Romantik İlişkiler

Nişanlımla ciddi sorunlarla karşı karşıyayım

Gizli Kullanıcı15 Kasım 2024 20:24

Merhabalar hocam, nişanlıyım çoğu ufak olmak üzere gün içerisinde bile birden fazla sorun ortaya çıkıyor. Ufak olduğunu bilmeme rağmen çok takılıyorum çünkü aynı konular ve defalarca uyardığım kızdığımı kırıldığımı belirttiğim konular bu yüzden ısrarla devam edişi her seferinde canımı sıkıyor. Ve bu sorunlardan biri de annesi.

Nişanlımın annesi bana karşı hep önyargılı benim sürekli sorun çıkardığımı çok alıngan olduğumu söylüyor nişanlım hatalı olanın kendisi olduğunu söylese bile kabullenmiyor. Ve bu olaylar bizim nişanımızdan sonra oldu. Çünkü nişanlımın ailesi dağıldı kız kardeşi ve babası gitti. Nişanlımın bu hataları yapmasında aile bağlarının kopması etkili olabilir bunu anlayabiliyorum fakat annesine net konuşmadı hiçbir zaman. Annesinin müdahale etmesine müsaade etti. Ve dün akşam da yine aramızda çıkan bir problemden ötürü ben sinir krizi geçirirken benim duyduğumu bildiği an "bırak ne hali varsa görsün kapat" dedi. Nişanlım kötü niyetli olduğunu düşünmese bile ben bana karşı artık annesinin iyi niyetli olmadığının farkındayım. Bu cümleden sonra ben de nişanlıma seçim sundum yanlış olduğunu bile bile. Aslında bunu sunma sebebim de annesi ile daha önce birkaç kez problemimizin olması ve benim bir kez daha olursa bunu yaparım dediğimde tamam demesi.

Nişanlım beni üzmemek daha fazla sinirlendirmemek adına her tartışmamızda hislerini tamamen saklayarak huyuma gitmeye çalıştı. Fakat ben bu konuda da uyarmıştım kendisini sinirlenince belli et senin için yaptığım doğru değilse söyle diye ama yapmadı ve o da doldu. Şu an toparlamaya çalışıyoruz fakat özellikle de annesinin her yaptığı gözüme batıyor ve nişanlımı tanımama rağmen o maksatla yapmadığını bilmeme rağmen o da her hareketiyle istemsizce gözüme batıyor. Sunduğu çözüm yolları bile sanki annesinin isteği üzerine gibi geliyor.

Nişanlımı çok seviyorum bana karşı olan sabrını çabasını görüyorum onu anlayabiliyorum aile kavramını kaybetmesi etkili oldu ve bana evlenmeden biz aile olmadan ben düzelemiycem dedi bunun da farkındayım ama takılmadan duramıyorum. Çünkü bugün yapmadığı için takıldığım her şeyi zamanında yapıp beni alıştırdı. Ama ayrılmak istemiyorum sorun çıkarmamı gerektirecek bir şey olduğunu bilsem bile yapamıyorum susamıyorum ve sorun çıkıyor. Üzerine çok gidiyorum. Burada yalnızca onun değil benim de düzelmem gerektiğini biliyorum. Ama istemsizce oluyor ilgisi ben hariç herhangi bir şeye kaydığı an sıkıntıya giriyorum. Anksiyetem var ve sıkıntıya girme sebeplerimden biri de onunla konuşmadığım her an kafamda kuruyor olmam. Birçok şeyin farkındayım aslında ama farkında olmama rağmen yapamıyorum. Bu konuda ne yapabilirim nasıl kafamdaki sesleri susturup mantıklı düşünüp hareket edebilirim.

Bu soru 24 Kasım 2024 12:12 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durumu anlıyorum. Hem kendiniz hem de nişanlınız ve ilişkiniz için duyduğunuz sorumluluk ve farkındalık çok kıymetli. Ancak yaşadığınız durum, hem bireysel hem de ilişkisel olarak bir yük oluşturabilir. Bahsettiğiniz sıkıntılar, yalnızca nişanlınızla olan ilişkinizi değil, sizin duygusal halinizi de etkiliyor. Bu anlamda size birkaç öneride bulunmak isterim:

Öncelikle duyguları anlamak çok önemlidir. Anksiyetenizin, olaylara bakış açınızı etkileyebileceğinin farkındasınız. Bu farkındalık önemli bir adım. Ancak, duygularınızı bastırmak ya da hemen değiştirmeye çalışmak yerine, onlara alan açmaya çalışın. Örneğin, yoğun bir anksiyete hissettiğinizde kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

“Şu anda bu durumu nasıl yorumluyorum?”, “Gerçekten düşündüğüm kadar büyük bir problem mi yaşıyorum?”, “ Düşüncelerim geçici olabilir mi?”

Yaşadığınız olaylar size güçlü duygular hissettiriyor. Ancak bu duygularla ilgili düşüncelerinizin her zaman gerçeği yansıtmadığını hatırlayın. Örneğin, “Nişanlımın annesi beni sevmiyor” düşüncesi, yaşananlara bir yorum olabilir ama bu mutlaka bir gerçek olmayabilir.

İlişkinizi sağlamlaştırmak adına kurduğunuz iletişimi net ve sakinleştirin. Nişanlınızla konuşurken, suçlama veya savunma yerine “ben dili” kullanarak duygularınızı ifade etmeyi deneyin. Örneğin: “Annenin söyledikleri beni incitiyor çünkü kendimi değersiz hissediyorum.”

“Senin bana karşı sabırlı ve sevgi dolu olduğunu biliyorum ama bazı durumlar bana kendimi güvensiz hissettiriyor.”

Duygularını anında paylaşmak ve biriktirmemek gerekiyor. Nişanlınız, sizin üzerinize gitmemek adına hislerini saklamış ve bu durum zamanla onu yormuş olabilir. Aynı durum sizin için de geçerli olabilir. Küçük konuları biriktirmek yerine, sizi rahatsız eden şeyleri anında paylaşın, ama bunu sakin bir tonda ve çözüm odaklı ve yapıcı şekilde yapmaya özen gösterin.

Ailesi ile ilgili sınırlarınızı belirleyebilirsiniz. Nişanlınızın annesiyle ilgili yaşanan sıkıntılar, sınırların net bir şekilde belirlenmesini gerektiriyor. Bu sınırlar, nişanlınızın annesiyle sizin aranızdaki iletişimi, nişanlınızın yönetmesi gerektiğini ifade eder. Nişanlınızdan annesine karşı net bir duruş sergilemesini beklemek hakkınız, ama bu duruşu onun adına siz üstlenmeye çalışmamalısınız.

Annesine karşı duygularınızı denetlemeye çalışın. Onun niyetinden emin olmadığınız durumlarda, zihninizin size olumsuz fikirler yazmasına izin vermemeye çalışın. Kendinize şunu hatırlatın: “Onun niyetini şu an tam olarak bilemem, ama nişanlıma olan güvenimi kaybetmek istemiyorum.” gibi cümleleri kullanabilirsiniz.

Anksiyete, sürekli aynı konuları kafanızda döndürmenize neden oluyor olabilir. Bu döngüyü kırmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

Kendinize “Şu an düşündüğüm şey gerçek mi, yoksa sadece kaygılarımın yarattığı bir senaryo mu?” diye sorabilirsiniz.

Bir hobi ile ilgilenmek, yürüyüş yapmak, meditasyon veya nefes egzersizleri gibi yöntemlerle kendinizi rahatlatabilirsiniz. Bu egzersizlere internetten ulaşım sağlayabilirsiniz.

Anksiyetenin, ilişkinizdeki sorunları daha büyük hale getirdiğini düşünüyorsanız, bir psikologdan destek almayı düşünebilirsiniz. Bu, sizin hem kendi iç huzurunuzu bulmanıza hem de ilişkinize daha sağlıklı bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Nişanlınızın her zaman mükemmel davranmasını beklemek ya da her tartışmayı kusursuz bir şekilde çözmeye çalışmak sizi yıpratabilir. Tartışmalar, ilişkinin doğal bir parçasıdır. Önemli olan bu tartışmalardan ders çıkarabilmektir. Birlikte çözüm yolları bulup “yol alabilmek”tir.

Nişanlınızın ilgisi başka bir yere kaydığında ya da size yeterince zaman ayıramadığını düşündüğünüzde, bunun sizin kendinize verdiğiniz değeri azaltmasına izin vermemeye çalışın. Bu süreçte, kendi mutluluğunuz ve huzurunuz için neler yapabileceğinize odaklanabilirsiniz. Kendinize bir alan yaratmak münkündür.

Son olarak, nişanlınızla karşılıklı sevginizin güçlü olduğunu belirtmeniz çok önemli bir avantaj. Bu süreçte hem kendinize hem de nişanlınıza zaman tanımayı, olumsuz düşüncelerle savaşmak yerine onları yönetmeyi öğrenmeyi hedefleyin. Eğer çözmekte zorlanırsanız, bir çift terapistiyle birlikte çalışmak yardımcı olabilir.

Umarım size fayda sağlayabilmişimdir. Tekrar olursa sorularınız ve yorumlarınız için burada olacağım. Hoşça kalın…🌸

Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor.


Cevaplanmış benzer sorular