Psikiyatri servis yatış sonrası
Merhaba yakın zamanda psikiyatri servisinde taburcu oldum bundan sonraki hayatta ruh sağlığımı nasıl koruyabilirim? başka bir konu taburcu olduktan sonra hislerim daha huzurlu daha rahat oldu bu hislerimi nasıl koruyabilirim? Yani kendimi iyi hissetmem mutlu hissetmem neler yapabilirim psikiyatri servisindeyken boyama yapıyorduk taburcu olduktan sonra kendim mi temin edeyim normal şartlarda işsizim kpss hazırlanıyorum ama bir süre ara verdim zamanı boş geçirmek istemiyorum. Teşekkür ederim
Bu soru 21 Mart 2025 15:56 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, kendinizi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Psikiyatri servisi yatışı sonrası ruh sağlığınızı korumak için neler yapabilirsiniz birlikte bakalım.
Öncelikle ruh sağlığınıza gösterdiğiniz özen ve dikkat için sizi takdir ediyorum. Hayatınızın geri kalanı için attığınız bu adım oldukça kıymetli. Bu yolda neler yapabilirsiniz, üzerine konuşalım.
Psikiyatri servisinden taburcu olduktan sonra ruh sağlığını korumak, iyileşme sürecinin devamı açısından çok önemli. Hastane sonrası dönemde kişi, tekrar zorlanmamak ve günlük yaşamına uyum sağlamak için bazı önlemler alabilir.
Bu noktada size ilk önerim eğer doktorunuzun veya terapistinizin belirlediği bir tedavi planı varsa buna sadık kalmanız olacak. Eğer bir ilaç kullanıyorsanız düzenli kullanmaya devam etmeniz, terapi seanslarınız varsa düzenli devam etmeniz dikkat etmeniz gereken ilk nokta.
İkinci olarak verdiğiniz örnekler üzerinden gidelim. Huzurlu, iyi hislerinizin devamlılığı için neler yapabilirsiniz, üzerine konuşalım. Sevgili danışan bilmenizi isterim ki hayat her zaman düz bir çizgide ilerlemez, aldığınız tedavi ile hayattaki engellere rağmen hayata tutunabilmeyi, iyi yönlerini görmeyi, her şeye rağmen yaşamanın çok kıymetli olduğunu başarmış olmalısınız.
Bu noktada günlük rutinler oluşturmanız hayatınızı aktif tutmanızı sağlayabilir ve ruh sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Örneğin sabah belirli bir saatte uyanmanız, kpss için çalışma aralığı belirlemeniz (farklı yerlerde ders çalışabilirsiniz örneğin haftanın belirli günleri farklı kütüphanelerde cafelerde ders çalışarak sosyal ortamlarda bulunma fırsatı yakalayabilirsiniz.), bir hobi edinmeniz (bahsettiğiniz boyama etkinliği olabilir), bu rutine yeni alışkanlıklar eklemeniz (kitap okuma, yürüyüş yapma, spor yapma gibi) günlük rutininizi içeren bileşenler olabilir.
Hayatınıza mindfulness (bilinçli farkındalık) tekniklerini katabilirsiniz. Nefes ve gevşeme egzersizlerini zorlandığınız noktalarda uygulayabilirsiniz.
Sanatsal ve yaratıcı faaliyetlerde ruh sağlığınızı olumlu anlamda besleyecektir. Resim yapma, müzik dinleme gibi sanat etkinlikleri ile duygularınızı ifade edebilir, aynı zamanda rahatlayabilirsiniz. Günlük tutmayı rutininize eklemeniz de duygu takibinizi yapmanızı sağlayabilir, yaşadığınız anları daha anlamlı kılabilir.
Bu sırada güvendiğiniz kişilerle, yakınlarınızla iletişimde kalmanız, sosyal etkileşimlerde bulunmanız, zorlandığınız anlarda destek almaktan çekinmemeniz bu süreçte yalnız olmadığınızı hissetmenize yardımcı olabilir.
Sürecin her adımında kendinize karşı nazik olmanız ve kendinizi zorlamadan yapabileceğiniz küçük adımlar ile başlamanız sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.
Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.
Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen