Önemli bir konuşma yaparken vücudum kasılarak titriyor neden?
Önemli bir konuşma yaparken vucudumun içeriden, karnimdan kasılarak bir titreme oluşuyor ben bunu küçüklüğümden beri yaşıyorum bunun sebebi nedir? Bu şekilde anlatirken kendimi daha rahat anlatıyorum diğer türlü olmayacakmış gibi oluyor. Anksiyete gibi bir şey olabilir mi?
Bu soru 2 Temmuz 2024 13:33 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Nihal Sena Çetin tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
Hissetmiş olduğunuz kaygı ve bedeninizde oluşan fizyolojik tepkilerin ne kadar zorlayıcı olduğunu anlıyorum. Bu hislerle başa çıkmanın yollarını bulabilir ve daha rahat hissetmenizi sağlayabiliriz.
Önemli bir konuşma esnasında yaşadığınız titreme ve kasılmaların altında yatan düşüncelere ve inançları inceleyelim.
Önemli bir konuşma yaparken hangi düşünceler aklınıza geliyor? Örneğin,”Yeterince iyi konuşamıyorum” “Hata yaparsam beni yargılarlar” gibi çeşitli düşünceler olabilir.
Peki bu düşünceler hangi temel inançlara dayanıyor onlara bakalım. Örneğin “Mükemmel olmalıyım” veya “ Hatalar kabul edilemez” gibi.
Bedeninizde oluşan fiziksel tepkiler neler?
Vücudunuzun nasıl bir tepki verdiğini hissedin.
Bahsetmiş olduğunuz belirtiler; karında kasılma ve titreme bedeninizin stresle başa çıkma yolu olabilir.
Şimdi ise bu Bu fiziksel tepkiler hangi duygularla ilişkili olduğuna bakabiliriz. Bu fiziksel tepkiler hangi duygularla ilişkili? Örneğin, korku, endişe, çaresizlik gibi duygular olabilir.
Bu duyguları yönetmek için size iyi gelebilecek neler yapabilirsiniz? Örneğin, gevşeme egzersizleri, meditasyon ve imgeleme egzersizleri yapabilirsiniz.
Daha sonrasında davranışsal tepkilerinizi inceleyin. Örneğin, önemli bir konuşma yapmadan önce kaçınma davranışlarının olması gibi. Sizde hangi davranışsal tepkiler oluşuyor bakabilirsiniz.
Daha sonrasında olumsuz davranışları değiştirmek için küçük adımlar atabilirsiniz. Güvendiğiniz ve kendinizi rahat hissettiğiniz kişilerin olduğu bir ortamda kısa süreli bir konuşma yaparak başlayabilirsiniz.
Olumsuz düşüncelerinizi fark edip yeniden yapılandırabilirsiniz. Öncelikli olarak olumsuz düşünceleriniz neler? Örneğin, önemli bir konuşma yapmadan önce “Başarısız olacağım” ya da “Herkes beni eleştirecek” gibi düşünceler olabilir. Bu düşünceleri fark ettikten sonra bu düşüncelerin doğruluğunu sorgulayın. “ Bu düşünce gerçekten doğru mu?” veya “ Bu düşüncenin doğru olacağına dair eliniz de hangi kanıtlar var” Belkide düşündüğünüz kadar kötü olmayabilir.
Olumsuz düşüncelerinizi sorguladıktan sonra daha olumlu düşünceler bulmaya çalışabilirsiniz. “Elimden gelenin en iyisini yapacağım.” veya “ Hata yapabilirim ve bu dünyanın sonu değil” gibi düşünceler olabilir.
Bulmuş olduğunuz olumlu düşünceleri tekrarlayabilirsizin. Böylece olumlu düşünceleri zihniniz daha kolay benimseyecektir.
Bu adımları uygulayarak olumsuz düşüncelerinizi daha olumlu düşüncelere dönüştürebilirsiniz.
Bir terapist eşliğinde çalışarak yaşamış olduğunuz belirtileri daha iyi yönetebilirsiniz.
Uzm. Kl. Psk. Nihal Sena Çetin