Sosyal Hayat

Öfke problemim, yemek bozukluğum ve özgüven eksikliğim

Gizli Kullanıcı30 Haziran 2024 21:13

Merhaba, çok sık ve herşeye öfkeleniyorum, kızdığımda fazlasıyla kırıcı olabiliyorum, neye sinirlendiğim önemli değil herşeye kızabiliyorum, yeme problemim var, sürekli yemek yemek istiyorum aç olmasam da özellikle geceleri durduramıyorum kendimi, irademe sahip olamıyorum, bu yüzden de özgüven problemi yaşıyorum kilom yüzünden, kendimi çok sevdiğim söylenemez şimdiden teşekkürler

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan, 


Söz ettiğiniz yazıda üç farklı konu varmış gibi görünsede aslında birbiriyle etkileşim halinde bir konunuz olabilir. Öfkeleniyorsunuz, öfkenizi kontrol edemiyorsunuz. Öfkenizi kontrol edemedikçe bastırmaya ihtiyaç duyuyorsunuz. Yeme davranışlarınızla öfkeyi bastırıyorsunuz. Kontrolsüz bir şekilde yedikçe özgüveniniz tetiklenir haline geliyor. 


Öfkeyi ele alalım birlikte. Öfke tıpkı mutluluk, üzüntü, heyecan gibi ikincil bir duygumuzdur. Nasıl ki mutlu olduğumuzda mutluluğu fark ederek mutluluğumuzu yaşıyorsak öfkelendiğimizi de fark edip yaşamalıyız. Burda kilit nokta öfkeyi sağlıklı bir şekilde dışarı atabilmek, yaşamak. Mesela bir masada dolu su bardağı olduğunu varsayalım. Dolu su bardağını aldınız ve otuz saniye boyunca tuttunuz. Bu süre boyunca bir şey hissetmediniz, rahatsız olmadınız. Şimdi biraz süreyi arttırarak iki dakika boyunca tuttuğunuzu düşünelim. Bu aşamada artık kolunuz yorulmaya, ağrı hissetmeye başladınız. Bu bardağı saatlerce hatta günlerce tuttuğunuzu düşününce yaşayacağınız acı fazlasıyla artacaktır. Tıpkı bu örnekte olduğu gibi öfkeyi bastırdıkça, üzerinizde taşıdıkça yaşadığınız olumsuz deneyimler gibi sizi rahatsız etmeye devam eder. 


Öfke duygusunu tek başına yaşamayız. Öfkeye eşlik eden düşüncelerimiz olabilir. Bu düşünceler davranışlarımızı oluşturur. Düşüncelerinizi gözlemleyerek davranışlarınızın neyi tetiklediğini öğrenebilirsiniz. Mesela, öfkelenmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Hangi düşünceniz / düşünceleriniz yeme davranışınızı tetikliyor?  


Öfkelendikçe ortaya çıkan yeme davranışlarınızı ele aldığımızda öncellikle neden böyle yaptığınızı tanımlamak, yeme davranışınızı tetikleyen düşünceleri fark etmeniz çözüm odaklı yaklaşmanızı sağlayabilir. Çünkü tetikleyen olumsuz düşünce kalıplarınız değişirse davranışlarınızda değişecektir. 


Duygularınızdan kaçınmanız, yeme davranışınızla bastırmaya çalışmanız kısa vadede bir rahatlama, çözüm olmaktan öteye gidememektedir. Bir başka durumda, duygunuzda tekrar ortaya çıkarak yeme davranışınızı pekiştiriyorsunuz. Duygularınızla yüzleşerek, farkındalık oluşturarak uzun vadede yeme davranışınızı çözümleyebilirsiniz. 


Yeme davranışınızı sağlıklı yemek anlayışına dönüştürmek için kendinizi gözlemleyebilirsiniz. Hangi duygunuzun ihtiyacını karşılamak için yeme eğilimi gösteriyorsunuz? Küçük hedefler oluşturarak ana hedefiniz olan yeme düzeninizi oluşturabilirsiniz. İlk günler gece 23.00’dan sonra yemek yememeye çalışabilirsiniz. Bu hedefinizi tamamladığınızda saati 20.00’a çekebilirsiniz. Yemeye eğilim gösterdiğinizde “gerçekten aç mıyım yoksa duygularımı yaşamaya mı ihtiyacım var?” şeklinde kendinize sorabilirsiniz. 


Sevgili danışan, her şeyden en önemlisi kendi değerinizi fark etmeniz. Nasılki fiziksel olarak yaralandığımızda yara yerini temizleyip yara bandına ihtiyaç duyuyorsak, duygusal açıdan yaralandığınızda, duygularınızı yaşamak istediğiniz de öz şefkate ihtiyaç duyabilirsiniz. 


Başa çıkmakta zorlandığınızda psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz. 


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

alinti

Gerçekten özenle cevap aldım, çok teşekkürler

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Zaman ayırıp sorumu öz veriyle cevapladığınız için teşekkür ederim, söylediklerinizi dikkate alıcam 😊

Cevaplanmış benzer sorular