Psikoloji

Olup olmadık anlarda ağlamak geliyor ne yapmak gerekir?

Gizli Kullanıcı5 Eylül 2024 23:55

Normalde dıştan görünüşte ruhsuz biri gibiyimdir ama içimden nedense hep bir ağlamak duygusu geliyor. Mesela ben çizgi film izlemeyi çok seven bir insanım. Daha başlamadan giriş kısmında ya da çizgi filmlerin içinde müzik oluyor ya o başladığı an ağlama isteği geliyor ve ben bunu durduramıyorum ve ağlıyorum. Bu arada normal dizilerde de oluyor ama genellikle çizgi filmlerde oluyor.Kendimi hala bir çocuk gibi hissettiğim doğru ama dışarıdan kendimi bir yandan olgun göstermeye de çalışıyorum. İçim kıpır kıpır ama insanlar ilk soğuk biriymişim olarak görüyor. Bunu neden yazdım bilmiyorum ama içimden gelenleri yazıyormuşum buraya galiba.Ben bir de ağlamakla ilgili başka şeyler de eklemek istiyorum.benim olup olmadık şeylere de ağlayasım geliyor bu çizgi film örneği sadece aralarından ir tanesi. Bunu yazmamın sebebi en çok bu olayı yaşamamdan dolayı. Başka şeyler de var ama aklıma pek gelmiyor. Ama şimdi normal acılı, kötü bir olaydan sonra ağlarken aklımda hep bir isim oluyor, keşke yanımda olsaydı diyorum ve bu da günlük hayatta hep kafamın içinde yer edinmesini sağlıyor. Daha sonraları bu his kayboluyor kafamda.İnşallah anlatabilmişimdir. Çünkü kafam çok karışık ama en çok çizgi film izlerken neden ağladığımı ya da ağlar gibi olduğumu sorguluyorum şu an.

Bu soru 7 Eylül 2024 09:09 tarihinde Psikolog İlknur Yılmazgil tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Yaşadığınız bu duygusal karışıklık, içsel dünyanızdaki karmaşık hislerin bir yansıması olabilir. Çizgi film izlemek ya da müzik dinlemek gibi masum görünen anlarda ağlama isteği hissetmek, bilinçdışınızda tetiklenen derin duyguların açığa çıkmasıyla ilgili olabilir. Çizgi filmler genellikle basit ve nostaljik unsurlar taşır, bu da çocuklukla ilgili hatıraları, duygusal deneyimleri canlandırabilir. Bu, çocukluk döneminde yaşadığınız veya bastırdığınız duyguların bugün bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir. İçsel olarak hala kendinizi bir çocuk gibi hissetmeniz, bu durumun altını çizen bir başka faktör olabilir; çünkü çocukluk, masumiyet ve güvenli bir dönem olarak algılanır. Çocukluğunuzda yaşadığınız hatıraları gözden geçirin ve sorunun nerede olduğunu görmeye çalışın. Belki de yaşayamadığınız şeylere özlem duymaktasınızdır.


Ağlama isteğinizin aniden gelmesi ve bunun dış dünyaya yansıyan “soğuk” olarak tanımladığınız tavrınızla çelişmesi, içsel ve dışsal kimliğiniz arasında bir çatışma yaşadığınızı gösterebilir. Kendi duygusal ihtiyaçlarınızı ifade etmekte zorlanıyor ve bu ihtiyaçlar bastırıldığı için beklenmedik anlarda, ağlama isteği olarak açığa çıkıyor olabilir. Aynı zamanda, içsel dünyanızda bir başkasıyla kurmak istediğiniz derin bir bağ, yalnızlık hissi veya duygusal destek ihtiyacı da bu durumun arkasındaki nedenler arasında yer alabilir.


Acı verici ya da zorlayıcı bir olay yaşarken aklınıza sürekli bir kişinin gelmesi, o kişiye duygusal olarak derin bir bağ hissettiğinizi ve zor zamanlarda onun varlığına ihtiyaç duyduğunuzu gösteriyor olabilir. O kişi, sizin için bir tür güven ve destek sembolü olabilir. Özellikle zor anlarda, duygusal destek arayışı insan doğası için oldukça normaldir. Bu kişiyi aklınızdan çıkaramamanız, içsel olarak onun size sağlayacağı rahatlama ve güvenceye duyduğunuz özlemi gösteriyor olabilir. Aynı zamanda, belki de bu kişiyi kaybetme ya da uzak kalma korkusu, sizin için ayrı bir stres kaynağıdır. Bu noktada, hissettiğiniz duygusal bağı ve bu kişinin hayatınızdaki yerini anlamaya çalışmak önemlidir.


Bu tür derin duygularla başa çıkmak için, önce onları anlamak ve kabul etmek önemli bir adımdır. Kendinizi neden böyle hissettiğinizi sorgulamak yerine, bu hislerin bir nedeni olabileceğini kabul edip onları yargılamadan yaşamak, duygusal süreçlerinizle daha barışık olmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, geçmişte yaşanmış ve bilinçdışınızda yer edinmiş duygusal deneyimlerinizin farkında olmanız, onların şimdiki yaşantınıza olan etkisini çözmenize yardımcı olabilir. Bu noktada önemli bir çözüm yolu da duygularınızı düşüncelerinizi ve davranışlarınızı yazmaktır. Bu üçlemeyi somut bir şekilde görmek size yardımcı olacaktır.


Bu süreçte, kendi duygusal ihtiyaçlarınızı daha iyi anlamak ve onları ifade etmenin sağlıklı yollarını bulmak önemlidir. Bir uzmanla çalışmak, size bu duygusal karmaşayı çözmekte ve daha dengeli bir duygusal yaşam sürmekte yardımcı olabilir. Duygularınızın yoğunluğu sizi rahatsız etse de, onları anlamaya çalışmak ve kendinize şefkatle yaklaşmak, bu sürecin daha kolay yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Umarım yaşadığınız bu duruma yeni bir bakış açısı getirerek yardımcı olabilmişimdir.


Sevgiler.

Psikolog İlknur Yılmazgil

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Tek başına evden uzakta bir yere gitmekten korkmak

Evden uzakta geç saat olduğunda evden çok uzakta olduğumda 2 saat gibi 1.5 saat gibi süre zarfı olduğunda evime gidemeyecegim korkusu oluşuyor yollar gözümde büyüyor çok tedirgin oluyorum.Ankara dışına tek başıma çıkmayı çok isteyip çıkamıyorum başıma bir şey gelecek korkusu oluşuyor insanlar korkutucu geliyor gözüme kendimi savunmasız hissediyorum zarar görecekmisim gibi hissediyorum bu korkuyu yenemiyorum yanımda çok güvendiğim insan olursa kendimi kuş gibi hissediyorum fakat tek başıma olduğumda içimde insanlar bilinçli şekilde bana zarar verebilir ailemden uzakta olunca başıma bjr şey gelebilir diye düşünüyorum mesela bir arkadaşımın olduğu şehire bile gidemiyorum ailem hem izin vermiyor bu yüzden önüme set çekiliyor engeller oluyor ailem destek çıksa belki cesaret edebilirim ama olmuyor çok güvensiz hissediyorum mesela 3 gün öncesinde çok güvendiğim bir kız arkadaşım ile tatile gittim sahilde birileri yanımıza geldi alkol almislardi hiç ama hiç korkmadim rahatsız olduk ve gittik ama tek olsaydım kalbim yerinden çıkardı eminim evet bu olay genel olarak çoğu kişinin korkacagi durum fakat ben tek başıma gitsem bur yerr hep bu tarz olaylarla sözlü fiziksel bir şekilde korkacagim durumlarla karşı karşıya gelecekmisim gibi hissediyorum insanların tamamı gözümde kötü olarak görünüyor iyi insanların olduğuna zarar görmeyeceğime inanmak istiyorum aslında bunu yenmek istiyorum ve bu imkansız değil aslında çünkü tek başıma da olmazsa başka arkadaşımla ankara dışına cikabildim bu da bana imkansız geliyordu fakat oldu gideebildim ve bunu da yenmek istiyorum ve su da var genel yapım olarak insanlar beni basit algılıyor çocuksu zarar verecegim biri olarak algılamaz ki kendim de öyle olduğumu biliyorum sorun çıksın istemem biri fevri davranirsa zaten o an bir şey diyemiyorum kilitleniyor resmen tüm savunma beynimden silinir ve sonrasında neden demedim diye sorgularım kendimi yani ben munakasaya girmeden pozitif kalmaya calisirim ama insanlar genel olarak bu durumu basite indirgeyip daha çok üstünlük kurmaya çalışıyorlar algısı var kendimi savunamayacakmisim gibi hissediyorum şimdiden cevaplayacak kişi için cok teşekkür ederim