Okb ile zor süreçler yaşıyorum
öncelikle merhaba ilk sorum bu soruları bir yerde paylaşıyor musunuz? bunu merak ettim. ikinci olarak anlatmaya başlıyorum.. kendimde yoğun derecede okb olduğunu düşünüyorum yazdıklarımıda dinlerseniz anlayacağınızı düşünüyorum. gerçekten çok bunaldım bu okb hayatımın çoğu yerine sıçrıyor ilişkime bile. düzgün bir ilişkim ve yolunda giden hayatım var fakat sürekli beynimdeki ses beni rahatsız ediyor örneğin bu daha önce olmuyordu ama yaklaşık 9 aydır mücadele ediyorum. terapi alacak param yok öğrenciyim o yüzden biraz da olsa buradan destek almak istiyorum. abime sarıldığımda beynim hemen neden öyle abine sarıldın gibi saçma sapan şeyler söylüyor kendimi çok kötü hissediyorum. ben abimi çok seviyorum ama artık sarılmaya bile çekiniyorum korkuyorum. yiğenim var severken yani gıdıklarken göbüşünün üstünede değdi elim kendimi çok kötü hissettim çocuğu neden göyle gıdıkladın gibi şeyler söylüyor beynim bende onu susturmak için bak tekrar öyle gıdıklıyorum ne var ki bunda yeğenimi seviyorum art niyetim yok diyorum sonra bana kendimi dahada kötü hissettiriyor tekrar neden gıdıkladın o zaman gibi? ya da böyle yanağını öpüyorum böyle seviyorum yani cok sirin cünkü hatta erkek arkadaşımda severken inceledim acaba ben mi anormal seviyorum falan diye? gerçekten yaşayamadığımı hissediyorum beni çok rahatsız eden şeyler geliyor aklıma nefes alamıyorum allahım diyorum ben neden kendimi bu kadar kötü hissediyorum? yaptığım şeyler anormal mi art niyetli mi neden o zaman yeğenimi beynim böyle konuşmasına rağmen gıdıklıyorum ya da öpüyorum gibi napıcam ben lütfen yardım edin kendimle savaşıyorum
Bu soru 7 Nisan 2025 13:32 tarihinde Psikolog Betül Canbel tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Öncelikle içtenlikle paylaştıkların için çok teşekkür ederim. Bu kadar yoğun, zorlayıcı ve yıpratıcı düşüncelerle baş etmeye çalışırken yardım istemen çok değerli ve cesurca bir adım. Sana bu platformda elimden geldiğince destek olacağım.
İlk sorundan başlayayım: Buraya gönderdiğin sorular, yalnızca uzmanlara yönlendirilir ve kimliğin gizli kalacak şekilde değerlendirilir. Bilgilerin ve anlattıkların herhangi bir yerde açıkça paylaşılmaz; gönül rahatlığıyla yazabilirsin.
Paylaştıklarını okuduğumda, düşündüğünü söylediğin OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) belirtilerine oldukça benzer deneyimler yaşadığını görebiliyorum. Özellikle "yoğun bir iç sesin", seni rahatsız eden düşüncelerle sürekli bir şekilde sorgulama yapması, suçluluk hissettirmesi ve seni "doğal ve sevgi dolu" davranışlardan uzaklaştırması bu duruma işaret ediyor olabilir. Ancak önemli bir noktanın da altını çizmek isterim: Burada bir tanı koymak mümkün değil. Yine de yaşadıklarını anlamlandırman ve baş edebilmen için konuşabileceğimiz çok şey var.
“Neden böyle düşünceler geliyor?”
Bu tür düşünceler "saplantılı düşünceler" olarak adlandırılır. Genellikle kişinin hiç istemediği, tersine tiksindiği, korktuğu ya da asla yapmak istemeyeceği şeylere dair aklından geçen ama kontrol edemediği düşünceler olabilir. Özellikle sevgi duyulan kişilerle ilgili bu tür düşünceler geldiğinde kişi kendinden korkmaya başlar. Bu düşünceler istemsizdir, kişiyi rahatsız eder, yoğun suçluluk hissettirir. Tam da anlattığın gibi: Yeğenini severken aklına gelen düşünceler seni dehşete düşürüyor, abine olan sevgini gösterirken bile “anormal bir şey mi yapıyorum?” kaygısı yaşatıyor.
Bu düşünceler genellikle “art niyetli olmak”la ilgili değildir; tam tersine kişi ne kadar iyi niyetli, değerlerine bağlı ve hassassa bu düşüncelerden o kadar çok etkilenebilir. Zihnin sana sürekli bu konularla ilgili "ya şöyleyse?" diye sorular sorarak seni rahatsız etmeye çalışıyor. Bu, beynin bir "tehlike varmış gibi" alarm verip seni korumaya çalışmasından kaynaklanabilir ama artık bu alarm sistemi fazla hassaslaşmış durumda.
“Neden dayanamayıp yine de seviyorum, öpüyorum, gıdıklıyorum?”
Çünkü bu senin doğal sevme biçimin. Çocukları seven, abisini özleyen, temasla bağ kuran, insanlara karşı içten biri olduğun anlaşılıyor. Ama bu sevgi dolu davranışların ardından gelen düşünceler, seni kendi doğallığını sorgulamaya itiyor. Asıl problem davranışlarında değil, bu davranışların ardından zihninde beliren düşünceler ve onlara verdiğin anlam olabilir.
Ne Yapabilirim?
Aklına gelen her düşünce gerçek, doğru veya seni tanımlayan bir şey değildir. Aklına gelen düşünceler seni kötü biri yapmaz. Zihnimiz bazen en olmadık şeyleri bile bize söyleyebilir. Bu, senin kişiliğini yansıtmaz.
Zihninde bir düşünce geldiğinde onunla tartışmak yerine "şu an zihnim bana böyle bir düşünce söyledi, evet rahatsız edici, ama geçici" diyerek onunla mesafe kurmaya çalış. Direndikçe ve bastırdıkça düşünceler güçlenebilir.
Yeğenini neden seviyorsun? Abinle ilişkin senin için neden önemli? Bu sevgiyi hatırlamak, seni suçlu hissettiren düşüncelerin karşısında seni güçlendirebilir.
Şu an yaşadığın durum çok zorlayıcı ama bu süreçte kendini yargılamak yerine anlayışla yaklaşmak, bu döngüden çıkmana yardımcı olabilir. Örneğin, “Şu an zorlanıyorum, ama bu beni kötü biri yapmaz. Sadece yardım ihtiyacı duyuyorum.”
Zihinsel döngülerin çok yoğun olduğu anlarda nefes egzersizleri, yürüyüşler ya da bir müzik açıp derin nefesler almak kısa süreli rahatlama sağlayabilir.
Ücretsiz veya düşük bütçeli destek almak mümkün mü?
Öğrenci olduğunu belirtmişsin, bu çok anlaşılır bir durum. Sana birkaç öneri bırakmak istiyorum:
Üniversitelerin psikolojik danışmanlık merkezleri genellikle ücretsiz bireysel görüşmeler sunar. Öğrenci olduğun için bu hizmetten faydalanma şansın olabilir.
Bazı dernekler ya da gönüllü psikologlar dönemsel olarak ücretsiz ya da düşük ücretli destek sağlayabiliyor.
Online bazı platformlarda gönüllü psikolojik destek programları mevcut.
Son olarak şunu bilmeni çok isterim: Bu düşünceleri yaşıyor olman, senin kötü ya da sapkın biri olduğunu göstermez. Aksine, bu düşüncelerle bu kadar çok mücadele ediyor olman ne kadar değerlerine bağlı, hassas ve vicdanlı biri olduğunu gösteriyor. Yalnız değilsin. Bu süreç destekle hafifleyebilir. Bu yazdıklarımı bir yere kaydedebilir, sık sık dönüp okuyabilirsin. Sen bu durumdan ibaret değilsin.
Umarım senin için faydalı olmuştur. Değerlendirilmesini istediğin farklı bir soru veya aklınıza takılanları sorabilirsin.
Sevgiler,
Psikolog Betül Canbel