Psikoloji

Öfke problemimi gidermek için ne yapmalıyım

Gizli Kullanıcı16 Mayıs 2024 17:24

Ani ve anlamsız şeylere sinirlenebiliyorum ve çok kötü sebeplere yol açabiliyor Aşırı duygusalım ve hayatımdan çıkan birini unutamıyorum kafam çok karmaşık ne yapmam veya yapmamam gerekiyor bilmiyorum bu psikolojik çöküşten nasıl kurtulabilirim ve etrafımda hiçbir insan görmek istemiyorum ve sürekli odamda tek vakit geçiriyorum.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, öfke kişinin hoşuna gitmeyen, istemediği bir durumda gösterdiği tepkinin adıdır.

Sevmek, üzülmek gibi diğer duygular kadar doğaldır.

Fakat öfke karşılaşılan durumla orantılı değilse ve karşıdaki kişiyle iletişimi bozacak seviyedeyse burada normal bir öfkeden bahsedilemez. Buna öfke kontrol bozukluğu denir.

Bu bozukluk genelde öfkesini sürekli içine atan, farkında olmadan öfkesini bastıran kişilerde görülür.

Öfke problemi basit bir sinirlenme haliyle karıştırılmamalıdır.

Öfke gibi güçlü bir duyguda vücutta kalp çarpıntısı, tansiyonun yükselmesi, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi, ellerde terleme ve göğüs sıkışması gibi belirtiler görülebilir.

Çocukluk yaşantısı, aile tutumu öfke kontrolünde oldukça önemlidir.

Sürekli baskı, şiddet ve yargılayıcı bir tutumla büyümüş olan çocuklar duygularını ifade edemedikleri için öfkelerini de sağlıklı bir şekilde yaşayamazlar.

Kişinin ailesi tarafından fiziksel şiddet görmesi, çocuklukta yaşanılan taciz, boşanma gibi travmatik yaşantılar da öfke problemine neden olabilir.

Öfkelendiğinizde kendinizi kaybediyor, kendinize ya da başkalarına zarar verecek noktaya geliyorsanız öfke kontrol tedavisine ihtiyacınız var demektir. Bu durumda psikoterapi yeterli olacaktır. Diğer durumlarda ise psikoterapi ve ilaçla tedavi gerekebilir.

Öfke sorunları yaşayan kişinin öfkeyi tanımlaması, anlaması, yönetmesi ve kontrol etmesi kişi adına faydalı olacaktır. Psikoterapide öfkeye neden olan durumlar, olaylar ve kişiler tanımlanarak öfkeyi kontrol altına almak için gerekli önlemler alınabilir.

Terapide kişinin duygusal farkındalığı artarak öfkeyi hissetmeden önceki duygular tanımlanabilir. Ve böylece öfkeyi tetikleyen durumlardan kaçınabilir ya da daha iyi tepkiler verebilir.

Öfke kontrolünü sağlamak için konuşmadan önce düşünmek, çözüm için alternatifler belirlemek, rahatlatıcı nefes egzersizleri uygulamak, öfkelendiğiniz olaylara sakinleştikten sonra tepki göstermek faydalı olabilir. Sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular