Psikoloji

Panik atak ve anksiyete

Gizli Kullanıcı30 Ağustos 2024 16:58

Merhaba bu yapmış oldugunuz soru cevap uygulamanız beni çok etkiledi gerçekten harikasınız öncelikle...

Şimdi ben bu aralar kendimi bazen cok yalniz hissediyorum oysaki etrafım oldukça yoğun ve kalabalık sevgili, arkadaş, aile herşeye sahibim aslında ama yoğun çalışma temponun da etkisi olduğunu düşünüyorum bu aralar sık sık nefes darlığı yaşıyorum özellikle streslendigimde uzuldugumde vs. direkt sonrasında da ağlama krizine giriyorum işte yöneticim sağlık calisani cagirip sordu panik atak olabilir dedi fakat daha once boyle bir sey yasamadim yeni yeni ve de üst üste sık sık olmaya başladı ben sebebini de düşündüğümde bulamadım ve bu özelliği keşfettim en azından bir danışmak istedim simdiden tesekkurler 🎈💖

Bu soru 1 Eylül 2024 15:35 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar, yaşadığınız durumu anlıyorum. Bazen her insan stresli dönemlerinde bahsettiğiniz durumların içine girerler. Ancak bu durumu sıklıkla yaşıyorsanız , günlük hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa sebebi araştırılmalı ve sizin için en uygun olan yol izlenmelidir. Panik atak olup olmadığını anlamak için biraz detayları bilmek önemli.

Panik atak genellikle aniden ortaya çıkan kendini boğulma,çaresiz,nefessiz kalma,yoğun bir korku hissetme ile ortaya çıkar. Ani- güçlü belirtileri vardır kişi kendini ölecekmiş gibi hissedebilir.

Bazen nedeni bellidir bazense yoğun stres altında yaşanan kaygılarla meydana gelir. Kişi yaşam iç-güdüsüyle yarılır ve beyne yanlış bir korku sinyali gider. Panik atak halinde ise kendini kontrolsüz hisseder.

Panik-atak belirtileri şunlardır:

  • Baş dönmesi
  • Çarpıntı
  • Soğuk terleme
  • Nefessizlik hissi- göğüste sıkışma
  • Aniden kontrolünü kaybetme-ölüm korkusu
  • Ağız kuruluğu
  • Mide bulantısı
  • İstemsiz titreme
  • Ateş basması

Panik atak tanısı konması için kişinin öyküsüne bakılmalıdır. Ailede ki ve kişideki hastalıklara bakmak gerekir. Ancak bu stres,ağlama ,panik durumunda yapmanızı önerebileceğim bir egzersizim var. Yoğun kaygı hissettiğiniz anda bu adımları uygulayabilirsiniz.

  • Etrafta görebileceğiniz 5 şey bulun ve bunu sesli şekilde söyleyin.
  • Çevrenizde dokunabileceğiniz 4 şey bulun ve temas edin
  • Etrafta duyabileceğiniz 3 şey bulmaya çalışın,seslere odaklanın.
  • Burnunuza gelen 2 kokuyu tanımlayın. Etrafta koku yoksa havayı ve kendinizi koklamaya çalışın
  • Ağzınızın içindeki tadı ya da o gün yediğiniz, içtiğiniz bir şeyin tadını anımsamaya çalışın.


Bu egzersizin sebebi odak noktasını başka yönlere kaydırmak ve o sırada zihinde ki kaygıyı azaltmaya çalışmak. Altta yatan farklı psikolojik sebepler varsa önce bunların iyileştirilmesi önemlidir. Bunun için bir psikoterapistten yardım almak faydalı olacaktır.


Panik-atak harici konuşursak ağlama nöbetleriniz kendinizi yetersiz,çaresiz,stresli hissettiğiniz durumlarda ortaya çıkabilir.

Kendinizi bazı durumların altında ezilmiş hissedebilirsiniz, duygularınızı da bu şekilde ortaya dökmek bazı zamanlar normaldir. Kişinin kendini rahatlatma , duygusal yüklerini hafifletme gibi bir yol izliyor olabilirsiniz.

Ancak başta da söylediğim gibi bu durum günlük hayatı olumsuz etkileyecek duruma geldiyse araştırılmalıdır.

Bu tür durumların içerisindeyken kendinize karşı yargılayıcı olmamayı ve duygularınızı anlamayı, kendinizi dinlemeyi öğrenin.

Aslında tüm cevabı kendinizde bulabilirsiniz. Örneğin ağlama krizleri hani durumlardan sonra geliyor?Sizi tetikleyen bir durum ya da nesne mi? Ne zamandır bu durumun içerisindesiniz? Böyle durumlar yaşamaya başlamadan hemen önce ne olmuştu? Kendinize sorarak, cevaplarınızı vererek sebebe ulaşmak daha kolay olabilir.

Çevrenizle duygularınızı paylaşmak,verimli vakit geçirmek size iyi gelebilir. Nefes darlığı , kalp çarpıntısı gibi durumları sık yaşıyorsanız kahveyi kesmenizi önerebilirim.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Sevgiyle kalın.

Uzm.Psk Berfin Sönmez

alinti

Ilginiz alakanız için teşekkür ederim 💖

Cevaplanmış benzer sorular