Pişmanlığı içimden nasıl atabilirim?
bana cok deger veren birine ihanet ettim ve iki aydir ayriyiz tekrar olmak istedim ama o istemedi pismanligimi icimden atamiyorum baskasiyla konusarak unutmayi denedim ama aklima gelip duruyor surekli ne yapmam lazim unutmak icin ve cocuk da beni seviyor ama tekrar ayni seyleri yapacagimdan korkuyor onu unutmam gerek cunku okul hayatima bakamiyorum dusunmekten hep aklima gelip duruyor sinavlarima calisamiyorum heryerden engelledim oda olmadi karsima cikiyor illahi
Bu soru 7 Kasım 2024 19:02 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Birilerini aldatmak veya değer verdiğiniz birilerini kırmış, incitmiş olmak yoğun bir şekilde pişmanlık duymanıza neden olmuş olabilir.
Bu konuda size yardımcı olabileceğini düşündüğüm bir kaç noktadan bahsedebilirim;
Öncelikle, karşı tarafı aldatmanıza neden olan herhangi bir olay, neden var mıydı? İlişkinizde yolunda gitmeyen herhangi bir durum var mıydı ? Sonrasında bu pişmanlığı yaşamanıza neden olan düşünce ve duygu ne olabilir ? Eski partnerinizi farklı kişilerle unutmaya çalışma çabanız size ne anlatıyor olabilir ? Kendinize bu soruları sormaya başlayarak bu yaşadığınız sürecin ilk nedenini anlamaya başlayabilirsiniz.
Yaşadığınız pişmanlığı bastırmaya veya ondan kaçmaya çalışmak yerine, bu duyguları kabul etmeye çalışabilirsiniz. Duygularınızı tanımak, onları hissetmenin doğal bir parçasıdır. Kendi kendinize, “Bu pişmanlık şu anda var ve bu duyguyu hissetmem doğal,” diyebilirsiniz.Bu kabul süreci, pişmanlık gibi zorlayıcı duyguları hafifletebilir.
Yaptığınız hatalardan dolayı kendinizi sertçe yargılamak, değişim sürecinizi zorlaştırabilir. Kendinizi sürekli suçlamak yerine, hatalarınızdan öğrenmek ve kendinize karşı daha şefkatli olmak faydalı olabilir.
Hayatınızda yeni başlayacağınız ilişkilerde kendinize yöneltebileceğiniz sorularda sorabilirsiniz: Hangi değerlere göre yaşamak istiyorum? İlişkilerimde nasıl bir insan olmak istiyorum? Bu sorular hem kendinize karşı hem de gelecekteki ilişkilerinizde daha sağlıklı bir yaklaşım geliştirmenizi sağlayabilir.
Düşüncelerinizi yönetmekte zorlandığınızda, dikkatinizi dağıtmak veya yapıcı aktivitelerle meşgul olmak yararlı olabilir. Günlük hedefler koyarak ve kendinizi okul hayatınıza yönlendirerek, daha fazla odaklanabilirsiniz.
Küçük hedefler belirleyerek bunlara ulaşmak, kendinizi daha iyi hissetmenize ve düşüncelerinizin etkisini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Eğer bu süreci atlatmakta zorlanıyorsanız, bir terapistten destek alabilir ve bu süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.
Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin; size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!
Sevgiyle Kalın.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz