Panik ataktan kurtulmak için ne yapmam gerekiyor?
1 sene önce 1 dakikada 12 - 16 kez nefes aldığımız bilgisini okudum. Bu bilgiyi okuduktan sonra nefesime odaklandım ve sanki nefesimi ben kontrol ediyormuşumda bunu başaramıcam ya da boğulucam diye bir korkuya kapıldım. O günden sonra ara ara panik atak geçirir oldum .Sanki nefesim otomatikken manuel oldu gibi acayip kaygı uyandırdı. Sanki nefes alıp vermek benim sorumluluğumda, bu çok yorucu. Metrobüste ve dışarı çıktığımda kaygı artıyor. Hayat kalitemi çok düşürdü bu durum. Bu düşünce geldiğinde aklımı dağıtacak şeylerle ilgileniyorum ama bu şeyler geçici bir çözüm. Tamamen bu düşüncenin verdiği rahatsızlıktan kurtulmak istiyorum. Bu düşünceden nasıl kurtulabilirim?
Bu soru 9 Ekim 2024 17:49 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Öncelikse sizi tebrik etmek istiyorum. Bu durumu anlatma, yardım isteme cesareti gösterdiğiniz için siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.
Sizin de ifade ettiğiniz gibi nefes almak otomatik bir süreçtir. Nefes alma eylemi çabamız olmadan, müdahale gerektirmeksizin kendiliğinden gerçekleşir.
Sizde kaygı hissi uyandıran durum nefes alma-verme sürecinizin sorumluluğunu hissetmek olabilir. Bunun yanında 1 sene önce öğrenmiş olduğunuz "1 dakikada 12-16 kez nefes alırız" bilgisini nefesiniz üzerinde kontrol etmeye çalışmanız da kaygı uyandırıyor olabilir. Daha öncelerde kaygı bozukluğu veya panik atak deneyimleri (bir uzman tarafından tanı alındıysa) yaşayıp yaşamadığınız da bu noktada önemli hususlar.
Bahsettiğiniz durumun kökeninde kaygı yatıyor olabilir. Bu yüzden kaygı düzeyinizi hafifletecek çalışmalar önerebilirim. Bunları uygulamayı deneyebilirsiniz:
-Nefes alma-verme sürecinize fazla odaklandığınızı belirttiğiniz için özellikle rahatlatıcı teknikler olan meditasyon ve yogayı önerebilirim. (Düzenli ve istikrarlı bir ilerleyiş ile)
-Gevşeme tekniklerini deneyebilirsiniz. Progresif kas gevşetme tekniğini uygulamanızı öneririm.
-Düzenli egzersiz yapabilirsiniz. Nefesinize odaklanmanızı ve nefes alışverişinizi kontrol ederken nefesinizin değişkenlik göstermesi takip etmenizi zorlaştıracak ve muhtemelen egzersiz sırasında sayma işleminden biraz uzaklaşacaksınızdır.
-Kafein tüketimini sınırlandırmanızı öneririm. (Günde iki bardaktan fazla tüketmemenizi tavsiye ederim) "Bunun nefesimi takip etmemle alakası yok" diye düşünebilirsiniz fakat bu davranışın temelinde kaygı olabilir. Kaygıyı, çarpıntıyı ve duygusal durumlarınızı negatif etkilememesi için bu süreçte kafein alımını azaltabilirsiniz.
Sormak istediklerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz. Kaygı durumunuzu daha detaylı açıklamak isterseniz ona yönelik cevaplarla biraz daha yardımcı olmaya çalışabilirim.
Bu durum hayat kalitenizi etkiliyorsa bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz. Unutmayın ki yardım istemek bir zayıflık değildir. Kendimizi önemsediğimizin, kendimize karşı sorumluluklarımızın bilincinde olduğumuzun bir göstergesidir.
Sevgiler.
Psikolog Sena Keşkek