İletişim

Özgüven kazanmak için ne yapabilirim

Gizli Kullanıcı19 Haziran 2024 12:01

Özgüven kazanmak için ne yapabilirim. Ortamlara giremiyorum, cafelere gidemiyorum, ilişkilerimi etkiliyor, duruşumu dahi etkiliyor. Arkadaşlarımla bir yere gittiğimde ya da tek olduğumda sanki herkes beni izliyor gibi kendim olamıyorum bir şey yapamıyorum sadece utanma ve çekinme oluyor. Bu durumdan artık kurtulmak istiyorum ama yapamıyorum

Bu soru 20 Haziran 2024 20:12 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, 


Öncellikle duygu-düşünce-davranış döngüsü bahsettiğiniz konu ile ilişkilendirmek istiyorum. Duygu, düşünce ve davranış terimleri birbiriyle etkili ilişki kurmaktadır. Olaylara veya kişilere karşı hissettiğiniz duygular düşünceleri oluşturur. Düşünceler ise davranışları ortaya çıkartır. 


Mesela utanma duygunuz size “herkes beni izliyor” düşüncesini oluşturuyor. Olumsuz düşünce kalıplarınız ise kafeye gitmeme durumunu, ilişkilerdeki olumsuz davranışlarınızı ortaya çıkartıyor.


Bu nokta da başa çıkma becerilerinizi belirlemeden önce, duygu, düşünce ve davranışlarınızı netleştirmeniz, durumu tanımlamanız size yol haritası oluşturacak ve sürecin ilerleyişi hakkında bilgi verecektir. 


Duygu, düşünce ve davranışlarınızı tanımlayabilmeniz adına duygudurum kaydı oluşturabilir ve bunu düzenli bir şekilde not alabilirsiniz. Böylelikle üzerine gidilmesi gereken problemleri belirler ve bunun üzerinde başa çıkma becerilerini oluşturmanıza kolaylık sağlayabilirsiniz. 


Yaşadığınız utanma, çekinme duygularınızın ilk ne zaman hissettiniz? İlk yaşadığınız o deneyiminiz şu anda yaşadığınız deneyimlerinizle benzer mi? Etkiliyor mu? Bu soruya verdiğiniz cevap da size başa çıkma becerinizi oluşturmanız için yol gösterebilir.


Ek olarak duygu, düşünce ve davranışınızı gözlemleyebileceğini duygudurum kaydını tuttuktan sonra kaydı incelediğinizde yaşadığınız problemleri madde madde yazabilirsiniz. Size en az rahatsızlık verenden en çok rahatsızlık verene doğru sıralayabilirsiniz. Böylelikle en az rahatsız olduğunu maddeyi çözümlemeniz diğer büyük maddelere olan motivasyonunuzu arttıracaktır. 


Başa çıkamadığınızı düşündüğün durumda duygu, düşünce ve davranış odaklı çalışan Bilişsel Davranışçı Terapi ekolünü benimseyen bir psikologa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz. 


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir. 

Cevaplanmış benzer sorular

İletişim

İnsanın sosyal bir varlık olup yalnız kalmayı tercih etmesi hakkında

İnsan sosyal bir varlıktır bunu hepimiz biliriz. Aklıma takılan kısım benim yaşamakta olduğum yalnızlığın bu bilinene ters düşüp düşmediği. Daha iyi ifade edecek olursam yaşadığım yalnızlığın sağlıklı olup olmadığı. Uzun bir süre çevremdeki insanlar ve ebeveynlerim nedeniyle yalnız kalmak zorunda bırakıldım. Artık bu tarz bi sorun hayatımda bulunmuyor ve birkaç senedir terapi alıyorum. Kendi isteğim ile yalnız kalmayı tercih ettiğimi hep savunuyorum. Fakat bunun bir savunma mekanizması olup olmadığını da ayriyetten düşünüyorum. Yaşadığım, tercih ettiğim yalnızlığı tanımlamak isterim: insanlarla konuşmayı seven, gülüp eğlenmesini bilen bir kişi olduğumu düşünüyorum. Fakat insanlar zihnimden tasarladığım bir samimiyet çizgisini aştığında gerçekten rahatsız oluyor ve hayatımdan uzaklaştırma eğiliminde oluyorum. Bu çizgi benim isteğim dışında -ki buraya dikkat çekerim- hayatımı merak eden, irdeleyen ve sorular soran insanlara karşı olan bir çizgi. Kimi zaman bunun normal olduğunu düşünsem de bazen aşırı ufak, "dert edilmeyecek" şeylere, sınırlarım aşıldığı için sinir oluyor ve insanları hayatımdan çıkartma eğiliminde oluyorum. Kimi zaman niçin sinir olduğumu, bunların niçin beni rahatsız ettiğini düşünüyorum fakat bir cevap bulamıyorum veya bulduğum cevap "bu normal birşey değil mi" oluyor. Şuan yazdığım bu satırlara baktığımda bir "kontrol manyağı" olup olmadığımı sorguluyorum. Kafamın bu kadar karışmasına sebep olan kişi ise psikoloğum. . Gerçekten bir sorun varmıydı. .. Ek olarak: Özgüvenim bir hayli düşüktür, ebeveynlerim bu konuda beni geliştirmek için çok yetersiz kalmışlardı. Hale hazırda geliştirmeye çalışıyorum. Karar vermekten, seçim yapmaktan epey korkak olmam sanırsam bu sebeple. İnsanlara da bu sebeple hep tutunmuş olmam ve yalnız kalmaktan epey korkmam da bu sebepten olsa gerek. Belki bir terkedilme korkusu vardı içimde ve kendime bir insanı ne kadar az yaklaştırırsam o kadar az zarar göreceğimi umuyorumdur. Belki bu benim için normal birşeydi ve karar vermekte zorlanıyor olmam beni bir yanılgıya düşürmüştü. . Sizce bir sorun varsa bunun sebebi düşünemediğim başka ne olabilir?. . Veya bir sorun olup olmadığına nasıl emin olabilirim?. .