Sosyal Hayat

Obsesif kompülsif bozukluktan nasıl kurtulunur?

Gizli Kullanıcı23 Temmuz 2024 09:53

Temizliği takıntı haline getirmiş gittiği yerde bir yere dokunduğunda ellerini yıkamadan (temiz olması gereken olarak kodlanan nesneyi) telefona dokunmayan evde sürekli yaz kış uzun kollu çorapla gezmek zorunda hisseden saçı herhangi bir yere değdiğinde duşa girmeden ve pijamalarını giymeden uyuyamayan çamaşırlarını ayrı yıkayıp ayrı yere asan ve çamaşırlarını astığı yere biri gittiyse tekrar yıkayıp asan gibi takıntıları olan biri nasıl bu hastalıktan kurtulabilir?

Bu soru 23 Temmuz 2024 20:18 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB), kişinin istemsizce tekrar eden düşünceler (obsesyonlar) ve bu düşüncelerin yarattığı kaygıyı azaltmak için yapılan zorlayıcı davranışlar (kompulsiyonlar) ile karakterize edilen bir bozukluktur. Bu rahatsızlığın teşhisini bir uzman tarafından konulmuş olması gerekmektedir. Bu konuda bir uzmanla görüştünüz mü ? Teşhis konuldu mu ?

En önemli kısım sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için burasıdır.


Temizlik ile ilgili düşüncelerinizin aşırı ve gerçekçi olmadığını tanımlamaya çalışın.


 Bu düşüncelerin ne kadar gerçekçi olduğunu, kanıtları ve alternatif düşünceleri geliştirmeye çalışın.


Korktuğunuz ve kaçındığınız şeylere kademeli şekilde maruz kalmalısınız. Bununla ilgili kendinize bir plan yapabilir ve kaygı seviyenizi en düşükten başlatarak en yüksek düzeye çıkacak şekilde rahatsızlık duyduğunuz konuları belirleyin.


Yapmak istediğiniz temizlik ritüellerini yapmamak için kendinize engel olmaya çalışınız. Bu konuda destek isterseniz ailenizle ya da çevrenizdeki kişilerden rica edebilirsiniz ve size bu konuda yardımcı olmalarını sağlayabilirsiniz.


Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), temizlik takıntıları ve obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi durumların tedavisinde etkili bir yöntemdir.


Okb tek başınıza üstesinden gelebileceğiniz bir rahatsızlık değildir. Bu süreçte bir psikologla görüşmelisiniz. Eğer psikologunuz gerek duyarsa psikiyatriye yönlendirme yaparak ilaç tedavisini de değerlendirebilir.


Sağlıklı Günler Dilerim.


Psikolog Gönül Tanır Durmaz

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Çok teşekkür ederim doktor hanım hayır bir uzmanla görüşmedim söylediklerinizi uygulayacağım eğer başarısız olursam uzman bir destek alacağım 🌸😊

23 Temmuz 2024 20:25

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Kaygılarım için ne yapmam gerek?

Merhabalar, yıllardır bir şeyi beceremiyormuş hissiyle yaşıyorum. Üniversite sınavına girerken hep kaygılıydım. Sınavda düşüncelerle bogusuyorum. İki üniversiteyi açıktan bitirdim. Ehliyetimi aldım çeşitli kurslara katılıp kendimi geliştirmeye devam ediyorum ancak hâlâ bir şey yapamıyormuş hiçbir şey yapamamısım gibi hissediyorum. Denize gidince uzun süre suya giremiyorum. Girince de kendimi rahat bırakamıyorum dizimde olan yerde bile bogulacakmış gibi oluyorum. Artık asansöre binince bile içinde kalacakmış gibi tedirgin oluyorum. Kalabalıkta sunum yapamıyorum. Ailemden birine ulaşamayınca hemen başlarına bir iş geldi diye düşünüyorum. Bazı geceler kötü bir şey olacakmış hissi yüzünden uyuyamıyorum. Bazen kendimi seviyorum bazen kendim dahil kimseyi sevmiyorum. Eskiden ölümden korkardım ölmek istemezdim. Keşke ölsem derdim sonra iyi bir an yaşayınca onu dediğime pişman olurdum. Şu an ise ölmek benim için kötü bir şey değil. İntihar gibi bir düşüncem kesinlikle yok dinine bağlı bir insanım. İntihar etmek Allah'a isyan olduğu için öyle bir düşüncem yok. Sadece yaşamak beni çok fazla mutlu etmiyor. Hislerim karışık düşüncelerim karışık. .Çok fazla sorunum var gibi ne desem bilemedim. Umarım kendimi anlatabilmişimdir Sadece kendimi sevmek çevremi sevmek ve hayata artık pozitif bakmak istiyorum. Ki hayata bazen pozitif bakabiliyorum ama bunlar uzun süreli olmuyor. Benim istediğim sağlıklı bir ruh