Sosyal Hayat

Panik atak sonrası sosyal hayat

Gizli Kullanıcı9 Ağustos 2024 23:02

Merhaba 19 yaşındayım 3 sene öncesi panik atak geçirdim 1 sene öncesi Aynı şeyleri tekrar yaşadım şuan çok iyiyim sürekli evde duruyorum çıkmak istemiyorum sanki çıkınca herkes benim hakkımda kötü şeyler düşünüyor ve benim dış görünüşümle alay edecekler gibi hissediyorum çünkü ben dış görünüşümü sevmiyorum burnum büyük diye bunu birkaç kişiden de duydum birisi vardı resmen benle dalga geçti güldü dediğim gibi evden dışarıya çıkınca herkes bana bakacak benimle alay edecekler yüzüme bakıp bakıp gülecekler gibi hissettiğim için evden çıkmıyorum evde de mutlu değilim aile içi sıkıntılar abim alkol alan birisi annem ve babam ise karşı bu sebeple çıkan kavgalar tartışmalar derken etkileniyorum bende evde ne yapıyorum onu da yazıyım sabah kalkıyorum on on bir gibi kahvaltı yapıyorum ve bir iki saat kitap okuyorum sonra dizi izliyorum telefonda sosyal medya oyun derken akşam oluyor babam işten dönünce onlarla vakit geçiriyorum dediysem en fazla 1 saat sonra uyurum günlük rutin hayatım böyle benim üzülüyorum kendime arkadaş çevrem bile yok seneler geçiyor ve ben yine aynı benim değişen birşey olmuyordu kendimi iyi ifade eden birisi de değilim girişken de değilim sadece samimi olduğum kişilerle iyiyimdir onlarda sınırlı kişiler zaten sevmediğim ortamlarda bulunmayı sevmem olursamda aşırı stres olurum böyle yani kendimi geliştirmek için ne yapabilirim kendimi ifade etmede kötüyüm dedim ama yazmada iyiyimdir yazınca kendimi çok iyi hissediyorum sanki içimdeki herşeyi yazıyor içimdekileri sıfırlıyormuşum gibi çok uzun oldu kısaca kendimi geliştirmek için ne Yapabilirim kendimi sevmek ve sosyal ortamlara atılmak için ne yapmam gerekiyor

Bu soru 11 Ağustos 2024 14:43 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Öncelikle belli aralıklar ile yaşamış olduğunuz panik ataklar sonucunda yaşamış olduğunuz kaygı ve stres ile doğrudan ilişkili olarak evden çıkmama isteğiniz ortaya çıkmış olabilir. Bunun nedeni, evin güvenli olarak benimsenmesi ve evde atak geçirme ihtimalinizin dışarıya oranla daha az tehlikeli ve düşük ihtimali olmasıdır. Bunun sonucunda ise sosyal ortamlardan kaçınabilir, kendinize ev içerisinde günlük rutinler oluşturarak dışına çıkmamayı tercih ediyor olabilirsiniz.

Yazmayı sevdiğinizi belirtmişsiniz. Duygularınızı kağıda dökmek ve değerlendirmek sizin için olumlu bir adım olacaktır.

Sizi arkadaş ortamlarından uzak tutan şey nedir?

Siz mi uzak olduğunuzu düşünüyorsunuz yoksa onlar mı size mesafeli davranıyorlar? Bunların sebepleri neler olabilir?

Kendinizi ifade ederken yaşadığınız sıkıntıları, insanlarla diyalog kurarken o esnada sizi rahatsız eden, kaygınızı tetikleyen unsurları tek tek değerlendirmelisiniz.

Yaşadığınız problemlerin çözümüne giden ilk yol problemin ortaya çıkış nedenini bulabilmekten geçer.

Kişisel bakım rutinleri oluşturmak daha iyi hissetmenize ve toplum içerisinde daha özgüvenli bir duruş sergilemenize yardımcı olur.

Kendinize minik görevler vererek sosyal ortamlara dahil olmaya çalışın.

Örneğin; Bugün buluşacağım insanlara "şu konuyu açacağım ve bu konu üzerine biraz konuşacağım."

gibi.

Unutmayınız ki,

korkularınızı ancak onlara maruz kalarak yenebilirsiniz.

Maruz kalabileceğiniz ortamlar yaratamıyorsanız;

sosyal yardım projelerine, gönüllü çalışmalara katılabilirsiniz.

Bu ortamlarda sosyalleşmek sizin için daha kolay olacaktır. Bunun nedeni orada herkesin ortak bir amaç için varolmasıdır.

Ancak ilk adım olarak görüşmüş veya görüşmekte olduğunuz insanlarla iletişiminizi geliştirmek için çaba göstermeniz daha sağlıklı olacaktır.

2.adım olarak bu etkinlikleri tercih edebilirsiniz.

Gün içerisinde kendinize yeni rutinler oluşturabilir, gün sonunda bu rutinleri gerçekleştirmiş olduğunuz içim kendinize minik ödüller vererek motivasyon sağlayabilirsiniz.

Gün içerisinde farklı eylemler gerçekleştirmek özgüveninizi olumlu yönde etkileyecektir.

Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın





Cevaplanmış benzer sorular