• Anasayfa
  • Sorular
  • Nişanlımı depremde kaybettim bundan sonra sağlıklı nasıl davranabilirim
Romantik İlişkiler

Nişanlımı depremde kaybettim bundan sonra sağlıklı nasıl davranabilirim

Gizli Kullanıcı28 Nisan 2024 18:39

5 yıllık bir ilişki sonrasında 2022 kasım ayında nişan yapmıştık. 6 şubat gecesi o depremde onu kaybettim. Üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen hala önüme bakamadığımı hissediyorum. Depremden sonra duygularımı çok bastırmış sanırım acısını şimdilerde çok çekiyorum. O süreçte Uzman birinden yardım almadım almak istemedim ama şimdi bunun sıkıntısını yaşıyorum bana yardımcı olur musunuz?

Bu soru 28 Nisan 2024 20:21 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Öncelikle başınız sağ olsun. Zorlu bir yaşantıdan sonra etkileri görebilmek en az altı ayı bulabiliyor. Bir buçuk senedir hala önünüze bakamadığınız cümlesi sanki yaşanan deneyimi de kolaylaştırıyor gibi hissettirdi.


Herkes her olayı/travmayı aynı şekilde deneyimlemez ve aynı şekilde de tepki veremez. Duygularınızı bastırıyor olup olmadığınızı şu şekilde check edebilirsiniz. Hala daha bu konu açıldığınızda bedeninizde bir ağrı sızı oluşuyor mu, bu konuyu çok konuşmak veya hiç konuşmak istemiyor musunuz, nişanlınızı hala düşünüyor musunuz ve bu konu gününüzü ne kadar kapsıyor? Bunların hepsini tek tek not etmenizi tavsiye ederim. Bunların hepsi sizin bu olayı bastırıyor olup olmadığını gösterebilir.


Hala daha uzman birinden destek alma şansınız olabilir. Türk Psikologlar Derneği'nin ve birçok STK hala daha gönüllü psikolog ekipleri bulunmakta bunlarla iletişime geçebilirsiniz.


Peki gün içinde duygunuzu bastırmadan (eğer bedeninize de yansıdıysa günlük ağrı sızılarınız veya rahatsızlıklarınız varsa) nasıl yaşantınıza devam edebilirsiniz?


Mümkünse gün içinde bol bol hareket edin. Günde en az bir saat yürüyor olmak yapılan çalışmalarda yürümenin psikolojiye etkisi olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte yürüyüşün bir kısmında koşma çalışması yapabilirseniz vücudunuzu daha da rahatlatabilirsiniz.


Bu konuyu sadece konuşmak istediğiniz, sizi anlayan, anlayabilecek, yargısız insanlarla paylaşın. Sosyal destek bu sürecin kaçınılmaz bir parçası.


Sizi rahatsız eden düşüncelerin, duyguların gelip geçici olduğunu unutmayın fakat bunların yoğunluğunu tespit edebilmek ve sizi neyin rahatsız ettiğini bulabilmek adına günlük olarak duygu ve düşüncelerinizi tablolaştırabilirsiniz. Örneğin; bu konuyu konuştuğumda kendimi yetersiz hissediyorum, bu yetersizlik bana abimin "sen beceriksizsin" düşüncesini veriyor. Bunu hissettiğiim ve düşündüğüm anda ağlıyorum gibi notlar alabilirsiniz. Bu da kendinizi tanıma ve rahatsız olduğunuz alanları bulabilme konusunda destekleyici olacaktır.


Her gün sabah akşam olacak şekilde 4 saniye nefes al, 4 saniye nefes tut, 4 saniye nefes ver şeklinde en az üç kez olacak şekilde yapmaya çalışın. Bu çalışmalar sizin duygunuzu düzenlemeye yardımcı olacaktır.


Herhangi bir sorunuz olursa her zaman buradayız.


Sağlıklı günler dilerim.

Cevaplanmış benzer sorular