Aile

Nişanllım ve ailem

Gizli Kullanıcı21 Şubat 2025 12:23

Nişanlım ve ailem arasında bazı sorunlar var nasıl düzeltebilirim Ailem gelsinler konuşalım diyor ama nişanlımda burda yaşadıklarından dolayı kendince haklı bn ne yapacağım bilmiyorum ailemi nişanlıma ifade edemiyorum Onların söyledikleri doğru bi şeklinde ifade edemiyorum Ben Artık kim haklı kim haksız çözemiyorum Bizimkilerin düşüncesi sen evlenip gitsen bile bi hala burdayız sen nasıl gelin gidiyorsan vizede bi damat geliyor bizim ailemiz büyüyor genişliyor diye

Bu soru 27 Şubat 2025 12:34 tarihinde Psikolog Betül Canbel tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


Nişanlın ve ailen arasında yaşanan bu gerilim, iki tarafın da farklı beklentilere ve bakış açılarına sahip olmasından kaynaklanıyor gibi görünüyor. Senin için en zorlayıcı olan şey ise iki tarafın da haklı yönleri olmasına rağmen bir denge kuramamak ve arada kalmak olmalı. Öncelikle, bu durumun tamamen senin sorumluluğunda olmadığını bilmelisin. Sen, bu ilişkinin bir parçasısın ama çözümü tek başına üstlenmek zorunda değilsin. Ancak, bazı adımlarla süreci daha sağlıklı yönetebilirsin.


Şu anda büyük ihtimalle "Kim haklı, kim haksız?" sorusuna odaklanıyorsun. Ancak, çözüm için daha etkili bir yaklaşım şu olabilir:

"Bu sorun neden ortaya çıktı?"

"İki tarafın da beklentileri ne?"

"Benim bu ilişkideki rolüm ne ve kendimi nasıl hissediyorum?"


Nişanlın ve ailenin beklentileri farklı olabilir. Ailen, evliliğin sadece iki kişinin değil, iki ailenin birleşmesi olduğunu düşünüyor ve damatlarını ailenin bir parçası olarak görmek istiyor. Nişanlın ise belki geçmişte yaşadığı deneyimler nedeniyle mesafeli duruyor ve sınırlarını korumak istiyor.


Burada önemli olan, senin ne istediğin ve bu ilişkinin nasıl ilerlemesini tercih ettiğin. Bu yüzden önce kendine şu soruyu sorabilirsin:

Benim için ideal bir senaryoda ailem ve nişanlım arasındaki ilişki nasıl olurdu?


Eğer aralarında tamamen uyumlu bir ilişki olmasını istiyorsan, onları yavaş yavaş bir araya getirmek için sabırlı olabilirsin. Ancak, sadece saygı çerçevesinde bir ilişki kurmaları yeterliyse, her iki tarafa da sınırlarını anlatabilirsin.


Şu an iki tarafın da birbirini anlamadığını ve biraz önyargılı olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden onlarla ayrı ayrı konuşarak aralarındaki mesafeyi azaltmaya çalışabilirsin.


Ailene şunları söyleyebilirsin:

"Onun da bazı hassasiyetleri var ve belki zamanla daha sıcak bir ilişki kurabiliriz."

"O da sizi kırmak istemiyor ama kendi bakış açısını anlamaya çalışırsanız daha sağlıklı olabilir."

"Bu süreci yavaş ve doğal ilerletmek, daha sağlıklı ilişkiler kurmamızı sağlayabilir."



Nişanlına şunları söyleyebilirsin:

"Ailem, seni ailemizin bir parçası olarak görmek istiyor ama bunu nasıl yapacaklarını bilemiyor olabilirler."


"Sınırlarını anlıyorum ve sana baskı yapmak istemiyorum. Ama tamamen mesafeli olman da ailemi üzüyor."


"Sana en iyi nasıl destek olabilirim? Ne olursa daha rahat hissedersin?"


Burada önemli olan her iki tarafı da birbirlerine karşı yumuşatmak ve iletişimi tamamen kapatmadan bir denge kurmak.


Eğer ailen "Gelsin konuşalım" diyorsa, nişanlının bunu nasıl deneyimleyeceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Bazen yüz yüze bir görüşme yerine daha rahat bir ortamda veya telefonla iletişim kurmak daha sağlıklı olabilir.


Nişanlının ailesiyle mi ilgili bir sorun var, yoksa bireysel olarak mı mesafeli duruyor?

Ailenle buluşmak istememesinin nedeni daha önce yaşadığı bir olay mı?


Bu soruların cevabına göre, daha yumuşak bir geçiş planlayabilirsin. Örneğin, önce kısa bir telefon görüşmesi, ardından daha rahat bir ortamda bir araya gelme gibi.


Şu an iki tarafa da tam olarak ne düşündüğünü ve hissettiğini anlatamadığını söylüyorsun. Burada netlik kazanmak önemli.


Ailene şunu söyleyebilirsin:

"Nişanlım sizinle iyi bir ilişki kurmak istiyor ama biraz zamana ihtiyacı var. Onun da kendince bazı hassasiyetleri var."


"Ben de sizin mutlu olmanızı istiyorum ama zorlayıcı bir ortam olursa bu işler daha da karmaşık hale gelir."


Nişanlına şunu söyleyebilirsin:

"Ben de arada kalmaktan yoruluyorum. Sana baskı yapmak istemiyorum ama ailem de bu konuda çok hassas. Orta bir yol bulabilir miyiz?"


Bu noktada açık ve dürüst iletişim her şeyden önemli. Kendi duygu ve düşüncelerini net bir şekilde ifade ettiğinde, iki tarafın da bakış açısı değişebilir.


Böyle bir durumda hemen çözüme ulaşmak zor olabilir. Ama şunları yaparak süreci daha iyi yönetebilirsin:


Aileni ve nişanlını anlamaya çalışarak empati kurmak.

Onları birbirine karşı yumuşatacak şekilde iletişim kurmak.

Nişanlının sınırlarına saygı gösterirken, ailenin de tamamen dışlanmış hissetmemesini sağlamak.

Kendi mutluluğunu ve ne istediğini göz önünde bulundurmak.


Evlilik sadece iki kişinin değil, aynı zamanda ailelerin de bir noktada birbirleriyle iletişim kurmasını gerektiren bir süreçtir. Ancak bu iletişim, iki tarafın da kendini rahat hissettiği bir şekilde kurulmalıdır. Nişanlının zamana ihtiyacı varsa, bu süreci yönetirken ailenin de beklentilerini daha iyi anlamasını sağlaman önemli olacaktır.


Eğer bu süreç seni çok fazla yıpratıyorsa ve iki taraf da birbiriyle iletişim kurmayı reddediyorsa, bir çift terapisti veya aile danışmanından destek almak da bir seçenek olabilir. Ama öncelikle, kendi istek ve beklentilerini netleştirmeye çalışarak adım atabilirsin


Umarım cevabım faydalı olmuştur. Değerlendirilmesini istediğiniz farklı bir konu veya aklınıza takılanları sorabilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Betül Canbel

alinti

Teşekkür ettim Betül hanım Burda ailenden bahsederken ben ufak bi detay atladım kusura bakmayın kendi çekirdek ailemle hiçbir sorun bu sorunu yaratan akrabalarım aslında

Yorumlar

Psk. Betül Canbel

Merhaba Sevgili Danışan, Paylaştığınız detay için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla, asıl sorun çekirdek ailenizle değil, akrabalarınızla ilgili yaşanan gerilimlerden kaynaklanıyor. Bu durumda, çekirdek ailenizle açık bir iletişim kurarak durumu netleştirmeniz faydalı olabilir. Ailenize, nişanlınızın rahatsızlığının aslında onların değil, akrabaların tutumlarından kaynaklandığını nazikçe ifade edebilirsiniz. Örneğin, "Nişanlımın aslında sizinle bir sorunu yok ama bazı akrabalarımızın davranışları onu rahatsız ediyor. Bu yüzden mesafeli duruyor." şeklinde bir açıklama, durumu daha anlaşılır hale getirebilir. Aynı zamanda nişanlınız ile de bu konuyu konuşarak, onun sınırlarını ve hassasiyetlerini daha iyi anlamaya çalışabilirsiniz. Ona, çekirdek ailenizin iyi niyetli olduğunu ve bu durumun sizi de zorladığını samimiyetle paylaşabilirsiniz. Böylece hem aile içindeki yanlış anlamaları azaltabilir hem de nişanlınızın kendini daha güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. İki tarafla da empati kurarak ve açık bir iletişimle ilerlemek, bu süreci daha sağlıklı yönetmene yardımcı olacaktır. Sevgiler, Psikolog Betül Canbel

4 Mart 2025 10:24

Cevaplanmış benzer sorular

Aile

Eşim yaklaşık 6 yıldır kumar bağımlısı

Merhabalar, 16 yıllık evliyim. İki çocuk annesiyim. Eşim yaklaşık 6 yıldır kumar bağımlısı ben 4 yıldır falan biliyorum. Yaklaşık diyorum çünkü kendisini çok iyi gizler öncesi sonrasını bilmiyorum. Öğrendiğimden beri destek olmaya çalıştım ilk 2 yıl kendi ailem ve onun ailesi dahil kimse bilmedi. Kıt kanaat geçindik ama neden demedim hiç. Sonra borçlar arttı ailesine söyledim bi kaç seferde onlar halletti. Uzmandan Destek aldı devam etti. Bırakamadı. Uzmanlar dediki siz çok destek olmuşsunuz özellikle siz ,size çok güvenmiş tekrarlar dedi. Ve tekrarladı. Sonra ben güvenini sarstım bosanalım dedim şok oldu. Yapmıyacğını söyledi. Vazgeçtim boşanmaktan. Bana uzmanın biri dediki neden boşanmıyorsun. Bende dedimki ilerde düzelecekse o güzel günleri birlikte yaşayalım "aile"olarak dedim. Ama soğudum aslında güvenim kalmadı. Bu arada artık boş durmamaya başladım. Sertifika falan aldım iş hayatına atıldım. Sonra üniversite okumaya başladım. Bildiğim gördüğüm sınavlara girdim. Kendime ve çocuklara yetmeye çalışıyorum sanırım eşim de bunları gördükçe umudunu kesiyor benden. Başarılı oldukça tedirgin oluyor ama yine aynı şeyleri yapmaya başlamış. Telefonun da gördüm yine. Bu sefer tepkisiz kaldım ne kendisine ne başkasına söyleyemedim çünkü umudumu yitirdim ona karşı, kendisi istemedikçe birinin çabasıyla olmayacağını, geç de olsa anladım. aslında çok iyi bir insan neden nasıl yaptı bilmiyorum. Aslında beni sevdiğini de düşünüyorum. Ve buna rağmen beni çok suçlar, konuşmam onun yanında sürekli yanlış anlar beni. Bu sefer konuşmuyorum diye kızar. Sanırım suçlu olduğu için kendisini suçlu hissediyor ve benim ona suçlayıcı davrandığımı düşünüyor. Ama öyle değil normal de kadınlar dırdır eder. Ben ona bildiğim süre boyunca, çok büyük kavgalar hariç hiç suçlamadım. Oda 2 yada 3dür. Hatta o zamanlar dedi ki böyle konuş benimle. Ben konuşmam suçlayamam birini. Hatadır der geçerim. İnsan hata yapar ama 3. den sonrası hata değildir aslında. .. Farkındayım bi evlilik kalmadı. Mutsuzum. .. Çocuklar için boşanmak da istemiyorum. Ne çözüm önerirsiniz?