Neden şansızım?
Sürekli şansız olduğumu düşünüyorum. Ve hayatımda hep şanssızlıklar yaşıyorum . İyi arkadaş gruplarına düşmüyorum. Şansıma hatalı yerlere denk geliyorum. Hep kötü olumsuzlukları çekiyorum. Kendini gerçekleştiren kehanet gibi kötüyü çektiğimi düşündüm ama bazı somut şeylerdenden sonra şansım nasıl iyi olur bilmiyorum. Çalışırsam bazı şeyleri başarma olasıklarım var ama benim şansıma kesin aksilik çıkar gibi sürekli kötümser bakıyorum tecrübelerimden dolayı. Benden başka insanların işi rast gider ama ben aynı şeyi yapsam şansıma bişey olur kötü olur diye düşünüyorum sürekli
Bu soru 13 Eylül 2024 13:34 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, şansız olduğunuzu düşündüğünüz için hissettiğiniz olumsuz duyguları anlıyorum. Bu sizin için oldukça zorlayıcı ve motivasyon düşürücü bir süreç olmalı.
İnsanlar zaman zaman yararlı olmayan arkadaşlık ,partner,aile ilişkileri ile karşı karşıya kalabilir. Ancak bu durumun içinden psikolojik ve fiziksel sağlamlığı koruyarak çıkmak oldukça önemlidir.
Kendi kurduğunuz cümlede aslında, çalışırsam başarma olasılığım var ancak kesin şansıma aksilik çıkar diyerek, herhangi bir girişimde bulunmadığınızı belirtmişsiniz. Aslında bilişinizin hatasının farkındasınız ancak bunu zihine kanıtlamak için adım atmak gerekli.
Düşünce yapılarınızı inceleyin. Örneğin ben hep başarsızım düşüncesi için şunlar sorgulayın:
- Hayatın herhangi bir alanında daha önce başarılı oldum mu?
- Daha önce iyi olarak nitelendirebileceğim bir sosyal çevrem ya da ilişkim oldu mu?
- Geçmiş zamanlarda neler başardım?
Demek istediğim var olan düşüncenize aksi kanıtlar bulun. Zihininiz size olayı ya hep ya hiç diye algılatıyor olabilir. Buna bilişsel çarpıtma diyoruz. Bir ya da bir kaç olayda başarısızlık ve olumsuz sonuç elde edince bunu hayatın tüm olaylarına yansıtıyoruz.
Bunu yapmamak adına gerçekçi ve somut bir şekilde düşünmeye çalışın. İnternetten bilişsel çarpıtmaları araştırabilirsiniz. Sizde hangilerinin var olduğunu bularak bunu düzeltmek için adım atabilirsiniz.
Ayrıca kendinize aksi kanıtlar bulduğunuzda bunu zihnin algılayabilmesi için eyleme geçmek gerekir.
Söylediğiniz gibi şansızlık beni bulur diye adım atmadığınız girişim, düşüncenizi onaylar ve daha fazla bu düşünceye inanmanıza sebep olur.
Başarısız olacağınızı düşündüğünüz bir iş için adım atın ve olumlu sonuçla karşılaştığınızda bu düşünceniz değişmeye başlayacak ve yerine olumlu düşünce oturmaya başlayacaktır.
Tabi ki hayatın her evresinde her insan girişimlerinin sonucunda başarısızlık görebilir. Önemli olan burda nelerin eksik olduğunu, nelerin hatalı olduğunu bulup düzeltmeye çalışmaktır.
Olumsuz bir sonuçla karşılaştığınızda pes etmeyin, güçlü yönlerinizi keşfetmeye çalışın.
Neleri iyi yapabilirsiniz? Yaptığınız işin daha iyi olması için neler uygulayabilirsiniz?
Bilişsel çarpıtmaları düzeltmek hem eylem hemde düşünme gerektirir. Bu zaman ve sabır alan bir süreç olabilir. Dilerseniz uzman bir terapistle bu yolu daha planlı bir şekilde ilerletebilirsiniz.
Ancak kendiniz için gerekli motivasyonu sağlamalı ve adım atmalısınız.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk.Berfin Sönmez