Özgüvensizim bunu düzeltmek istiyorum ne yapmalıyım bilmiyorum
Mesela biriyle konusunca karsimdaki kisi sanki benden rahatsiz oluyomus gibi hissediyorum. kimseyle konusmak istemiyorum herkes bana kotuluk yapicak veya benim dedikodumu yapicak hisediyorum. Goruntumude cirkin buluyorum oyuzden benden rahatsiz olundugunu dusunuyorum. Özguvensizim kendimi sevemiyorum bunu duzeltmek istiyorum artik kimse umrumda degil ben ozguvenim olsun istiyorum. Kisaca ozguvenli biri olmak istiyorum biriyle konusunca rahatsizlik verdim diye utanmak istemiyorum ? Suan bile bu sorumu yollamaya cekiniyorum oyle yani
Bu soru 23 Eylül 2024 10:56 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan , güven eksikliği ve sosyal kaygı hayatın bazı evrelerinde daha yoğun olarak kendini hissettirebilir. Çoğu insanın yaşadığı yaygın bir sorundur. Bu durumdan rahatsız olmanız ve çözüme ulaştırmak istemen çok normal. Yaşanılan güven problemi ve sosyal kaygı geçmiş deneyimlerden, kimlik algısından ve sosyal çevreden kaynaklanabilir.
Ancak bu duygularla başa-çıkmak mümkündür.
Öncelikle hissettiğiniz bu duyguların esas kaynağını bulmak gerekir. Kendinize karşı olumsuz inanç ve düşünceleriniz olumsuz geçmiş deneyimlerinden kaynaklanabilir. Kendinizle alakalı düşüncelerinizi gözlemlemeli ve sorgulamalısınız. Kendinizle alakalı olumsuz bir şey düşündüğünüzde bunu not alın. Ve incelemeye başlayın. Örneğin insanlar sizden gerçekten rahatsız mı oluyor? Yoksa bu sizin kendi gerçekçi olmayan düşünceniz mi? İnsanların sizden rahatsız olması için herhangi gerçekçi bir sebep var m? Kaygı esnasında bu düşünceyi mantıklı açıklamak pek mümkün olmayabilir. Ancak sakince oturup bu düşünceyi incelediğinizde daha gerçekçi sonuçlara ulaşabilirsiniz. Aslında sizin rahatsızlık verici olmadığınızı sadece olumsuz deneyimlerden kaynaklanabilen ,kendinize karşı geliştirmiş olduğunuz yanlış inanç sonucu böyle düşünmenizi anlayabilirsiniz.
Kalıplaşmış olumsuz düşünceyi benimsek zaman ve sabır gerektiren bir süreç olabilir. Bu süreçte güçlü yönlerinizi keşfetmek ve bunları artırmak için uğraşabilirsiniz. Kendinize dair farkındalık çalışmaları yapabilirsiniz İlgi alanlarınızın , kişisel özelliklerinizin üzerinde durabilirsiniz. Yeteneklerinize odaklanabilir, kendinizi sevmek ve şefkat geliştirmek için çalışmalar yapabilirsiniz.
Sosyal kaygınızı azaltmak için kendinize küçük hedefler koyabilirsiniz, insanlarla iletişiminizi artırabilir , daha fazla etkileşim kurabilirsiniz. Sosyal becerilerinizi geliştirmek adına çalışmalar yapabilirsiniz. Grup ile yapılan aktivitelere katılmak, bunun sonucu olumlu deneyim edinmek sosyal kaygınızın azalmasında yardımcı olabilir. Etkinlik içinde bulundukça, kendinizi geliştirmeye dair aktiviteler yaptıkça ve bunun sonucu olumlu dönüş aldığınızda zamanla sosyal kaygı azalacaktır.
Kaygı seviyeniz günlük hayatınızı olumsuz etkiliyor ve bu süreci yalnız yürütmekte zorlanırsanız. Uzman bir terapistten deste almayı düşünebilirsiniz. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm. Psk. Berfin Sönmez