Panik atak ve ağlama krizi sürekli empati kurma
Merhaba ben ebru 25 yaşındayım. Panik atak ve kaygı bozukluğum var .ilac kullanıyorum ama surekli panik atak geciriyorum kendime zarar verme aşamasima geliyorum. Cok fazla empati kuruyorum kotu durumlar hakkında aklima surekli kotu dusunceler geliyor kendimi sakinlestiremiyorum icim bunalıyor gogsumde bir ateş yanıyor terleme titreme nefes alamamayla birlikte gelisiyor atagim gectiginde bir kac gun etkisinden cikamiyorum saglik calisaniydim bu yuzden istem ciktim kotu calisma sartlari beni bu duruma getirdi eski calisma hayatimi dusunup strese giriyorum ne yapmalıyım ?
Bu soru 20 Temmuz 2024 12:49 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Öncellikle kendinize zarar verme düşüncelerinizin olduğunu fark ediyorsanız, sıklıkla bu düşüncelere maruz kalıyorsanız bir psikolog ile görüşmenizin önceliğiniz olmasını özellikle söylemek isterim.
Gündelik yaşantınızda kaygılarınızın esir altında kaldığınız, deneyimlemediğiniz bir olaya karşı duygularınızın, düşüncelerinizin sıklıkla olduğu bir döngüdür. Hiç beklemediğiniz bir anda deneyimlemediğiniz ama duygularınızın, düşüncelerinizin yoğun olduğu bir döngüde yaşanıyor. Panik atak deneyimlemediğiniz bir durumun sonuçları olduğunu hatta fiziksel semptomlarınızı tetiklediğine inandırır. Ancak fiziksel semptomlarınızın gerçekçi olmadığını, bu semptomları tetikleyen olumsuz düşünceleriniz olduğunu söyleyebiliriz. Olumsuz düşünceleri farkında olmadığımızdan fiziksel semptomlara gerçekçi anlamlar yükleriz.
Olumsuz düşüncelerinizin tetiklediği göğüste ateş hissi, terleme, titreme, nefes almakta zorlanma gibi semptomlar gündelik yaşantınızı etkilemeye başlamış, baş etmekte zorlanıyorsunuz. Panik atağı tetikleyen bu fiziksel semptomlarınızdan, duygularınızdan, düşüncelerinizden kaçınarak baş etmeye çalıştığınız bir döngü bir süreçteyken panik atağınızı tetikleyen, arttıran bir kısır döngüye dönüşebiliyor.
Panik ataklarınızın hangi durumlarda ortaya çıktığını, kaç kez yaşandığını, panik atağın türünü ya da şiddetini takip edebileceğiniz bir duygudurum kaydı tutabilirsiniz. Bu kaydı tutarken olay, duygu, düşünce, davranış, panik atak süresi ve panik atak şiddetti başlıkları üzerinden değerlendirebilirsiniz. Anlattıklarınız üzerinden örnekle pekiştirelim.
Olay: Kalp krizi geçirmek
Fiziksel semptomlar: terleme, titreme, nefes darlığı
Duygu: kaygı, korku, endişe
Düşünce: ya kalp krizi geçirirsem
Davranış: günlük işlevlerini sürdürememek, dışarı çıkmamak
Panik atak süresi: 40 saniye
Panik atak şiddetti: 10 üzerinden 8 şiddetinde
Buna benzer kayıtlarınızı yazarak tutabilirsiniz. Yazdığınızda somut bir şekilde görmeniz gerçekliği ile yüzleşmenizi sağlar.
Panik atağınızı tetikleyen, fiziksel semptomlarınızı ortaya çıkaran olumsuz düşüncelerinizi tanımlamanız, fark etmeniz başa çıkma becerilerinizi oluşturmanız için size yol gösterecektir.
-Fiziksel semptomlarınız –terleme, titreme, nefes darlığı, sıcak basma gibi- olmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Panik atağı yaşamadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Bu sorular çerçevesinde olumsuz düşüncelerinizi netleştirebilir, farkındalık oluşturabilirsiniz.
Panik atağınızla baş edebilmek için nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.
-4 saniye boyunca nefes almak,
-4 saniye boyunca aldığınız nefesinizi tutmak,
-8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesinizi yavaşça bırakabilirsiniz.
Bu nefes döngüsünü atak geldiğinde, kendinizi iyi hissetmek için dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.
Sevgili danışan, süreçle ilgili baş etmekte zorlandığınızı görebiliyorum. Bu süreçte yalnız olmadığınızı size hatırlatmak isterim. Kendinize zarar verme aşamasına geldiğiniz bu önemli noktada psikoloğa başvurarak psikolojik destek almanızı tavsiye ederim.
Sevgilerle.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.