Panik atağı nasıl yok ederim?
Ben 2019 da ablamı kaybettim başka kardeşim yok evde yalnızım bu zamana kadar çok korkum oldu ama yenmişttim şimdi yenemiyorum sürekli bana da bir şey olacak annem kötü olacak babam kötü olacak diye düşünüyorum bu yüzden tek başıma dışarı çıkamıyorum markete bile gidemiyorum tek başıma evde duramıyorum beni bırakmıyorlar panik atak geçiririm diye ne yapmalıyım ne olur yardım edin bana
Bu soru 17 Eylül 2024 12:06 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan , yaşadığınız üzücü olay sonrası hissettiklerinizi anlıyorum. Bu durum sizin için oldukça zorlayıcı olmalı. Ailenizin ve sizin bu hassas olaydan dolayı etkilenmesi ve bu tarzda hisler yaşaması çok normal. Ancak üzerinden vakit geçmiş ve normal hayat düzenine dönülmesi gereken bir süreyi aşmış durumda. Bu yüzden siz panik durumunuzun üzerine gidip, iyileştirmeye çalışırken ailenizinde size destek olması gerektiğini söyleyebilirsiniz. Ebeveynleriniz sizin için güvenlik işareti olduğu için egzersizlerinizi tek başınıza yapmanız daha faydalı olacak ve düşünce yapınızı değiştirmek daha koy olacaktır.
Öncelikle anksiyete ile ilgili herhangi bir bozukluk söz konusu olduğunda uzman bir terapist ile bu süreci ilerletmek daha sistematik ve faydalı olabilir. Sizi tanımak ve keşfetmek size özel terapi yolu oluşturmak için daha sağlıklı olabilir. Ancak sorunuza cevap vererek neler yapabileceğinizden biraz bahsedelim. Korku , kaygı ve panik farkını belirleyelim.
Korku: Belirgin tehdit karşısında kişinin kendisini koruması amaçlı ortaya çıkan duygudur.
Kaygı:Gelecek odaklı olmayan bir tehdit beklentisi karşısında varolan duygudurç
Panik: Aniden ortaya çıkan yoğun korku nöbetidir.
Panik döngüsünde kişi fiziksel belirtileri yaşar, ve ölme ,delirme,kontrol kaybı gibi düşünceler barındırır(abartılmış risk algısı ve felaketleştirme) , daha sonra kaçınma davranışında bulunur. Sonra bu akış devam eder , tekrarlar , bir kısır döngüye girer.
Panik kontrolün sağlanması için doğru nefes almanın öğrenilmesi gerekir. Asıl amaç kişinin kaygısı, korkusu ve kaçındığı durumların üstüne gitmesi için elinizde yöntemin bulunmasıdır. Öncelikle panik durumu yaşanmadan bu egzersizi deneyimleyin. Daha sonra kaygı yaratan durumların üstüne giderken kullanılabilir.
- Bir el göğüs kafesi üzerinde diğeri diyafram üzerinde uzanın.
- Burnunuzdan yavaşça nefes alın. Bu sırada göğüs kafesinizin hareket etmemesine dikkat edin.
- Aldığınız nefesi dudaklarınızı büzerek yavaşça verin. Karın kaslarınızı sıkın. Bu sırada diyaframınızın içeri girdiğinden emin olun.
- Egzersizi önce yatarak deneyin daha sonra oturarak deneyin.
Diyaframdan nefes almayı sayı sayarak yavaşlatabilirsiniz.
- 4 'e kadar sayarak burundan nefes al
- 2saniye sayarak tut.
- 4'e kadar sayarak ağzından ver.
Bu nefes egzersizlerini kaygılandığınız durum üzerinde kullanacaksınız, Kaygılandığınız durumların listesini yapın. En çok kaygı yaratan durumdan en az kaygı yaratan duruma doğru sıralayın. En az kaygılandığınız durumun üstüne giderek başlayın. Örneğin en alt madde markete gitmekse. Yalnız başınıza markete gidin. Ve bunu korksanızda yapın. Kaygınız çok yükselirse nefes egzersizini deneyebilirsiniz. Ancak önce dakin durumda denemeyi unutmayın. Bu aşamaların üzerine gitmek zamanla daha kolaylaşacak ve motivasyon artıracaktır. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm. Psk. Berfin Sönmez