Aile

Oğlumla iletişim kuramıyorum, ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı20 Ekim 2024 21:22

Oğlumla hiç iletişim kuramıyorum misafir gibi işten gelip yemeğini yiyip televizyon izleyip gidip yatıp yarın işe hep aynı konuştuğum her şeyi olumsuz cevaplar verip tersliyor ben eşimden ayrıyım oğlum benimle yaşıyor babayla görüşmüyor aramızda kavga falan olmadan evi terketti baba hiç iletişim kurmuyor ilgi alaka madde sıkıntımız yok çok şükür maaş kartım hep oğlumda ortak kullanıyoruz yanlışmış yapıyorum bilmiyorum iletişim kurmam için ne yapmam gerekir?

Bu soru 21 Ekim 2024 19:35 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar, sevgili danışan.

Aile içinde ve özellikle çocuklarla iletişim eksikliğinin oldukça zorlayıcı olduğu ortada. Bu konudaki duygularınız ve endişenizi anlıyorum. Hisettiğiniz duygular çok normal bu konuda kendinizi suçlamayın.

Gençlik çağında birey genelde kendini bulma arayışında olduğu için çok fazla iletişim kurmak istemeyebilir. Babayla olan boşanmanın gerçekleşmesi ile de duygusal süreci yönetmekte zorlanıyor ve kendi içine kapanıyor olabilir.


Çocuğunuzun iletişim kurmamak istemesi anlaşılmıyor ya da dinlenmiyor hissettiğinden kaynaklanıyor olabilir. İletişim tarzınızı değiştirerek farklı bir yol deneyebilirsiniz. Örneğin sadece sorunlar ya da öğüt verici konuşmalar yerine ilgi alanları hakkında dün içerisinde neler yaptı hakkında konuşmayı deneyebilirsiniz.


İletişim kurmaya çalışırken yargılayacak ve suçlayıcı olmak yerine duygularını açıkça ifade edebileceği ve empatik şekilde dinlenebileceği bir iletişim alanı kurmak önemlidir. Fazla baskı altında hissettiklerinde gençler iletişimden kaçınabilir. İletişime zorlamak yerine ne zaman istersen buradayım seni dinlemek için her zaman hazırım gibi cümleler kullanılabilir.


Babası ile olan iletişimin de zorlayıcı olmayın. Görüşmesi ya da görüşmemesi için baskı da bulunmamaya çalışın. Bu konuda onun yaşadığı duyguları anladığınızı her zaman yanımda olduğunuzu belirtin ancak sınırlarına saygı gösterin. Yaşamış olduğu zorluktan dolayı duygularını paylaşmak da çekince hissediyor olabilir.


Ekonomik olarak sınırlarınızı netleştirmenizde fayda var. Sürekli maaş kartınızın onda olamayacağını kendi finansal ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini, kendi sorumluluğunu alabilecek hale gelene kadar geçici bir süreç olarak kullandığı belirtebilirsiniz. Bu şekilde sağlıklı sınırlar koymak çocuğunuzun hem sorumluluk almasına hem de bağımsızlık kazanmasını sağlar, bu durumda ilişkinizi daha dengeli bir dinamiğe oturtur.


Çocuğunuzun duygularını anlatmaya zorlamak yerine onunla farklı aktiviteler planlamayı deneyebilirsiniz. İlgilendiği alanlarda planlar yapabilirsiniz. Yani spor , tiyatro, sinema gibi. Birbirinizin ilgi alanlarını keşfetmek ve bağlarınızı güçlendirmek için yardımcı olacaktır.


Çocuğunuzun duygusal dünyası ile ilgilenirken bu süreçte kendi duygusal ihtiyaçlarınızı göz aldı etmemelisiniz.

Kendi kişisel bakımınızı ve gelişiminize dikkat etmelisiniz. Fiziksel ve zihinsel sağlığımızı arttırmalısınız.

Unutmayın ki kendinize iyi geldiğini sürece çocuğunuza iyi gelebilirsiniz.


Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın. ⭐️


Uzm. Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular