Panik atağımı nasıl kontrol altına alabilirim?
Panik olduğum ya da korktuğum zaman
midem bulanıyor, gözüm dönüyor, nefes alışverişim hızlanıyor, kalbim ağzıma geliyormuş gibi hissediyorum; oradan, o kişiden, kendimden kaçma isteği oluşuyor bile diyebilirim. Beni çok zora sokan bir durum bu. Bu durumdan tamamen sıyrılmasam da bunu kontrol etmek istiyorum yani uzun lafın kısası : Bunlar atak belirtisi midir acaba? Eğer öyleyse nasıl kontrol altında tutabilirim ? Şimdiden teşekkür ederim.
Bu soru 7 Ağustos 2024 21:45 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, öncelikle yaşamış olduğunuz bu belirtiler birer kaygı belirtisidir. Bu durumu birer atak olarak ele almadan önce yaşadığınız semptomları ve nedenlerini konuşmak isterim. Panik olduğunuzda veya korktuğunuzda birtakım fiziksel sıkıntılardan bahsediyorsunuz, mide bulantısı, hızlı nefes alış vs bunlar vücudun kaygıyla baş ederken derdini anlatma biçimidir. Bu belirtilerle başa çıkılamadığında ise ani başlayan panik ataklar ortaya çıkabilir. Birçok insan panik atak geçirdiğinin farkında olmadan yaşamına devam edebilir, toplum içinde görülme sıklığı oldukça fazladır, panik bozukluk ise panik atak geçirmeyle ilgili yoğun kaygının eşlik ettiği, panik atakların sıklıkla yaşandığı ve uzun süredir kişiyi rahatsız ettiği bir durum söz konusudur ve yaşamı oldukça zorlaştırır.
Yaşadığınız problemin günlük yaşamınızı zorlaştırdığını anlayabiliyorum, öncelikle korku - kaygı durumlarında neden böyle tepkiler verdiğinizi BDT formülüyle anlatmak isterim.
Sizi sıkıntıya sokan bir olay düşünelim; örneğin daha önce hiç tanışmadığınız ve sizin için önemli olabilecek bir grup insanla tanışacağınızı düşünelim.
görüşmeye gitmenin öncesinde orada yaşanacak senaryolar canlandırılır ve buluşma yaklaşınca kaygı seviyesi giderek artar
görüşme esnasında bir kişinin sizinle iletişim kurma çabası ile çok fazla panik olduğunuzu düşünelim ve ardından terlemeye başlarsınız ve zihniniz bu durumu bir dış tehdit olarak algılar, terleme veya hızlı kalp atışı sizde panik atağı hatırlattığı için yine panik atak geçireceğinizi düşünürsünüz, panik atak geçirirken de aklınızı kaybetmekten, bayılmaktan korkarsınız, bu durumlar daha önce hiç yaşanmamış dahi olsa buna inancınız vardır. Kimse panik atak yüzünden ölmemiştir. Panik atağın döngüsü budur.
peki hızlı kalp atışı ve terleme her zaman felaket habercisi midir ? sizden hızlı bir şekilde merdiven inip çıkmanızı isteyeceğim, kalbiniz hızlanacak terleyeceksiniz ancak öleceğinizi düşünür müsünüz? ya da panik atak geçireceğinizi ? fiziksel belirtileri çarpıtılmış olarak yorumladığınızı fark edin, bu çarpıtılmış düşünceler yüzünden de atak geçirdiğinizi düşünüyorsunuz.
Kaygıyla ilgili ise mindfulness egzersizlerini uygulamanızı öneririm, YouTube üzerinden rahatlıkla bulabilirsiniz.
iyi günler dilerim.