Psikoloji

Obsesyonlarımı nasıl atlatacağım?

Gizli Kullanıcı19 Aralık 2024 09:32

Daha önce de sorduğum üzerine bir şey soracağım sevgilimle çok mutlu bir ilişkim var ve çok güzel gidiyor bir gün aklıma eskiden sadece hoşlantı duyduğum çocuk geldi ki sevgilimle sevgiliyken onunla normal arkadaş olarak konuşmuşluğumuz da var hiç böyle bir şey aklıma gelmedi 2 ay önce hiç olmadık anda sadece adının filmde geçmesi üzerine istemsizce aklıma gelmeye başladı aklıma geldikçe deliriyordum kendime gelemiyordum üstümü başımı yırtasım geliyordu ben sevgilimi çok seviyorum nasıl böyle olur sevgilimin fotoğraflarına bakıp hala seviyor muyum diye kontrol ediyordum sonra bir süre bununla savaştım ondan sonra umursamamaya başladım 1 2 hafta aklıma gelmedi etkisi geçti sonra o süreçte başka obsesyonlar gelişti başka erkeklere karşı bende sevgilime olan sevgimi sorgulamaya başladım bu yüzden onları atlattım 2 gün önce yeniden o eskiden hoşlandığım kişinin obsesyonu geldi ama bu sefer çok daha güçlü sanki her şey olmuş bitmiş ben onu seviyorum bunun geri dönüşü yokmuş gibi çok strese giriyordum ağlıyordum ama aynı zamanda da zihnim bunu sen istiyorsun sen o çocuğu istiyorsun diyip beni daha çok strese sokuyordu dua ederken sen kendin istiyorsun geçmesini istemiyorsun gibi şeyler geliyordu gece rüyamda gördüm sanki ikisi arasında bir seçim yapmam gerekiyormuş gibi sonra bende o çocuğu arayıp içimde sana karşı gram sevgi yok ben sevgilimi seviyorum diyordum rüyamda ondan sonra uyandım korkuyla neden onu rüyamda gördüm sevgilimi aldatma olur mu diye şuan çok gerçekmiş gibi hissettiriyor sanki gerçekten onu seviyormuşum gibi ama bunu düşününce çıldırıyorum sevgilimi istiyorum ben sadece diye ağlıyorum ne yaşıyorum ben ve nasıl atlatacağım bir şey gerçekmiş gibi olması ne

Bu soru 20 Aralık 2024 14:39 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, öncelikle olanları benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Yaşadıklarınızın size neler hissettirdiğini açıklıkla paylaşıp çözüm arayışına koyulduğunuz için sizi tebrik etmek isterim.


Sevgili danışan, bu durumun sizi kaygılandırdığını anlayabiliyorum. "Acaba sevgilimi sevmiyor muyum, acaba eski sevgilimi mi özlüyorum?" düşünceleri kontrolünüz dışında aklınıza gelen gerçeği yansıtmayan düşüncelere bağlı ortaya çıkmış görünüyor. Sevgili danışan, "Eski sevgilimi hala seviyor muyum?" düşüncesi aklınıza geldiğinde gerçeği yansıtmayan bir düşünce olsa da sizin kaygınızı tetikliyor gibi görünüyor. Kaygı, bir düşünceyi önemli olmasa bile en önemli gündem konusu gibi görmemize neden olabilir. Yani kaygı düşüncenin önemi konusunda bizleri yanıltabilir.


Bir düşünceye düşünmemeye çalıştıkça istemsiz olarak daha çok düşünürüz. Bunu şöyle açıklayabilirim: Bir düşünceyi düşünmemek üzerine çaba sarf ettiğinizde düşünce oldukça önemli bir olgu haline gelir. Örneğin diyette olan bir bireyin "Makarnayı düşünmeyeceğim" demesini ve makarnanın o an en cazip yemek olarak görünmesini örnek verebilirim. Bir şeyi düşünmemeye kendimizi zorlamak, o şeyi düşünmekten pek de farklı değildir. Bunun yerine size farklı bir öneride bulunacağım. Düşüncelerinizden dolayı kendinize kızmak yerine düşüncelerinizi kabullenebilirsiniz. Örneğin "Eski sevgilimi düşünmemeliyim, bu şekilde erkek arkadaşıma ihanet ediyorum." demek yerine "Eski sevgilimin adını bir filmde duyduktan sonra sanıyorum ki kaygılarımdan ötürü sıklıkla aklıma geliyor. Bu durum erkek arkadaşıma ihanet ettiğimi düşündürse de onu sevdiğimin farkındayım. Kaygılı süreçler geçirdiğim için düşüncelerim bu şekilde olabilir." diye kendinizi telkin edebilirsiniz.


Sevgili danışan, son olarak eski sevgilinizi rüyanızda görmeniz noktasına değinmek isterim. Gün içinde yaşadığınız kaygılar zihninizde yer ettiği için bunların rüyalarınıza yansıması normal. Kaygılarımız rüyalarımıza o kadar bariz bir şekilde yansır ki, yaşadığınız bu durum da bunun bir örneğidir hatta. Lütfen kendinize kızmayın, kendinize şefkatli yaklaşın. Düşünceler sadece düşünceden ibaret olabilir, gerçeği yansıtmayabilir :)


Sevgili danışan, umarım yazım size fayda sağlamıştır. Farklı bir sorunuz olduğunda yeniden bize sorunuzu iletebilirsiniz. Yaşadığınız durum günlük hayatınızı negatif yönde etkilerse bir psikolog/ psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular