Çocuk ve Ergen

Oğlumun yemek sorunu

Gizli Kullanıcı1 Ocak 2025 20:26

Merhaba benim oğlum 5 yaşında yemeyle ilgili çok problem yaşıyoruz sevdiği 3 çeşit yemek var onların dışında bir şey yediremiyoruz sürekli aynı yemeklerle de olmaz vitamin almalı. Belli bi süre aç kalmasını sağlıyorum acıkır yer diye yine yemiyor zor güç 5 kaşığı 2 saatte anca yiyor toplam 3 çocuğum var hepsine ayrı çeşit bulmakta da yapmakta da çok zorlanıyorum nasıl yemeye alışacak çok zorlanıyorum iyice zayıfladı. Bir ara yiyordu iyi kötü şimdi tamamen bitirdi gibi sanki biber koyuyoruz önüne hangi yemek olursa olsun ağlaya ağlaya 1 saatte yemiyor lütfen yardım edin.

Bu soru 1 Ocak 2025 23:30 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili ebeveyn,

Çocuğunuzla yaşadığınız durumun zorluğunu anlıyorum, çocuğunuzun gelişimine yönelik gösterdiğiniz duyarlılığınız için sizi tebrik ediyorum.

Çocuğunuzun yemek yemeyle ilgili yaşadığı duruma birlikte bakalım.

Çocuklarda yemek yeme alışkanlığı zaman içinde gelişir, bu süreçte bazı çocuklar yemek seçme, beğenmeme gibi problemler yaşayabilir. Doktor normal gelişim boy ve kiloda olduğunu söylüyorsa zaman içinde bu alışkanlık edinilir ve çocuklarında zevkleri oluşur. Çocuğunuzun zayıfladığını belirtmişsiniz ancak öncelikle gelişim dönemine göre boy ve kilosunu değerlendirmenizi öneririm. Eğer gelişimi geride kaldıysa öncelikle doktorunuza görünmelisiniz.

Gelişiminin yerinde olduğunu varsayarsak çocuğunuza yeme alışkanlığı kazandırmanız adına size önerilerim olacak.

Öncelikle belirtmek isterim ki çocuklarımızı sadece yemekle beslemeyiz. Sevgiyle ilgiyle de besleriz. Çocuklarımız dünyaya ilk geldiklerinde emzirerek yaşamlarını sürdürürler, katı gıdaya geçmek onlar için çok büyük bir değişimdir. Bu noktada besinlerle ilişkisini güçlendirmek adına yemek yapma süreçlerine dahil edebilirsiniz, alışveriş sürecine dahil edebilirsiniz. Mesela yemek yaparken size sebzeyi çocuğunuz verebilir, yemek için gerekli malzemeyi raftan çocuğunuz alabilir. Bu sayede yediği şeyleri tanıması sağlanabilir.

Ailecek bir arada yemek yemeye zaman ayırıyor olmanız da yemeklerle olan ilişkisini güçlendirecektir. Bu sırada kendinizin diğer çocuklarınızın tabaklarına ne kadar odaklanıyorsanız yemek yemeyen çocuğunuzun tabağına da o kadar odaklanın, bu yönde aşırı bir çabaya girmeyin. Masada ne kadar acıktığınızdan, yemek bittiğinde doyma hissinizden bahsedin, o gününüzü anlatın.

Evet biliyorum üç çocuğunuza ayrı ayrı yemek hazırlamak kolay değil ama çocuğunuzun da zevkleri var. Bir yemeği gerçekten yemek istemiyorsa zorlamayın. Bu noktada o öğün için iki seçenek sunabilirsiniz ve yemeyi tercih etmediği takdirde o öğün yemek yememeyi tercih etmiş olacağını bilmeli.

'Bu akşam pırasa ve köfte var, istediğini seçebilirsin. Eğer ikisini de yemek istemiyorsan bir sonraki öğüne kadar bir şey yememeyi tercih etmiş olursun.' gibi.

Öğünler arası abur cubur tarzı şeyler yememesine özen gösterin.

Bir süre aç kalmasını sağlamanızın da yerinde bir davranış olduğunu belirtmek isterim çünkü çocuğunuz illaki acıkacaktır ve yemek yemek isteyecektir.

Yemeğini kendi kendine yemesi, ekran karşısında yememek de dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Çocuğunuzla birlikte okuyabileceğiniz kitap önerilerim de olacak;

Yemek Seçen Kirpi

Vitaminlerin Ziyareti

Yemeyeceğim İşte

Çocuğunuz süreç içinde yeme alışkanlığı kazanmıyor ve bu durum sağlığını etkiliyorsa doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.

Değerlendirilmesini istediklerinizi veya aklınıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Çok teşekkür ederim ❤️

2 Ocak 2025 06:29

Cevaplanmış benzer sorular

Çocuk ve Ergen

Çocuğumla iletişim kuramıyorum ne yapmalıyım?

3. 5 yaşında bir oğlum var iletişim kuramıyorum şöyle ki oğlum daha küçükken 2 yaş civarında sınır koymak adına babasıyla cok fazla hayır dedik büyük bi hatayla başladık fakat bunun farkına vardıgım süreçten sonra daha dikkatli olup hayırı olabildiğince kaldırdım konusmaya başladım neden hayır oldugunu anlatmaya calıstım secenekler sunmaya başladım fakat işe yaramadı cok kızdığımız zamanlar oldu özellikle tuvalet eğitimi sırasında cocugumu büyütürken hep hatalarla başlamış oldum aşağı yukarı yaz başından nisandan beri tuvalet eğitimine tekrar başlamış bulunmaktayım başladığımdan beri asla kızmadım fakat hala oğlum çişini tutuyor yapmak istemiyor herhangi bir rahatsızlıgı yok ama muhtemelen ilk tecrübesi onu buna itiyor olabilir hayatımızda onunla cok konusuyorum ve anlatmaya calısıyorum duyguşarını öğretmeye calısıyorum kızgın oldugunda neden kızgınsın yada gün sonunda sarılıp yataga gittiğimizde mutlu musun gibi sorular yöneltiyorum bunu istediğini biliyorum fakat yemek yemelisin büyüyebilmen için yemeğini yemelisin daha sonra istediğini yapabiliriz gibi kızgınlıgının sebebini istediği şey olmadıgını fakat neden istediği şeyi yapamadıgımı anlatmaya calısıyorum evet bununda yanlış oldugunu cok okudum fakat nasıl davranacagımı bilemez oldum ve cok yıprandım anne olarak bana aşırı düşkün cok sık gelip anne sarılalım mı diyebiliyor veya öpüyor bende hiç reddetmiyorum özellikle istediği olmadığında aglamay başladığında bende yapamayacagımı söylediğimde kızdıgım zaman sarılmak istiyor herşeye hayır diyor bizim hatamız fakat bunu nasıl düzeltebilecrğimi bilmiyorum gün içinde olabildiğince sakin kalmaya calısıyorum aglamaya başladıgında yapacak bişey bulamadıgımda sessiz kalıp sakinleşmesini bekliyorum heryerde okudugum gibi sarılmama veya yanında olmama izin vermiyor bende karsısında sakinleşmesini bekliyorum sakinleşince neden ağladıgını soruyorum neden ağladıgını bilsemde konusup duygusunu anlatmasını istiyorum duyguları bilmiyor kızgın ama neden ,neden sonuç ilişkisi kuramıyor üzgün oldugunu biliyor ama neden üzgün oldugunu ifade edemiyor ebeveyn olarak eksiklerim hatalarım cok fazla düzeltmek için nerden başlayacağımı bilmiyorum kafam inanılmaz karısık bu konuda. kitaplarda okudum uygulamaya calıstım fakat başarılı olamadım.