Oğlumun hayatı
Oğlumu sağ salim büyütmek istiyorum Oglum 8 aylik erkek bebek kendisi Oğluma birsey olucak diye sıkıntılar yaşıyorum. Içimde daim bir kötü düşünce var bebegime birsey olursa ben ne yaparim. Bebegimi kaybetme korkum var. bana yardim edin ne yapacagimi bilmiyorum nasil yenerim bu durumu nasil zihnimden ciksin bu kotu dusunceler? Bir basarisiz gebelik gecirdim o zamandan beri boyle oldumsonra hamile kaldim ne yapa
Bu soru 19 Şubat 2025 11:16 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Annelik, birçok duygu ve düşünceyi beraberinde getiren, oldukça biricik bir deneyimdir. Dizi ve filmlerde görülen, kulaktan kulağa dolanan anneliğin mükemmel bir duygu olduğu söylemi ise aslında beraberinde birçok zorlu duyguyu da getiriyor. Yani annelik her zaman mutlu hissettirmemekle birlikte annelerde kaygı, yetersizlik ve farklı duyguları açığa çıkarabiliyor. Oğlunuzun sağlığı ile ilgili endişeleriniz anlaşılabilir. Özellikle daha önce yaşadığınız olumsuz bir deneyimin bu duygularınızı tetiklemiş olduğunu düşünebiliriz. Gebeliğinizin sonlanması sizin için beklenmeyen ve öngörülemeyen bir durumdur; bu gibi süreçler yaşayan insanlar yaşamın öngörülemez olduğunu, her an insanın başına bir şey gelebileceğini düşünerek sürekli tetikte kalmak isteyebilir. Sizin yaşadığınız süreç bununla ilgili olabileceği gibi kişilik olarak kaygılı bir yapıya sahip olmanız da bu sorunları yaşamanıza neden olabilir.
Çocuğu için en iyisini isteyen anneler için endişelerle başa çıkmak bazen zorlayıcı olabilir. Ancak, içinizdeki bu derin korku ve kaygıyı yönetmek için bazı stratejiler geliştirebiliriz.
Unutmayın ki, bu tür duygularla başa çıkmak zor olabilir ancak mümkündür. Birçok ebeveyn benzer duygular yaşayabilmekte ve bu duyguların üstesinden gelmek zaman alabilir.
Bu türk kaygılara sahip olmak o anı yaşamanıza engel olabilir. Oysa çocuğunuzu büyütürken her an eşsizdir. Onun minik adımlarını attığını görmek, hiç çıkarmadığı sesleri çıkardığını duymak her gün çocuğunuzdan yeni bir şey öğrenebilirsiniz. Bu kaygılara sahip olmanın sizi koruyamadığı gibi o andan keyif almanızı da engelleyecektir. Bunun yanında bebeğiniz de bu kaygıları hissedebilir ve kaygılarınız sebebiyle ona istemeden alan açamıyor olabilirsiniz.
Felaket senaryolarınızı ele alın ve bunların gerçekleşme ihtimalini değerlendirin. Felaket senaryoları genellikle gerçekleşme ihtimali en düşük olan senaryolardır. Bunu fark etmek önemlidir.
İkinci olarak, kendinize mola verme ve rahatlama fırsatı tanıyın. Günlük yaşamda küçük anlar ayırarak nefes teknikleri veya meditasyon gibi rahatlama yöntemlerini deneyebilirsiniz. Bu, zihninizi sakinleştirir ve olumsuz düşünceleri bir süreliğine uzaklaştırabilir. Bunun yanı sıra, sosyal destek çok önemlidir. Yakın çevrenizle duygularınızı paylaşmak, sizi rahatlatabilir ve yalnız olmadığınızı hissetmenize yardımcı olabilir. Belki de benzer deneyimler yaşamış insanlarla konuşmak, kendi deneyimlerinizi anlamlandırmanıza yardımcı olabilir.
Olumsuz düşüncelerle başa çıkmak her zaman kolay değildir, Örneğin, "Bebeğime bir şey olursa" düşüncesini "Bebeğim şu an sağlıklı ve ben elimden gelenin en iyisini yapıyorum" şeklinde dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. Düşüncelerinizi değiştirmenin en iyi yolu davranışlarınızı değiştirmektir. Böyle düşünmenize sebep olan davranışlarınızı gözden geçirin ve sizi tetikleyen davranışlardan uzak durun. Bebeğinizle aranızdaki bu güçlü bağ, hem sizin hem de bebeğiniz için çok değerli. Kendinize inanın ve sevgi dolu bir ebeveyn olarak yaptığınız her şeyin kıymetini bilin. Tüm bu kaygılarla tek başınıza mücadele etmek zorlayıcı olabilir, bir uzman desteğiyle birlikte bu süreci çok daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz, terapi sizi olası sorunlardan da koruyacaktır.
Sevgiler.