Olumsuz duygular yaşadığım insanlarla artık görüşmek istemiyorum
Olumsuz bir olay yaşadığım insanlarla görüşeceğimi bilmek beni çok kaygilandiriyor.
O kişi ile aynı ortamda bulunacağımı bildiğimde ya da o kişinin bana mesaj atmasında endişeleniyorum. Vücudum titriyor karnıma ağrılar giriyor. Spesifik bir örnek vermek gerekirse bir hocama derse katılamayacağımı bildirmiştim. Hocam da olumsuz bir tepki vermişti. O anda çok kötü bir ruh halinde olmuştum. Ne yazacağımı bilemedim stres olmuştum. Daha sonra ki günlerde ise bir daha o hocamın dersine girmek istemediğimi fark ettim. Onunla aynı ortama gireceğimi düşünmek beni kaygilandirmisti. Çoğu ilişkilerimde böyle olduğumu fark ettim. Bunun altında yatan sebepler ne olabilir?
Bu soru 30 Haziran 2024 19:09 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
İnsanlarla yaşadığımız olumsuz deneyimler beraberinde tekrar aynısı olursa, küçük düşersem gibi olumsuz düşünceleri doğurabiliyor. Bu olumsuz düşüncelerin beraberinde beklenti kaygısı yaşanarak, olumsuz duyguları da beraberinde getirerek bedensel olarak da belirtileri ortaya çıkarabiliyor. Bu gibi yaşanan kısır döngüyle de kaygının şiddetinde artış oluyor. Kişi zaten karşısındaki insanla problem yaşadığı için tedirgin oluyor ve beraberinde hal ve hareketleriyle kişiye duyduğu rahatsızlığın sinyalini vereceğinden daha da endişelenerek kısır döngüyü yaşamaya devam edebiliyor.
Öncelikle insanların size karşı yaklaşımına ne derece önem verdiğinizi, bu durumun kendinizle ilgili nasıl olumsuz inançlar ortaya çıkarabileceğini düşünüp, anlamlandırarak başlayabilirsiniz adım atmaya. Çünkü kaygıyı tetikleyen durumlardan biri de yaşadığı durumun nedenini bilmemektir. Kaygınızın nedenini, gerekçeleriyle kendiniz değerlendirdiğinizde kaygının şiddetini azaltmaya yönelik ilk adımı gerçekleştirmiş olacaksınız.
Kaygı, tehlike veya tehdit olarak algılanan durumlarda ortaya çıkan; duygusal, davranışsal ve fiziksel değişiklikler ve tepkilerin yer aldığı, otomatik, sağlıklı ve doğal bir yanıt mekanizmasıdır. Bir anlamda kaygı organizmamızın savaşma-kaçma tepkisidir. Hayatımızı sürdürebilmemiz ve bize sıkıntı yaratan durumlarla baş edebilmemiz için kaygı gerekli bir tepkidir. Ancak kaygı kontrol edilemez, hayat kalitemizi etkilemeye başlar, uyku-iştah gibi temel alışkanlıklarımıza kadar olumsuz etkilerini sürdürmeye devam ederse çözülmesi gerekebilir. Çünkü şiddeti ya da yoğunluğu kontrol edilemeyen kaygı daha uzun süre kişiyi meşgul eder
ve günlük yaşantıyı olumsuz etkileyerek, işlevselliğin bozulmasına neden olur. Bu durumda kaygı artık kişi için sorun yaratmaya başlar ve kaygı bozukluklarının oluşmasına yol açar. Bunun için psikolojik destek almak sürecinizi kolaylaştırmak için adım olacaktır.
Kaygının şiddetiyle baş etmek için:
-Önce kaygınızın temelini anlayın. Vücudunuzdaki kaygı sonucu ortaya çıkan belirtileri anlamlandırmaya çalışın. Örneğin:’’ Şuan midemin bulanmasının sebebi ne olabilir?’’ Gibi. Kaygı yaşadığımız zaman onu anlamaya çalıştığımızda, belirsizliği analiz etmeye çalıştığımızda sorunun çözümüne bir adım daha yaklaşmış olabilirsiniz.
-Düşüncelerinizi Kağıda Dökün
Kaygı ile başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden birisi kaygıya neden olan durumları yazmaktır. Bu sayede kaygı fiziksel bir şekle sahip olur. Yazı ile ifade ettiğimiz duygular daha gerçekçi olsa da bir noktada hislerimize uzaktan bakabilmemize yardımcı olur. Endişe duyulan konular üzerine yazmak daha net bir zihinle düşünmeyi ve sakinleşmeyi beraberinde getirir.
-Hareket Edin
Anksiyete ile başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden birisi de hareket etmektedir. Yürüme, koşma, yüzme veya yoga gibi aktiviteler sayesinde durup düşünmek ve daha fazla stres yaşamak yerine zihni boşaltmak kaygı ile başa çıkmaya yardımcı olur. Hareket halinde olmak, düzenli egzersiz yapmak endorfin salınımını olumlu yönde etkiler. Bu sayede insan vücudu ağrıya veya strese daha az tepki verir.
- Nefes Egzersizleri Yapın
Anksiyete hissi genellikle terleme, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, mide bulantısı gibi fiziksel tepkileri beraberinde getirir. Bu hisse kapıldığınız zaman yaptığınız her şeyi bir kenara bırakın ve nefesinize odaklanın. Hızlı ve sık nefes almak anksiyete hissinin daha çok artmasına neden olur bu nedenle nefes egzersizlerini doğru yapmanıza yardımcı olacak kaynaklardan destek alabilirsiniz. Derin ve yavaş nefes almak, sesli nefes vermek rahatlamaya yardımcı olurken aynı zamanda hem zihnin hem de vücudun sakinleşmesini sağlar.
-Gevşeme egzersizleri yapın bedeniniz kaygı yaşadığınız sırada kasılır. Bedeninizi gevşetmek stresinizin azalmasına yardımcı olacaktır.
Anksiyeteyle baş etme yöntemleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu baş etme tekniklerinin size fayda sağlamadığını düşündüğünüz noktada Psikoterapi almayı düşünebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim…
Yorumlar
Teşekkür ederim ilginiz için. Yazdıklarınız çok kıymetli değerlendireceğim 🌸