Sosyal Hayat

Öfkemi kontrol edebilmek için ne yapmalıyım

Gizli Kullanıcı27 Temmuz 2024 13:07

Öfkemi bazen kontrol edemiyorum her yere saldırıyorum her şeyi kırıp döküyorum aileme ve kız arkadaşıma da sorun yaratıyorum ben mutsuzsam onların da huzurunu kaçırıyorum bunun artık bitmesini istiyorum bu durup dururken oluyor ortada bir neden yokken oluyor canım sıkkın uyanıyorum ve benim canım sıkkın olduğu için herkesle tartışıyorum sorun çıkarıyorum sonra öfke patlaması yaşıyorum sakinleşince ve durum geçince yaptığım şeyleri hatırlamıyorum hatırladıklarıma da dönüp bakınca ben niye bunu yapıyorum diyorum

Bu soru 27 Temmuz 2024 14:06 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Öfke tıpkı mutluluk, heyecan, üzüntü gibi ikincil bir duygumuzdur. Mutlu olduğumuzda ya da üzüldüğümüzde nasıl ki duygumuzu kabullenip yaşıyorsak öfkelendiğimizde de öfkemizi kabullenip yaşamak gerekir. Ancak öfkelendiğimizi o duyguyu yaşamak kabullenmek yerine öfkeyi bastırıyoruz ya da öfke duygusundan kaçınıyoruz. Öfkelenmek, olumsuz bir duygu olarak damgalanmaz aslında. Öfkemizi olumsuz halde damgalayan öfkenin altında yatan düşünceler, düşüncelerin tetiklediği davranışlarımızdır. Öfkenizin altında yatan olumsuz düşüncelerin tetiklediği saldırgan tutumlarınız, her şeyi kırıp dökme davranışlarınız, sosyal ilişkilerinde bozulmaların meydana gelmesi gibi durumlarda öfkeyi yani tetiklenen faktörleri olumsuz olarak değerlendirebiliriz.

Öfkeyi kontrol etmekte zaman zaman zorlandığımız anlar olabiliyor. Yaşadığınız süreçte öfkenizi kontrol edemediğiniz gibi fiziksel boyuta getirecek kadar tetiklendiğiniz bir döngü içerisinde girmişsiniz. Bilinçsizce başlayan bu durum artık otomatik bir eylem haline gelmiş görünüyor.

Yaşadığınız öfkeyi daha iyi açıklamak için seanslarımda da sıklıkla kullandığım su bardağı metaforundan söz etmek istiyorum. Dolu bir su bardağı hayal edelim. Dolu su bardağını masadan alıp bir dakika boyunca tuttuğunuzu düşünelim. Bir dakika boyunca bir şey hissetmediniz. Şimdi beş dakika tuttuğunuzu düşünelim. Bu sefer kolunuzda ağrı hissetmeye, yorulmaya başladınız. Biraz daha şartları zorlayalım ve yarım saat tutmaya çalıştığınızı varsayalım. Kolunuzun acısını daha fazla hissetmeye başladınız. Bu deneyimi saatler, günler hatta aylarca yaşadığınızı düşünseydiniz nasıl olurdu? Tıpkı dolu su bardağı gibi öfkeye saatlerce tutunduğunuzda, kontrol edemediğinizde sizde bıraktığı olumsuz duygular, düşünceler ortaya çıkıyor.

 

Yaşadığınız öfke tek başına değildir. Öfkenize eşlik eden olumsuz düşünceleriniz inançlarınız olabilir. Öfkenizle başa çıkmak, sağlıklı bir şekilde yönetebilmeniz için düşüncelerinizi tanımlayıp değerlendirebilirsiniz.

-Öfkelenmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? 

-Öfkelendiğiniz o anda ne düşünüyorsunuz? 

Düşüncelerinizi tanımladığınızda hangi davranışlarınızı tetikliyor onları değerlendirebilirsiniz.

Duygu-düşünce-davranış döngüsü birbiriyle etkileşim halindedir. Temel inanç olarak düşünceleriniz değişirse otomatik olarak davranışlarınızda o oranda değişecektir. 

Yaşadığınız öfke ile başa çıkmak için nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.

•4 saniye boyunca nefes alın,

•4 saniye boyunca nefesi tutun,

•8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakın. 

Öfkelendiğiniz durumlarda bu egzersizi kendinizi iyi hissedene kadar uygulayabilirsiniz. 

Öfkenizle baş etmenin bir diğer yöntemi öfkelendiğinizde öfkenizi bastırmak yerine öfkeniz, yücelterek başka bir durumla yer değiştirebilirsiniz. Öfkenizin oluşturduğu enerjiyi spora dönüştürebilirsiniz. Spor ya da yürüyüş yaparak öfkenizi başa çıkabilecek minimuma indirebilirsiniz. Öfkelendiğinizi fark ettiğinizde ve sağlıklı bir şekilde kontrol edemiyorsanız bulunduğunuz odayı değiştirerek odağınızı dağıtabilirsiniz. Mesela odağınızı 5-4-3-2-1 tekniği ile değiştirebilirsiniz. 

•5 tane spor ayakkabı giyen insan görmek

•4 tane kupa bardak bulmak

•3 tane toka takan insan bulmak

•2 tane yeşil renkli ayakkabı bulmak

•1 tane orkide bulmak

Bunun gibi çevrenizde bulabileceğiniz kendi tekniğinizi oluşturarak odağınızı değiştirebilir ve öfkenizle başa çıkabilirsiniz.

Sevgili danışan, öfkenizle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız, fiziksel yaptırımlarınızla baş edemiyorsanız psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz. 

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Sevgilim tarafımdan manipüle edilmemek için ne yapmalıyım?

2 senelik bir ilişkim var. 3 ay önce sevgilimin bana büyük bir yalan söylediğini öğrendim. ilişkimizin başlarında annesinin kanser olduğunu söyleyerek ve bunu kullanarak beni kandırıdğını öğrendim. ona geri dönmem için önce yalvardı sonra beni çeşitli şeylerle tehtit etti. ona bir şans vermemi istedi verdim. cidden çok çabalamıştı ve tam benim istediğim gibi bir insan olmuştu ama ben eskisi gibi değildim öfke sorunu olan birine dönüşmüştüm. eskiden bunları yaptığında havaya uçardım ama artık iyi bir şe yaptığında bile iyi hissetmiyorum yada kısa sürüyor.bu duygularımı dün onunla paylaşmayı denedim.önce bana bunların farkında olduğunu ve yeterince çabaladığını artık kendim için çabalamam gerektiğini söyledi.her zaman yanımda olduğunu belirtti. ama bugün arkadaşımla wp de konuşuyorum ve iki dk ona geç yazdım diye bana saçma sapan davrandı bende iyi hissetmediğimi bana böyle davranırsa konuşmak istemediğimi söyledim tamam konuşmayalım deyip kestirip attısonra ona kendimi açıklarken buldum upuzun mesaj attım ama bana tamam uzatma konuşmayalım dedi . kalbim canım çok yandı, elim ayağım titredi ağlamaya başladım.onu aramaya başladım açmadı, konuşmak istemedğini söyledi bende beni kırdığını ağladığımı söyledim .sakinleşince konuşuruz dedi.sonra beni aradı ama açmak istemedim çünkü benim için artık bi anlamı yoktu. ilişki hayatım dışında aile hayatımda pek iyi değil ve sorunlar yaşıyorum.ailem ondan ayrıldığımı bana yalan söylediğini biliyorlardı.tekrar konuştuğumu öğrendiklerinde üzerime geldiler ve onu aklayabileceğim bir şeyler bulmaya çalıştım ailemi tanıyordm çünkü ve onu bu şekilde tanımalarını ön yargılı olmalarını istemedim.sürekli böyle olaylar yaşıyorum artık dayanılmaz bir hal alıyor lütfen yardımcı olur musunuz?