus gibi hissediyorum burda olmamalıymışım gibi kendime zarar verme düşünceleri hiç gitmiyor kafamdan ama yapmamak için kendimi engelleyebiliyorum ben bilmiyorum kendimi bulamıyorum gibi hissediyorum kimim ne için burdayım neden sürekli bu haldeyim neden hep başarısız oluyorum bu kadar iğrenç hissediyorken burda olmamın ne anlamı var bu sorulara bi türlü cevap bulamıyorum.

Bu soru 6 Mayıs 2024 18:11 tarihinde Psikolog Ayten Çelikörs tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Yaşadığınız stres, kaygı ve umutsuzluk hissi, sınav kaygısı, aile beklentileri ve özsaygı sorunları gibi birçok farklı etkenin bir araya gelmesiyle olabilir.

Öncelikle, bu duyguları yaşamanın normal olduğunu kabul etmek önemlidir. Bu duygularla başa çıkmanın yollarını aramak, duygusal iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Profesyonel bir destek almak, bu duyguları anlamanıza ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.Psikoterapi süreci sırasında, duygularınızı ifade etme, olumsuz düşünceleri sorgulama ve daha sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirme fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca, stres yönetimi ve gevşeme teknikleri gibi pratik araçlarla stresinizi azaltmayı öğrenebilirsiniz.Unutmayın ki, bu süreç bir dönüşüm ve iyileşme sürecidir. Kendinize ve duygularınıza odaklanarak, daha sağlıklı bir zihinsel duruma ulaşabilirsiniz. Profesyonel destek almak, bu süreci hızlandırabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.


Psikolog Ayten Çelikörs

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Teşekkür ederim cevabınız için biraz da olsa rahatlama hissi geldi. Profesyonel bir destek konusunda bilmiyorum kararsızım ama ilerleyen sürede düşünürüm.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Eşimden şüpheleniyorum

Benim 9 yıllık bir evliliğim var bugüne kadar eşime karşılıklı bir şekilde güvendiğimiz için hiç telefon şifrelerini birbirimizle paylaşmadık ama bu aralar elimde asla bir kanıt olmadan şüphelerim oldu sürekli telefonla uğraşmaya başladı işlerini yeni düzene oturttu. Ve ben bu içindekileri oturup düzgün bir dille onunla paylaştım. Kesinlikle böyle birşey olmadığını sadece işlerini yoluna koymakla uğraştığını dışarı çıktığında da arkadaşlarıyla sosyalleşmek istediğini söyledi. Ben ilişkimiz içerisinde onun özgürlük alanını kısıtlayan biri değilim rahatça arkadaşlarıyla bulusabilir benim için sorun olmazdı şimdi şüphelerim arttığı için her girdiği ortamdan fotoğraf istiyorum emin olmak güvenimi kaybetmek istemiyorum oda fotoğraf atıp kavga etmekten kaçınıyor.Ben evde çocuklarla ilgilenen fazla bir sosyal hayatı olmayan bir kadınım ailemde yaşadığım şehirden uzakta paylaşıp dertlesecegim kimse yok ona güvenmek istiyorum ama bunu yapamıyorum evdeyken yalnızken kafamda aldatılmak adına bir bir türlü şey kuruyorum bu düşüncelerden kendimi alamıyorum yemek yemeği bile unutuyorum. Bazen belli etmek istemiyorum ama istemsizce surat asıyorum eşime iyi davranmak içimden gelmiyor. Maddi sıkıntılar yaşadığımız için dışarda birlikte sosyalleşmek zor oluyor çocuklarda küçük. Ben kendimi toparlamak istiyorum kendisinden hiç yanlış bişey görmedim ama bu saçma düşünceler beni yiyip bitiriyor.