Aile

Öfke patlamalarımın sebebi nedir ve ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı25 Haziran 2024 20:12

Ne zaman annemle kavga etsem bir şeyleri fırlatma ve sinirimi atana kadar duvarı yumruklama gibi hareketlerim oluyor. Karşımdaki kişiye zarar vermemek için eşyalara yöneliyorum bir yandan bağırıp kırıcı sözler söylüyorum karşıdaki kişi beni daha çok kışkırtıyor işte o zaman bir anda kendimi kesmek istiyorum vücudumu kontrol edemiyorum 10 değil 100e kadar saysam nefes egzersizleri yapsam bile rahatlayamıyorum. Normalde öfkeli biri değilim ama büyüdükçe öyle olmaya başladım bunun asıl sebebi nedir acaba? Nasıl önüne geçebilirim? Bu durum kendimden nefret etmemi sağlıyor. Suçluluk duygusuyla daha kötü hissediyorum.. nasıl bunun önüne geçebilirim..?

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, öfkenizin yaşam kalitenizi derinden etkilediğini gözlemliyorum. Baş etmesi zor görünse de doğru farkındalık ve çözüm adımlarıyla her şeyin yoluna girmesi mümkün olabilir. :)

Öfkenizin bu kadar şiddetli olmasının arkasında yatan nedenleri anlaya odaklanalım önce. Annenizle yaşadığınız kavgalar sırasında hangi düşünceler, duygular ve geçmiş deneyimleriniz size bu şekilde tepki vermenize yol açıyor olabilir? Örneğin, kontrol kaybı hissi, geçmişteki travmatik deneyimler veya duygusal olarak hassas olduğunuz konular tetikleyici bir etkiye sahip mi?

Şimdiye kadar duygularınızı bastırmak zorunda mı kaldınız? Öfkenizin, hangi duyguların tercümanı ya da tükenmişlik tepkisi olarak ortaya çıktığını anlamak da kıymetli. Bazı kültürlerde veya toplumlarda öfke yönetimi farklı öğretiler alabilir ve bu durum bireyin öfke yönetimini etkileyebilir. Örneğin, bazı kültürlerde duygusal ifade daha serbest olabilirken, bazılarında daha kontrollü olunması beklenir.

Çocuklukta veya gençlikte öğrenilen öfke yönetimi tarzları, yetişkinlikte de devam edebilir. Eğer çocuklukta öfkeyle baş etmeyi öğrenmek yerine, patlamak veya agresif olmak gibi davranışlar öğrenildiyse, bu tarzlar daha sonra da devam edebilir. Bu sebeple, davranışlarımızı ve duygusal gelişimimizi bir çocuk gibi şefkatle eğitmeye odaklanmak da yararlı olacaktır.

Geçmişin birikiminden kurtulmaya-hafiflemeye çalışırken öfke kutumuzun yeni tetikleyici etkenlerle dolmaması da bir başka dikkat konusu. Günlük yaşamda karşılaşılan stres, iş baskıları, finansal zorluklar gibi faktörler öfke yönetimini zorlaştırabilir. Bu tür baskılar altında insanlar daha çabuk öfkelenip tepki verebilirler. Buna karşın biz de her gün el-yüz yıkama alışkanlığı gibi rutin stres ve olumsuz duygu arındırma alışkanlıkları edinebiliriz.

Öfke anlarında insanların düşünce süreçleri etkilenebilir. Öfke anında mantıklı düşünme yetisi azalabilir ve bu da öfkenin kontrolünü zorlaştırabilir. Böyle durumlar, siz duygularınızın kontrolünden çıkıp onları yönetebildiğiniz seviyeye gelene kadar devam edebilir. Yine de çaba göstermeye devam edin lütfen, bu anlar için de kriz yönetimi gibi anlık telkinler belirleyebilirsiniz. Ya da kontrolden çıkma ihtimaliniz olan durumlarda doğru nefes teknikleri ile öz denetim sağlayabilirsiniz.

Duygularınızı ve düşüncelerinizi ahenk içinde dengelediğiniz bir yaşam dilerim.

Sağlık dileği ve sevgilerimle...



Cevaplanmış benzer sorular