Partnerime güvenmem için ne yapmam gerekiyor?
partnerimle bir ilişkide iken güven problemi yaşıyorum. acaba benden soğudu mu? acaba benden ayrılacak mı? acaba bana yalan mı söylüyor? gibi gibi. ve bu durum sürekli kavga etmemize neden oluyor. bunun sonucu ise ayrılığa gidiyor. Bir tek partnerim ile de değil arkadaşlarım, ailem ile de oluyor, ve onlarla da tartışıyoruz. bu sorun artık beni çok fazla germeye başladı, insanlar ile ilişki kuramıyorum. yeni insanlar ile de tanışmaya korkuyorum, bunun için ne yapmam gerek?
Bu soru 26 Temmuz 2024 20:18 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişki türünde yani bağlanma şeklimiz yetişkinlik döneminde diğer kurduğumuz ilişkilerde özellikle romantik ilişkilerimizde etkilerini görürüz. Doğumdan itibaren ebeveynlerimizle bağ kurmaya başlarız ve bu kurduğumuz bağa benzer izleriniz diğer ilişkilerde de görürüz. Partnerinize karşı şüpheci yaklaşmanız, tutarsızlık hissetmeniz bağlanma şeklinizle ilişkili olabilir mi? Ebeveynleriniz tarafından aşırı ilgi görürken bir anda ilgisiz bırakıldıysanız ya da tutarsız zıt tutumlara maruz bırakıldıysanız kaygılı bağlanmış olabilirsiniz. Böylelikle partnerinize karşı da tutarsız, şüpheci yaklaşarak kaygılı bağlanmanızı sürdürüyor olabilirsiniz.
Partnerinizle olan tartışmalarınızda iletişiminizi kuvvetlendirmek ve karşılıklı empati duygusunu oluşturmak için tartışmalarınıza yönelik kontrol edilebilenler ve kontrol edilemeyenler listesiniz oluşturmayı deneyebilirsiniz. Yaptığınız listeyi birlikte değerlendirerek ilişki içerisinde farkındalıklar oluşturmanıza yol gösterebilir. Kısaca bu listenin amacı kendi davranışlarınızı kontrol edebildiğinizi fark etmeniz ve kontrol edemediğiniz kısımlar için partnerinize karşı empati duygusunu kullanarak ifade etmenizden oluşur. Hem kendiniz hem de partneriniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz ve kontrol edemediklerinizi yazarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada karşılıklı olarak hem kendinizin hem de partnerinizin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı karşılıklı empatiyle göstermek ve kontrol edebileceği davranışları fark ettirmek, anlatabilmektir. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.
Örneğin;
Kendiniz için;
•Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.
•Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.
Partneriniz için;
•Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım.
.Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum.
Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz. Ayrıca bu listeyi kendiniz için partnerinize karşı şüpheci yaklaşımınız için de oluşturabilirsiniz. Hangi davranışlarınız kontrol edilebilir hangileri edilemez şeklinde değerlendirebilirsiniz.
Sevgili danışan, eşinizle birlikte ilişki içerisinde uzun vadede başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız çift terapisine başvurabilirsiniz. Kendiniz için bireysel olarak psikoloğa başvurarak kendi farkındalığınızı ve baş etme becerilerinizi oluşturabilmek için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Yorumlar
Gizli Kullanıcı
cevabınız için çok teşekkür ederim ama malesef ayrıldık ve bunları yapmama gerek kalmadı yine de dediğim gibi çok teşekkür ederim. iyi günler
26 Temmuz 2024 21:39