Panik Atak Kaygı ve Korku
Merhaba ben Tuba 18 yaşındayım 1 sene öncesi panik atak geçirdim bugüne kadar birşey yoktu iyiydim ara sıra korksam nabız kontrolü yapsamda 2 gün öncesi soğuk algınlığı grip oldum ve nefesim daralınca terleyince kalbim çarpınca korkuyorum kalp krizi belirtileri diye sonra düşünmeye başlıyorum 1 sene öncesine dönüp kötü günleri tekrar yaşarsam diye korkuyorum düşündükçe içim daralıyor ve araştırmaya başlıyorum kalp krizi belirtileri nefes darlığı falan derken daha kötü oluyorum ben bu düşüncelerimden nasıl kurtulurum en ufak hastalıkta bile böyle oluyorsam ilerde nasıl olur bu düşüncelerden nasıl çıkarım lütfen yardım edin
Bu soru 26 Haziran 2024 07:27 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selam değerli danışan, şuan yaşadığınız panik sizi ele geçirmiş gibi hissettirse de bu kaygılardan kurtulup nice heyecan verici deneyimler yaşayacağınızı umuyorum. :)
Daha önce farkında olmadığınız biçimde korkularınız ve panik nedenleri iç dünyanızda birikmiş olabilir mi? Yoğun stres, baskı altında hissetmek, iş veya ilişki sorunları gibi yaşam stresörleri panik atak riskini artırabilir. Aynı zamanda, uzun süreli kaygı ve sürekli endişe de panik ataklara zemin hazırlayabilir. Geçmişten bu güne dek tek tek üstünü örttüğünüz olumsuz duygu ve düşüncelere sağlıklı biçimde yeniden etiket koymak faydalı olabilir. Kendinizi beden sağlığı açısından gözlemlediniz mi? Bazı danışanlarımın demir eksikliği, guatr gbi sağlık sorunları nedeniyle benzer durumları yaşadığına şahit olmuştum. Biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin bir araya gelmesi panik atak riskini artırabilir. Örneğin, travmatik bir olay yaşamak, çocuklukta yaşanan stresli deneyimler veya yoğun çalışma temposu gibi sosyal faktörler panik ataklara katkıda bulunabilir. Ayrıca, yüksek kalp hızı, düzensiz kalp atışları, solunum problemleri gibi fiziksel belirtiler panik atağa neden olabilir veya var olan bir panik atağı şiddetlendirebilir.
Oksijenin sağlık düşünmeye, kaygıya ve diğer bir çok duygu durum problemlerine iyi geldiği bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Yürüyüş yapmak, koşmak, yüzme gibi aktiviteler hem bedenini hem de zihnini rahatlatabilir. Günlük hayatta stresi azaltacak aktiviteler bulmak, genel anksiyete düzeyini düşürebilir. Hobiler edinmek, kitap okumak, doğada zaman geçirmek gibi aktiviteler rahatlamanızı sağlayabilir.
Kendi kendine olumlu telkinler vermek, korkuları ve endişeleri azaltabilir. Kendinize sürekli olarak "bu sadece geçici bir durum" veya "şu anki sıkıntılarım geçecek" gibi pozitif ifadelerde bulunmak, zihninizi rahatlatabilir. Belki o an üst bilinciniz bile buna inanmıyor olabilir. Ancak istikrarlı telkinin gücü ile, doğru yaşam alışkanlıkları birleşince ne kadar işe yaradığını görebilirsiniz diye düşünüyorum.
İç huzur ve dengeyle geçen bir ömür diliyorum.
Sağlık dileği ve sevgilerimle...