Psikoloji

Olan her şeyi kafaya takmamak için ne yapmam gerek?

Gizli Kullanıcı12 Ekim 2024 12:55

Merhaba , uzun bir süredir olan herşeyi kafamda çok büyüttüğümü düşünüyorum yani sadece benimle ilgili olan olaylarda değil çevremde herhangi birisi kötü olay yaşıyor günlerce onu düşünüyorum veya yaptığım en ufak işte acaba yanlış mı yaptım diye günlerce onu düşünüyorum, yaşadığım ilişkide olmayan olayı bile ya olursa diye düşünüp günümü zehir ediyorum bu kadar çok düşünce içinde olmak da beni yoruyor sürekli iyi bir şey yapsam bile başarıssızlık, yetersizlik hissine bürünüyorum bu düşüncelerden kaynaklı benim yüzümden insanlar üzülüyor ne olursa olsun benimle ilgili gibi hissediyorum ve sebebini merak ediyorum ..

Bu soru 16 Ekim 2024 10:00 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Öncelikle sorunlarınızı anlamlandırıp,tanımlayıp soru sorma cesaretinde bulunduğunuz için kendinizle gurur duymalısınız.Mesajınıza istinaden yaşadığınız durumun ve etkilerinin sebebinin ''Overthinking'' olabileceği durumunu değerlendiriyor olacağız.Verdiğim cevaptan sonra durumunuzu tekardan bir değerlendirmenzi ve gözden geçirmenizi isteyeceğim.

Yaşadığınız durum ''Overthinking'' yani geçmiş deneyimlere dayanarak ya da geleceğe yönelik yaşanabilecek konular ile ilgili aşırı bir şekilde düşünme ve bunun sonucunda yoğun endişe,kaygı halidir. Bu hal sürekli ve devam ettiği sürece önemli konularda karar verirken zorlanabilir,gelcekte olabileceğini düşündüğünüz bir konu ile ilgili her ayrıntıyı şimdiden düşünebilir,bu aşırılık yüzünden uyuyamayabilir,sıklıkla olumsuz bir iç sese sahip olabilir,bu konuşmlar ile canlandırma yaparak en kötü senaryoları zihninizde oluşturabilirsiniz.Olumsuz ,yıkıcı bri depresif halinde olabilir,başka bir şey düşünememe gibi hayat kalitenizi ciddi anlamda olumsuz etkileyebilirsiniz.Aşırı düşünmek aslında hayata karşı bir galibiyet,kazanç ve önde olma çabasıdır. Var olan ya da olabilecek acıyı yaşamama,acıdan kaçma ve uzaklaşma çabasıdır.Aşırı düşünme sadece durup düşünmekten ziyade aşırı araştırma,aşırı bilme hali,didikleme çabasını içermktedir.İnsanların yapabileceği ya da yapması olası durumlara karşı hazırlıklı olma,hayal kırıklığı yaşamamak adına bir kaçış durumudur.Tüm duygularınızı kabul edip,yaşayıp,sizden gitmesine izin vermelisiniz.Bu noktada size kendinize sorabilceğiniz örnek sorular yönelteceğim,bunlar üzerine düşünmeniz ve bir kağıda yazmanız faydalı olacaktır.İnsanların benim hakkımda ne düşündüğünü bilmek ne gibi faydalar sağlayacak? bilirsem olumlu ya da olumsuz yönleri neler olabilir? Bu konu ile ilgili olan yoğun endişem bir varsayım mı yoksa gerçek bir zemine mi dayanıyor? Tam olarak bu noktada endişem ne ? En kötü ne olabilir ve ne hissederim? Daha önce kaygılıyken neler bana yardımcı olmuştur? bu gibi uygulamalarda olumsuz düşüncelere meydan okumalı,endişelerinizi hafifletmek için çabalamalı ve kendinize karşı nazik olamlısınız. Bunun yanında maditasyon yaparak bedensel farkındalığınıza odaklanabilir,günlük tutarak düşüncelerinizi görerek kayıt altında tutmayı deneyebilirisniz.Sağlıklı beslenmek,egzersiz yapmak,hareket halinde oluyor olmak aşırı düşünme tedavisinin bir parçasıdır.Enerjinizi harcayabildiğiniz bir amaca sahip olmak size yardımcı olabilir.Bu noktada savaşmak yerine kabul aşamasına geçtiğinizde insanların sizinle ilgili ne düşündüğü ya da size nasıl davrandıklarınızdan ziyade acıyı denyimleyerek kendinizi güçlü kılacak ve kendinize odaklanacaksınızdır.Sonrasında ilişkilerinizin düzene girdiğini,duygudurumun pozitifleştiğini gözlemleyeceksinizdir.Umarım cevabım yardımcı olmuştur.Bu noktada sizi anlamaya çalıştığımı söylemek isterim,şunu bilmelisniz ki birçok insan bu durumu ve yarattığı fizksel,psikolojik,duygusal etkilerini yaşamaktadır.Değşim ne kadar zor olursa olsun,yaşanılacak zorluklar kalıcı değil,geçicidir.Önmeli olan bu stresli değişimin getirdiği etkileri hayatınızın işlevselliğini bozacağını düşündüğünüz noktada müdahale etmeniz ve bir uzmandan terapi desteği almanız faydalı olacaktır.

Sevgilerle ve musmutlu kalmanız dileğiyle,

Psikolog Nuray Halaç.


alinti

Bunları duymak ve fark etmek gerçekten iyi hissetirdi teşekkürlerr..

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kendimden nefret ediyorum

merhaba ben 29 yaşındayım. Hayatım hep boş gibi hissediyorum. Sanki bu zamana kadar nasıl geçti anlamıyorum, hep uzaktan izliyormuşum ya da hep olayların dışındaymışım gibi. Hayattan zevk almıyoru, hic bir şeyden zevk almıyorum ve kendimi de tanımadığımı fark ediyorum. Geçen yıl major depresyon tanısı konuldu bir sürü psikologa ve psikiyatriye gittim ve hicbir işe yaramadı gibi geliyor bana. Her an tetikte ve kaygılıyım en küçük meselelerde bile panik oluyorum. İnsanların en ufak şeylerine özeniyorum. Şunu yaptım bunu yaptım demeleri bile çok büyük bir şeymiş gibi. Ve hep öfke duyuyorum her şeye. Kasadaki kişi neden bana senli benli konuştu gibi. Kafam hep dağınık. Konudan konuya atlıyorum ve hicbir konuda kendi fikrim yokmuş gibi geliyor. Kendimi ifade etmekte zorlanıyorum. En ufak şeyleri karıştıyorum. Mesela ufak sayıları bile toplamakta zorlanıyorum. Anılarımı, hatıralarımı birkaç gün önfe bile neler yaptığımı hatırlamıyorum. Hayal ürünü gibi. Hayal kurmakta bile zorlanıyorum. Yer yön bulmam berbat. Kendi telefonum bile karışık geliyor. El becerilerim sıfır. İnsanlarla da iletişim kurmakta zorlanıyorum Bazı durumların aileden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Annemle babam ben çok küçükken boşandı ve kendisini hiç görmedim. Görüşülecek biri de değil. Annem hep evhamlı ve onun da biraz aklı havada. Bana iyi yaklaşıyor ama onu anlayamıyorum. En sevdiği yemek bile ne bilmiyorum çünkü her şeyi bana yüzeysel anlatıyor. Ne olur bana bir çözüm söyleyin. Her gün ağlıyorum ve bu şekilde yaşayamayacağım