• Anasayfa
  • Sorular
  • Plan yaparken sürekli o planın olamayacağını hissediyorum normal mi?
Psikoloji

Plan yaparken sürekli o planın olamayacağını hissediyorum normal mi?

Gizli Kullanıcı29 Haziran 2024 11:50

Öncelikle merhaba ben bir plan yaparken o planın olmayacağını veya her şeyin güzel giderken mutlaka kötü bir şey olacağını hissediyorum annem kanser hastası ve bu yüzden bu düşünceler sürekli beni ona itiyor düşüncelerim sizce normal mi yoksa gerçekten deliriyorum mu

Bu soru 30 Haziran 2024 17:18 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Yaşadığınız durum kaygı temelli bir durum gibi gözüküyor. Bazı durumlarda hevesimiz kırılmasın, hayal kırıklığı yaşamayalım diye zihnimiz kendini olumsuz duruma hazırlama gibi bir savunmaya geçebiliyor. Annenizle ilgili yaşadığınız süreç, sağlığıyla ilgili beklenti kaygısı ve gelecekle ilgili yaşadığınız kaygılar olumsuz düşünce bağlarında artışa neden oluyor olabilir.


Negatif bir düşünceye kapıldığınızı fark ettiyseniz durun ve bir ara verin. Onu uzaklaştırmak için kendinizle mücadele etmeyin. Karşı koymak düşüncelerinizin yoğunluğunu daha da artırabilir ve bir kısır döngünün içine girmenize sebep olabilir. O yüzden ilk yapmanız gerekenlerden biri düşüncenizi anlamlandırmak, tanımlamaktır. Beni bu düşünceye iten ne? Bu düşüncenin ifadesi ne? Bu düşünceyi kanıtlayan ne ? Gibi düşüncenizin çerçevesini anlamlandırmak olumsuz düşünce denizinde kıyıya çıkmanızda çok büyük destekçi olacaktır.

Bilmeliyiz ki olumsuz düşüncelerin temelinde endişe yatıyor. Kaygı tehdit olarak algıladığımız durumlarda yaşadığımız korku ve sıkıntı hali olarak tanımlanabilir. Tehdit olarak algıladığımız uyaranlara verdiğimiz tepkiler bedenimizde biyolojik değişiklikler sağlar. Bu değişiklikler, kaç saklan, saldır gibi bir uyarı niteliği taşımaktadır. Bu sebeple kaygı, hayatımızı devam ettirmek için genel olarak işlevseldir. Fakat işlevselliği hayat kalitemizi etkiliyor, günlük yaşamımızı bile çıkmaza sokuyorsa bu durumda psikolojik destek alarak süreci daha olumlu hale getirebilirsiniz.


Kaygının şiddetini en aza indirgemek için:

-Egzersiz yapmak: Haftanın çoğu gününde fiziksel aktivite yapmak için bir rutin geliştirebilirsiniz. Egzersiz yapmak, iyi bir antistresördür ve ruh halinizi yükselebilir. Yavaş yavaş, kademeli olarak egzersiz miktarını ve yoğunluğunu artırmak vücudunuzun alışması için iyi olacaktır.

-Nefes egzersizi: Nefesinizi kontrol altına almak ve nefesinize odaklanmak an da kalmanıza ve stresten çok şuana odaklanmanızı sağlar.

-Gevşeme teknikleri: Meditasyon, yoga ve kasları gevşetme gibi gevşeme teknikleri, kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

-Yeterli ve kaliteli bir uyku: Uykunuzu almak ve dinlenmiş hissetmek için bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Kaliteli bir uyku uyuyamıyorsanız, bu konuda doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

-Sigara ve kahveden uzak durmak: Sigarada bulunan nikotin ve kahvenin içeriğindeki kafein, kaygıyı tetikleyebilir.


Sağlıklı günler dilerim...


Cevaplanmış benzer sorular