Aile

Öfkeli ve asabi kardeşim için ne yapabiliriz?

Gizli Kullanıcı1 Aralık 2024 10:37

Hocam şimdi benim 19 yaşındaki kardeşim her zaman anne baba ve kardeşleriyle tartışıyor öfkeleniyor kız arkadaşıyla kavga ediyor bize öfkeleniyor babama diyor ki sen beni sadece araba için arayıp soruyosun diyor düzgün işe gitmiyor eve geç geliyor babamda arayıp soruyor babama çok öfkeleniyor istediği şeyi yaptırasıya kadar çok güzel davranıyor 1 gün sonra yine babama bağırıyor babam da sinirli biz zor tutuyoruz. Alttan almaya çalışıyoruz her istediğini babam yapıyor, bir sürü kredi kartı kullanıyor borç yapıyor babam ödüyor, sigara içiyor babam ödüyor kız arkadaşının kartını kullanıyor borç yapıyor motoru var babam aldı 4 yıl oluyor motorla bir sürü hızdan ceza yiyor öfkesini bindiği araçlardan çıkarıyor ciddi düşündüğü kız arkadaşı bize dedi ki arabayı kullanırken kaza yapıyorduk bilerek yaptı dedi içinde kızla kavga etmiş hız yapmış bir yere sürtmüş arabayı. hocam her istediğini yaparsak iyi oluyor ama yapmazsak onaylamazsak tartışma ve kavga çıkıyor. Bu sadece maddi açıdan değil herhangi bir fikir konusunda bile ayrımcılık olsun onaylanmasın hemen tartışma çıkıyor kendi bildiğini yapıyor.

Bu soru 3 Aralık 2024 15:26 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Öncelikle kardeşinizle ilgili bu bilgileri paylaşarak çözüm arayışınıza girdiğiniz için sizi tebrik ediyorum.

Kardeşinizin sürekli öfke sorunları yaşadığını, anne, baba, kardeşi ve kız arkadaşıyla tartışmalar yaşadığını belirttiniz. Ayrıca babanızla ilişkisinde tutarsızlıkları olduğunu, düzgün işe gitmediğini, sigara içtiğini ve hız problemleri yaşadığını ifade ettiniz. Bu durumun aileniz için oldukça zorlayıcı olduğunu anlıyorum.

Öncelikle kardeşinizin ergenlik döneminde olduğunu gerek fiziksel gerek ruhsal olarak birçok değişiklik yaşadığını ve hayatına dair kimlik arayışında olduğunu ve bu dönemde yıkıcı davranışlarla karşılaşabileceğini bilmenizi isterim. Bu süreçte ailenin bu davranışların bir süre sonra geçeceğini bilerek yapıcı ve sabırlı yaklaşımı önem arz etmektedir.

Öfke istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen doğal ve insani bir tepkidir. Kontrolden çıkıp uygun ifade edilmediğinde kişinin hayatında önemli sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebeple küçük yaşlardan itibaren her duyguda olduğu gibi bastırılmaması, tanınması ve uygun ifadesi öğretilmelidir.

Öfke aslında ikincil bir duygudur yani altta yatan farklı sebepler olabilir. Korku, kaygı, reddedilme, hayal kırıklığı gibi. Bu noktada kardeşinizin davranışlarının altında yatan duyguları iyi anlamak gerekir. Kardeşiniz sakinleştiğinde göz temasına dikkat ederek empatik bir yaklaşım kardeşinizi daha iyi anlama konusunda size yardımcı olacaktır..

Ailenin diğer bireylerinin de kardeşinizin bağımsız bir birey olma yolunda onunla sıcak, şefkatli, anlayışlı bir iletişim kurmaya özen göstermesi önemli.

Öte yandan kardeşiniz öfke kontrol sorunları yaşadığında gevşeme egzersizleri ve meditasyonlar sakinleşmesine yardımcı olabilir.

Tüm bunlara rağmen öfke sorunlarını kontrol etmek mümkün olmuyorsa bir uzman desteği almaya yönelebilirsiniz. Çünkü öfke kontrol edilmediği taktirde ilerde birçok farklı soruna daha yol açabilir.

Değerlendirilmesini istediğiniz farklı bir sorun veya kafanıza takılan kısımları yeniden sorabilirsiniz.


Umarım size faydalı olabilmişimdir.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen


Cevaplanmış benzer sorular

Aile

Hamilelik ve eşimle yaşadığım iletişim problemleri

Hamilelik sürecindeyim. Eşimle ailem arasında her ailede olan farklılıklar var. Eşim ailesiyle de çok samimi ilişkiler içinde değil. Benim ailem içinde böyle bir beklentim yok kendisinde. Ne zaman ailemin yanına gitsek huzursuz ya da tartışarak dönüyoruz. Eşim ailemin yanında sıkılıyor ya da evin kalabalık olması nedeniyle uyumsuz davranışlar gösteriyor. Ailemle oturmuyor, çok az konuşuyor, telefonuyla ilgileniyor ve mutsuz olduğu belli oluyor. Kafa dinlemeye ihtiyacım var diyerek benim ailemin yanında kalmamı istedi ama ailemin aramızdaki gerginliği hissetmesi üzerine benimle gelmek istersen gelebilirsin dedi ve bu olaydan sonra benimle konuşmuyor ve benimle uyumadı. Hamilelik hormonları nedeniyle ağladığımı ve abarttığımı düşünüyordum ama olan olay nedeniyle annem ve babam eşimin davranışı nedeniyle kavga etmişler ve ben aileme bir sorunumuz olmadığını düşünmeleri için sürekli bahane uydurmak zorunda kalıyorum. Bu süreçte evimden biraz uzaklaşmalı mıyım? Bunun bir çözüm olmadığının farkındayım ama ne yapmalıyım bilmiyorum. Eşimin sevgisinin, ilgisinin ve kaybetme korkusunun farkındayım ama bunu ifade etme şekli biraz farklı olduğu için bunları yaşıyoruz sanırım. Hamilelik hormonlarından olaylar gözümde büyüyordur. Ne yapmam gerektiğine karar veremiyorum. Her bireyin aile yapısının ve iletişiminin farklı olduğunu biliyorum. Eşimin ve benim ailelerimizle yaşadığımız geçmiş yaşantıların etkisiyle zaman zaman tepkiler verebildigimizin bilincindeyim. Ben ve eşim ailelerimizin tepkilerinden kendimizi ve ilişkimizi koruyabiliyoruz. Ama eşimin suskunluğu benim kaygılanmama ve olumsuz düşünmeme neden oluyor. Bu duygunun altında yatan nedenin de ailemle yaşadığım olumsuz bağlanma olduğunun farkındayım. Eşimin susmasının kötü amaçla olduğunu düşünmüyorum sadece duygusal olarak söylemek istediklerini söyleyemiyor mesela benim üzüldüğümü fark ettiğinde genelde böyle davranıyor. Sakinleşmem icin alan açıyor ve belirli bir süre sonra her şey eski haline dönüyor. Hamilelik nedeniyle her şeye duygusallaşıp ağlamaya başladım ve yaşanan bu süreçlerde ne yapmam gerektiğini bilemiyorum.