Özgüvenli olabilmek için ne yapmam gerek
26 yaşındayım. Hayat bana çok zor gelmekte, sorunlarımla başa çıkamıyorum. Sürekli bunalımdayım, karamsarım, mutsuzum. Ruh halim hiç iyi değil. Her şeye ağlama isteğim var. Kendime güvenim yok. İnsanlardan korkuyorum. Biri bir şey dese korkup cevap veremeyip içime atıp saatlerce ağlıyorum. Öğretmenim iş bulamıyorum ve başka işlerde çalışma düşüncesi ruhumu sıkıyor, gururum el vermiyor. Kaygı ve stres yönetimini yapamıyorum. Çok huzursuzum. İyi olmak istiyorum ama bunu nasıl yapabileceğimi bilmiyorum. Hayatım boyunca hep böyle mutsuz, huzursuz mu olacağım diye kara kara düşünüyorum. İnsanlara karşı dimdik özgüvenli duruşumu nerede ne zaman kaybettim bilmiyorum ama artık tanımadığım bilmediğim bir ortama girdiğimde sesim çıkmıyor cevap veremiyorum. Herhangi bir işe girdiğimde işverenin mobingine maruz kaldığımda bununla nasıl baş edeceğimi bilmiyorum ve bundan dolayı en ufak bir sorunda kaçıyorum. Eski neşemi geri kazanmak istiyorum. Kaygılarımın gecmesini ve özgüvenli olabilmeyi istiyorum. Lütfen bana yardımcı olun
Bu soru 25 Ekim 2024 12:58 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Hayat, inişli çıkışlı deneyimlerle doludur. Sizlerde kendinizi kaybolmuş gibi hissettiğiniz bir döneme tanıklık ediyorsunuz. İş bulma stresi, sosyal ilişkiler, beklentilerimiz devreye girdiğinde kendimizi nasıl algıladığımız da değişebiliyor.
Özgüven, kendimizi nasıl gördüğümüzle ve var olan içsel gücümüzün ne kadar farkında olduğumuzla ilgilidir. Bazen yaşadığımız olumsuz deneyimlerle sarsılabiliyor ancak yeniden inşaa etmek mümkündür. Kendimize belirlediğimiz küçük hedeflerle başlamak önemlidir. Hedeflediğiniz ve arzu ettiğiniz noktada olamayabilirsiniz ancak atacağınız her küçük adım bir başarıdır.
İçsel diyaloglarınıza kulak verin. Kendinizle ilgili neler söylüyor ve nasıl düşünüyorsunuz? Kendinize “ben bunu yapamam” ya da “bu işte başarısız olacağım” gibi cümleler kurmak yerine “bu zor olabilir ancak en iyi şekilde yapmayı deneyeceğim” demek daha işlevseldir. Pozitif düşünler kurmak, olumsuzluk cümleler yerine alternatifler bulmak birden olmayabilir ancak düşüncelerinizin sadece birer düşünce olduğunu anladığınızda süreç daha rahat atlatılabiliyor.
Kaygı ve stres bu dönem yoğun olabilir. Kaygıyı azaltabilmek adına bazı yöntemlerden size bahsedebilirim. İnternetten bulabileceğiniz nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri, meditasyon uygulamaları size iyi gelebilir.
Mobbing ile karşılaşırsanız bu durumu içselleştirmeden arkadaşlarınız ve aile üyelerinizle paylaşımda bulunmanız yükünüzü hafifletebilir. Aynı zamanda işvereninizle aranızdaki ilişkinin sınırlılıklara dayalı olduğunu göstermek önemlidir. Net bir duruş ile sınırları belirlemek iyi bir yöntemdir.
Eski özgüveninizi ve duruşunuzu kaybettiğinizden bahsetmişsiniz. Bunları tekrar kazanmak belki de tekrardan kendi yolculuğunuza çıkmayı isteyebilir. Ne istediğinizi veya ne istemediğiniz bilmek, olayların sizin üzerinizde bıraktığı etkileri anlamak, zorlu olaylarla yüzleşmek gibi farkındalık içeren şeyler zaman içerisinde sizi daha sağlamlaştıracaktır.
İçinizde var olan gücü çıkarmak için, geçmişte yaşadığınız güzel anıları hatırlamak tekrar güçlü yönlerinizi size gösterebilir. Sizi en çok mutlu eden aktivitelere yönelmeyi deneyebilir günlük rutininizi ufak ufak değiştirebilirsiniz. Bunları yapmak ilk başta zorlayıcı olabilir zorlanabilirsiniz fakat yaptıkça yeniden güçlendiğinizi görmek size iyi hissettirebilir.
Olaylar karşısında zorlanmanız sizi güçsüz biri olarak tanımlamaz, kendinize duyduğunuz güveni arttırmak için zamana ihtiyacınız da olabilir. Burada yaşadığımız şeylerin sadece bir süreç olduğunu unutmamalısınız. Bu yolda doğru adımlarla ilerlemek için terapi desteğini de almayı düşünebilirsiniz.
Hoşça kalın, sevgilerimle..
Psikolog İrem Bor