• Anasayfa
  • Sorular
  • Planladığım şeyler olmayınca takıntılı bir düzeyde üzülmek hastalık mıdır
Psikoloji

Planladığım şeyler olmayınca takıntılı bir düzeyde üzülmek hastalık mıdır

Gizli Kullanıcı24 Mayıs 2024 16:04

Hayatımı hep planlı yaşamak isteyenlerdenim planlarıma arkadaşlarım ve ailem uymadığında aşırı sinirlenip hayata küsme durumum oluyor acaba ne yapabilirim bu hastalık midir adi nedir artık kurtulmak ve üzülmemek istiyorum obsesif olabilir miyim acaba cevaplarsanız mutlu olurum

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Öncelikle planlısınız ve planlı olmak kıymetli bir özellik. Umarım bu becerinize uygun bir iş ve eğitim hayatınız olur. Fakat burada planlı olunmadığında bir kızgınlık, kırgınlık ve öfke mevcut hatta belki de onlara küsmeye kadar giden bir süreç var. Bu durum için bahsettiğiniz gibi obsesif bir durum veya değil diyemem. Tanı koymak bizlerin işi değil. Psikiyatriste gitmek ve orada klinik gözleminde olması gereken bir durum. Hastalık veya değil, bu durum ile nasıl baş edebilirsiniz? Birkaç önerim olacak.


Planlı olmak çok güzel bir özellikle olmakla birlikte bir düzen gerektiriyor. Sanki burada sizin düzenli olmak gibi bir kaygınız veya takıntı düzeyinde bir durumunuz var? Planınız dışında da esneklik sağlayamadığınız durumlar var mıdır? Mesela çok eğlenerek gideceğiniz düşündüğünüz bir etkinlikte hiç keyif alamadığınızda aşırı üzülme veya iyi geçeceğini düşündüğünüz bir sınavdan beklenileni yapamadığında öfke gibi. Kısacası beklenmeyen, beklenilmedik bir durum yaşanıldığında ya da belirsizlik yaşandığında ona karşı yaşadığınız hayal kırıklığı tıpkı planlı olmadığında gibiyse. O zaman sizin belirsizliğe karşı tahammülsüzlüğünüz var diyebiliriz. Bu da sizin için psikolojik esneklik konusunda çalışıyor olmak kıymetli olacaktır. Peki psikolojik esnekliği nasıl geliştirebilirsiniz? Öncelikle belirsizliğe tahammülsüzlük aslında bize şunu söyler; kontrol edilen bir durum vardır. Sizi bu hayatta kontrol etmeye iten sebepler ne? Ne zaman başladı, kontrol etmek sizin için ne demek? Bunları tek tek yazıyor olmak zihni rahatlatır. Bununla birlikte hayata karşı esneklik kazanabilmek için sinir sisteminin sakinleşiyor olması önemlidir. Sinir sistemini sakinleştiren nefes egzersizleri, meditasyonları yapmak ve sizi rahatlatan etkinlikleri bulmak; örnek veriyorum yazmak, çizmek, spor yapmak veya bir hobi çalışması yapmak sizin sevdiğiniz bir etkinlik olabilir. Baş etmek ve günlük olarak deponuzu, telefon şarjı gibi düşünün depoyu, doldurmak için kendinizi iyi tanıyor olmak ve yeni şeyleri deneyimlemek kıymetli olacaktır. Eğer ben bunları yaptım, olmuyor olmuyor diyorsanız. O zaman bir psikolojik destek alıyor olmak süreçte size eşlik eden bir profesyonel psikoloğun olması sağlığınızı dengeli bir şekilde nasıl ilerletebilirsiniz kısmında yardımcı olacaktır.


Sağlıklı günler dilerim.


Psk. Merve ulusoy

Cevaplanmış benzer sorular