Özgüven nasıl kazanılır?
Merhaba ben yeterince kendini iyi ifade edebildiğimi düşünmüyorum bazen kelimeler ağzımda tıkanıyor konuşamıyorum sonra yatmadan önce neden düşüncemi söylemedim diye içime dert oluyor. Karşımdaki insanı kırmamak için uğraşırken kendim kırılıyorum. Yks girdim sürekli mezuna bırakıyorum istediğim yer gelmediği için çevremdekiler de aynı soruları soruyorlar nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum bunun getirdiği bir stres, özgüvensizlik, başarısızlık, anksiyete, kaygı bozukluğu, iletişimde sıkıntı oluyor lütfen yardımcı olur musunuz şimdiden teşekkür ederim
Bu soru 5 Temmuz 2024 15:48 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Söz ettiğiniz stres, özgüvensizlik, başarısızlık, anksiyete, kaygı bozukluğu ve iletişim problemleri bir arada söylendiğinde sanki birden fazla probleminiz varmış gibi görünebilir. Ancak temelde durmanız gereken tek bir konu var gibi görünüyor. O probleminiz üzerinde çalıştığınızda bahsettiğiniz diğer faktörleri de çözümlemiş olabileceksiniz.
Kendinizi ifade ederken zorlandığınızı ve zorlandıkça üzüldüğünüzden söz ettiniz. Kendinizi ifade etmeye çalışırken bu davranışınızın altında yatan düşünceleriniz neler buna odaklanabilirsiniz. Düşüncelerinizi fark ettiğinizde tanımladığınızda konuşurken zorlanma eyleminiz de değişim gösterecek daha olumluya çevirebileceksiniz.
Öncelikle çevrenizdeki insanlarla konuşmakta zorlandığınızı hatırladığınız en eski deneyiminiz nasıldı? Neler yaşamıştınız? Nasıl başa çıkmıştınız? Deneyimlerinizi değerlendirerek kısa vadeden uzun vadeye neden dönüştüğünü bulabilirsiniz.
Düşüncelerinizi gözlemlemek için değerlendirebileceğiniz birkaç soru;
•Kendinizi ifade etmekte zorlanmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz?
•Kendinizi ifade edemediğiniz o esnada ne düşünüyorsunuz?
Düşüncelerinizi tanımlayıp fark ettiğinizde bu düşünceler hangi davranışlarınızı tetikliyor? Böylelikle davranışlarınız belirlendiğinde değişimi görebilmeniz için somut bir örnek olacak farkındalıklarınızla birlikte.
Çevrenize açıklama yaparken iletişiminizin net olmaması ve belkide kendi düşüncelerinizi henüz farkında olmadığınızdan çevrenize anlatmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu yüzden mezuna kalmanızla ilgili ne düşünüyorsunuz ne hissediyorsunuz bunu netleştirebilirsiniz.
•Sıklıkla mezuna kalmanızı çevrenize açıklama yaparsanız en kötü ne olabilir?
•En kötü senaryonuzun gerçekleşeceğini düşündüren gerçekçi kanıtlarınız var mı? Varsa neler?
Bu sorular ışığında netleştirerek kendi başa çıkma becerilerinizi oluşturabilirsiniz. Ek olsrak çevrenizde güvendiğiniz yakın gördüğünüz bir arkadaşınızla, aile bireyinizle duygularınızı paylaşabilirsiniz. Tam çözümü olmasa bile sosyal desteğe başvurmanız sizi rahatlatabilir.
Sevgili danışan, bu süreçle başa çıkmak zorlayıcı gelebilir. Süreçle ilgili başa çıkmanıza yardım almak için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.