Psikoloji

Özgüven eksikliğine ne iyi gelir

Gizli Kullanıcı9 Temmuz 2024 15:06

Öz güven konusunda geçmişe nazaran biraz daha körelmiş durumdayım. Hiçbir şeyi kendime yakıştıramıyorum. Dışarı çıkmaktan korkuyor sayılırım. Kalabalık bir ortama girdiğimde geriliyorum ve titremeye başlıyorum. İnsanlarla çok fazla göz teması kuramıyorum. İnsanların cümlelerinde sürekli art niyet arıyorum. Yaşamak artık büyük bir eziyet haline gelmiş durumda. Hobi edinmeye çalışsam da belli bir süre sonra sıkılıyorum. Kurslara kalabalık diye gitmiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor. Öz güven kazanmam lazım

Bu soru 9 Temmuz 2024 19:24 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Özgüven sorununu aşmanız için yardımcı olabilecek en güzel yöntemlerden birisi düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmeye odaklanmaktır. Bununla ilgili uygulayabileceğiniz örnekler şunlar olabilir:


Düşünce Günlüğü Tutma: Her gün yaşadığınız olumsuz düşünceleri yazın. Örneğin, “Giydiklerimi yakıştırmıyorum çünkü arkadaşım bunu ima etti” gibi düşünceler.


Alternatif Düşünceler Geliştirme: Bu olumsuz düşüncelere alternatif, daha olumlu ve gerçekçi düşünceler geliştirin. “Arkadaşımın bunu ima etmesi için herhangi bir neden yok, şu an olmayan bir şeyi bildiğimi düşünüyorum.” gibi.

Bu düşüncelerimiz bizim bilişsel çarpıtmalar olarak da adlandırdığımız düşüncelerdendir ve kurduğumuz olumsuz otomatik düşünceler bazı bilişsel çarpıtmaları barındırabilir. Bu bilişsel çarpıtmaları öğrenmeye çalışabilirsiniz. Eğer destek almak isterseniz Bilişsel Davranışçı Terapi Ekolüyle çalışan bir psikolog size bununla ilgili bir psikoeğitimde verecektir.


Sosyal kaygınızı azaltmak için kendinizi yavaş yavaş zorlamaya çalışabilirsiniz. Kaygı verici durumları adım adım ve kontrollü bir şekilde deneyimleyebilirsiniz. Kendinizi kademeli şekilde sizi zorlamayacak durumlardan, daha fazla sıkıntı verebilecek durumlara doğru sistematik şekilde maruz bırakmayı deneyebilirsiniz. Bu uygulamayı yine terapi almak isterseniz terapistiniz de destek olarak daha detaylı bilgi vererek sağlıklı şekilde uygulayacaktır.


Sosyal becerilerinizi geliştirmek için iletişim teknikleri üzerine çalışabilirsiniz. Etkin dinleme, empati ve açık iletişim becerileri pratik yaparak geliştirilebilir. Soru sorma ve aktif dinleme burada önemli noktalardandır.


İnsanlarla göz teması kurmakta zorlanıyorsanız, bu beceriyi geliştirmek için bilinçli olarak göz teması kurma egzersizleri yapabilirsiniz. Kendinizi yanında rahat hissettiğiniz kişilerle bu egzersizleri yapabilirsiniz.


Bu uygulamalar size günlük yaşamınızda yardımcı olabilir fakat uzun vadede bir uzmanla yol yürümek sizin için daha sağlıklı ve kolay olabilir. Yukarıda da dediğim gibi Bilişsel Davranışçı Ekolle çalışan bir psikologla bu sorunları rahat bir şekilde halledebilirsiniz.


Sağlıklı Günler Dilerim.


Psikolog Gönül Tanır Durmaz




Cevaplanmış benzer sorular