Aile

Obsesif miyim?

Gizli Kullanıcı31 Ekim 2024 21:03

Daha iyi anlaşırım diye mi net sarih açıklamalar yapıyorum acaba? Karşıdaki benim gibi detaylı düşünmüyor bile ben neden hiçbir şüphe yaşamasin karşıda ki diye en net açıklamayı yapıyorum yapamadığımı düşününce tekrar bi mesaj hazırlıyorum yazmak için gönderiyorum da oysa ki karşıdan iyi bi tepki alıyorum biraz tırnak yeme konusunda da böyleyim mesela üstüme gelindiğinde sinirlarim aşıldığında stresli oluyorum ve tırnaklarımı yiyorum hemen elim.agzima gidiyor bazen bakıyorum mesela tırnağımın şeklinin tan yuvarlak.olmasi için de yiyebiliyorum yani orada bile düzgünsuzluge gelemiyorum nasıl halledicem yuvarlak şeklini bozacak ufacık bi köşe varsa hemen düzeltiyorum ordan Babam sürekli güç gösterisi mi anlamadım sınır koyacaksa hoşlanmadığı birsey varsa seni döverim gibi ses yükselterek vs korkutarak kendinden soğutuyor uzaklaştırıyor sadece bunu da kaldıramıyorum düzgün konuşmuyor hem kötü hem kırıcı hem aşağılayıcı hemde manipuleci oluyor üzülüyorum sinirleniyorum insanların umursuz oluşuna alışamadım kapali kapı mesela açık bırakıp gidiyor ya nasıl düşünerek kendime eziyet etmekten kurtulurum

Bu soru 12 Kasım 2024 16:35 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, deneyimlediğiniz olumsuz durumun sizin için ne kadar yorucu olduğunu anlayabiliyorum. Biraz düşüncelerimizden konuşalım isterim.


Gözünüzü kapatın 1 dakika boyunca pembe bir fil düşünmemeye çalışın. Her pembe fil düşündüğünüzde elinizi açıp kapatın ve bir dakika sonunda elinizi kaç kere açıp kapattığınızı sayın.

Muhtemelen bir çok kez elinizi açıp kapatacaksınız. Aslında bir konu hakkında ne kadar düşünmemek için zihnimizi zorlarsak bu konu hakkında o kadar çok düşünmeye başlarız. Bu yüzden düşüncelerinize özgür bırakmaya bu düşüncelerin size ne anlatmak istediğini anlamaya ve tanımaya çalışın.

Düşüncelerinizin sizi en az şekilde rahatsız etmesi için zihninizi yönlendirecek aktiviteler bulabilirsiniz. Örneğin ya tamamen düşünme odaklı egzersizler yapabilirsiniz meditasyon yoga gibi. Ya da kitap okumak, farklı hobiler edinmek ,elişi gerektiren, zihin gerektiren hobiler de bulunmak düşüncelerinizi bir nebze olsun başka bir yere aktarmaya yardımcı olabilir.


Kendiniz de söylediğiniz gibi üstünüze gelindiğinde veya strese girdiğinizde tırnak yemeye başlıyorsunuz. Bu aslında beyninizin stresle savaşmak için oluşturduğu bir savunma mekanızmasıdır. Sizi strese sokan durumlar ile yüzleşmeniz bu süreçte faydalı olacaktır. Örneğin tek başınıza dışarıda 10 dakika durmakta zorlanıyorsanız bunu yavaş yavaş 20 dakikaya çıkarmaya çalışın. Sizi strese sokan veya kaygılandıran konuları derecelendirerek bir liste yapabilirsiniz. En az kaygı uyandıran durumdan başlayarak en çok oluşturana kadar yavaş yavaş yüzleşmeye çalışın. Hepsini bir anda değil zamana yayarak yapmanız gerektiğini hatırlatırım. Bu teknik ile beyniniz yavaş yavaş stres kaynağına alışacak ve bir sorun olarak görmemeye başlayacak. Listeyi uygularken tırnak yememeye çalışmanızı ayrıca isteyeceğim. Farkında olmadan yapılması durumunda acı tırnak ojelerini kullanabilirsiniz. Sizin için zor olacak ancak yapabileceğinize inanmanız gerekmekte.


Ne yazık ki ailemizi biz seçemiyoruz. Kendi davranışlarımızdan sorumlu olabiliriz, değiştirebiliriz ancak başkalarının duygu düşünce ve davranışlarını değiştiremeyiz. Babanız ile konuşabiliyorsanız duygularınızdan bahsetmenizi öneririm. Ancak bu konuşma sakin ve olumlu bir şekilde ilerleyecek ortam olması durumunda yapılmalı. Eğer konuşabilecek bir durumunuz yoksa günlük tutabilirsiniz. Günlüğe her gün yaşadıklarınızı yazmanıza gerek yok. Babanızla konuşur gibi söylemek istediklerinizi oraya yazabilir, sizi strese sokan veya kaygılandıran konuları yazarak içinizi dökebilirsiniz. Sonrasında isterseniz bu yazdıklarınızı yakabilir veya yırtabilirsiniz. Burada önemli olan içinize atmamanız.


Kafanıza takılan veya sormak istediğiniz başka sorular olması durumunda tekrar bizlere yazabilirsiniz.

Cevaplanmış benzer sorular