Psikoloji

Psikolog olmak istiyorum ama iletişim becerilerim yetersiz

Gizli Kullanıcı28 Temmuz 2024 05:28

Çok küçük yaşlardan beri klinik psikoloğu olmak, psikoloji alanında deneyler yapmak istedim hep. Fakat hastalara terapi yapabilir miyim, konuşabilir miyim gibi kaygılarım var. Düşüncelerimi yazı yoluyla iyi aktarabiliyorum ama konuşmaya başlayınca zihnim karışıyor gibi hissediyorum. Bu da ben de özgüven eksikliğine sebep oluyor. Hayalimi nasıl gerçekleştireceğim hakkında hiçbir fikrim yok. Bu soruyu sormama fırsat tanıdığınız için size çok teşekkür ederim.

Bu soru 29 Temmuz 2024 16:37 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Belirli bir hedefiniz olması ve bu hedefte yürürken kaygılarınızın olması oldukça normal bir durumdur. Yaşantınızda deneyimleriniz sonucunda kendinizi tanımaya çalıştığınız, yapabildikleriniz veya yapamadıklarınız çerçevesinde değerlendirdiğiniz bir süreçtesiniz. Klinik psikoloğu olmak için ilerlediğiniz bu yolda kaygılanmanız için aslında faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kaygılandıkça sorumluluklarınızı daha ciddiye almanızı, baş etmenizi daha kolaylaştırıyor diyebiliriz. Ancak bu kaygı minimum düzeyde değilse ve kontrol edemiyorsanız, günlük işlevinizi, sosyal ilişkilerinizi ya da kişisel yaşantınızdaki beslenme, uyku düzeninizi olumsuz yönde etkiliyorsa bir problem olarak ele alabiliriz.

Sürecinizde yazı içerisinde kelimelerinizle iyi aktardığınızı ancak konuşurken karışık hissettiğinizi, ifade edemediğinizi dile getirdiniz. Yazı olarak iyi ifade etmeniz sizin bu süreçteki güçlü yanınız olduğunu söyleyebiliriz. Konuşarak ifade etmekte zorlandığınızı ve o an ki duygularınızı kontrol edemediğinizden, özgüveniz ve motivasyonunuzu düşürdüğünü fark ettiniz. Öncellikle psikoloji okuyor musunuz ya da mezun musunuz bilmiyorum ama psikoloji öğrencisi olduğunuzu ya da olacağınızı varsayarak cevaplandırmak istiyorum.

Psikoloji okuyor veya mezunsanız, okul içerisinde öğrendiğiniz teorik bilgilerinizi pratiğe yani uygulamalı alan dökmek için alıştırma/prova yapabilirsiniz. Mesleğinizi aslında okul içerisinde değil deneyimleyerek –bir nevi işi iş de öğrenerek- öğrenebilirsiniz. Konuşmak da zorlandığınız alanları ya da durumları fark ederek pratik yapabilirsiniz. Mesela arkadaşınızla birlikte terapist danışan role play çalışması gerçekleştirebilirsiniz. Kendinizi sıklıkla psikolog koltuğuna oturarak yani kendinizi bu görüşmelere maruz bırakarak üzerine gidebilirsiniz. Role play çalışmasını yaptıkça, yüzleştikçe yapabildiğinizi gördükçe ya da yapamadığınız kısımları fark ederek düzelttikçe motivasyonunuz yükselecek ve böylelikle özgüveninizi arttırmanız kolaylaşacaktır.

Özgüveninizi düşüren olumsuz düşünceleriniz olabilir. Bu olumsuz düşüncelerinizi tanımlamak, farkında olmak baş etmeniz için yol haritanızı oluşturmanızda kolaylık sağlayabilir.

-Düşüncelerinizi karşı tarafa ya da danışana aktarmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

-Düşüncelerinizi karşı tarafa ya da danışana aktardığınız o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

-Düşüncelerinizi karşı taraf ya da danışanla paylaşırsanız en kötü ne olabilir?

-Gerçekleşebilecek en kötü senaryoyu gerçekleşmesini destekleyen kanıtlarınız var mı? Varsa neler?

Bu sorular çerçevesinde olumsuz düşüncelerinizi fark edebilir, değişim sağlayabilirsiniz ve böylelikle temel olumsuz düşünceleriniz değiştiğinde kaygınızın düzeyi ve tetiklenen davranışlarınızda aynı oranda azalacak, değişim gösterecektir.

Sevgili danışan, psikolog olduğumuzda ne kadar çok teorik bilgimiz olursa olsun işi pratiğe dökmediğimiz sürece kendimizi konuşmada, terapi yapmakta geliştirmekte zorlanmamız olasıdır. Her psikoloğun mezun olduğunda kendisini tam hissetmediği veya yapabileceğine dair oluşan kaygıların oluşması genellikle karşılaştığımız bir durumdur. Bu sebeple terapi yapmak için kendimizi geliştireceğimiz süpervizyon derslerine veya eğitimlerine katılım göstermemiz fayda sağlayacaktır. Süpervizyon sürecinizi planlamanız ya da katılmanız destekleyici olabilir.

Son olarak, bir psikolog olarak ya da psikolog adayı olarak mesleğin gereği olan bir etken kendi terapi sürecimizden geçmek olduğunu da hatırlamak gerekiyor.  Sürecinizde başa çıkmakta zorlanıyorsanız, farkındalık oluşturmanızda destek alarak ilerlemek isterseniz bir psikologla görüşebilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

alinti

Gerçekten çok faydalı ve içimi ferahlatan, etkileyici bir cevap yazmışsınız. Bu mesleğe çok saygı duyuyorum ve yazdıklarınızın hepsini uygulayacağım. Bana zaman ve emek harcadığınız için size çok teşekkür ederim. Dilerim siz de bu yolculuğunuzda çok daha başarılı konumlara gelir ve belki o konumda ben de bir psikolog olarak sizinle karşılaşırım. Size çokca sevgilerimi sunuyor ve iyi günler diliyorum.

Cevaplanmış benzer sorular