Nefes tutma, psikolojik hiperhidroz ve uyku harici el ayaklarım her an terliyor
Nefes tutma uyku harici aaşırı terleme her an.
Mutsuzluk hissi Kalpte çarpıntı.Durdurduğu yerde çarpıntıdan sallanma hissi.Bunlardan bahsederken bile terleme titreme sıcaklama kuyruk sokumunda aşırı ağrı.
Bahsederken ağlama hissi
Utanma akıcı konuşamama karıştırma görmede bulanıklık
Otobüs toplu taşıma sipariş verirken aşırı el terlemesi ayak dahil bel sırt dahil yüz az
Bu terler soğuk bu arada.
Tek giydigim renk siyah ve beyaz teri belli etmesin diye.
Bu soru 7 Eylül 2024 14:34 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durumu anlıyorum. Bu belirtiler günlük yaşamınızı etkiliyor gözüküyor. Terleme, kalp çarpıntısı, titreme, sıcaklama, ağlama hissi gibi durumlar yoğun stres, anksiyete olarak görülebilir. Toplu taşımada ve sipariş verirken terleme, utnaç ve akıcı konuşamama sosyal anksiyetenin habercisi olabilir. Durduk yerde yaşıyor olman da kaygılandığını gösterebilir.
Kuyruk sokumunda aşırı ağrı stresin vücudunun sana gösterdiği fiziksel tepkiler olabilir. Sürekli terleme, titreme vücudunun savaş ya da kaç tepkisi olarak açıklanabilir.
Bu durumda neler yapabilirsin?
Stresini kontrol edebilmek için nefes egzersizleri veya meditasyon uygulamalarından faydalanabilirsin. (Youtube üzerinden bunlara ulaşabilirsin) Her gün yaptığında rahatladığını hissedebilirsin.
Bu tür belirtiler kaygı bozukluğu ile şekillenebileceğinden bahsetmiştim. Bu konuda detaylı bilgilere ihtiyaç vardır. Bu anlamda psikolojik destek almayı düşünebilirsin. Böylece stres ve kaygı seviyende azalmalar olabilir.
Aynı zamanda beslenmende kafein ve şeker tüketimin var ise bunlara ara vermeyi deneyebilirsin. Kıyafet seçimlerinin siyah ya da beyaz olduğu yazmışsın. Bu terleme durumundan kaynaklı senin için rahat bir kullanım sağlayabilir fakat farklı renkler de giyip deneyimlemek sana belki iyi hissetirebilir. Kendine güvenmen gereklidir.
Belirtilerle başa çıkmak bir süreç olacaktır. Bu anlamda sürecin boyunca kendine karşı nazik ve anlayışlı olmayı unutmamalısın. Tek başına zorlandığın ve yardıma ihtiyaç duyduğun anda burada olacağım. Şİmdilik söyleyebileceklerim bu kadardı. Kendine iyi bakmalısın. Hoşça kal...
Sevgilerle, Psikolog İrem BOR.
Teşekkür ederim