Psikoloji

Babamı psikoloğa gitmeye nasıl ikna ederim?

Gizli Kullanıcı14 Haziran 2024 09:43

58 yaşında olan babamın depresyonda olduğunu psikolojik problemleri ya da travmaları olduğunu düşünüyorum. Her zaman problemler vardı ama artık daha fazla oldu. Ne kendisiyle ne de ailesiyle ilgilenmeyen bir adam oldu. 25-30 yaşlarında iki çocuğu var. Biri evlendi biri hala evde olan oğlu var. Artık aile yemeklerine katılmıyor. Sadece tek basına kendine yumurta yapıyor ve onu yiyor. Bir aktivite yapmak istediğimiz de bize katılmıyor. Sadece kahvehaneye gidiyor arkadaşlarına ve geri geliyor. Emekli. Kendi kişisel bakımını bile çok aksattı. Önceden beri de hep kafasında kurar kurar kendi kendine beni sevmiyorsunuz falan derdi küserdi anneme. Şimdi annemle iletişim sıfır. Bizimle de eh işte. Ağır depresyon geçirdiğini düşünüyorum. Sizce ne yapılmalı? Bana kalsa kesinlikle bir psikolog, psikiyatri ile görüşmeli ama böyle bir şeyi kabul etmeyeceğini çok iyi biliyorum. Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.

Bu soru 21 Haziran 2024 19:46 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, babanız duyarlı bir evlada sahip olduğu için kendisi; sizin bu bilinçte yetişmenize bir şekilde katkısı olduğu için de sizin şanslı olduğunuzu düşünüyorum :)

Babanızın depresyonda olduğunu düşünüyorsunuz ve bu durum aileniz için endişe verici bir hal almış. Onunla yapıcı bir şekilde konuşarak endişelerinizi ve gözlemlerinizle ilgili duygularınızı paylaştınız mı? Babanıza depresyon belirtilerini ve onun için profesyonel yardımın ne kadar faydalı olabileceğini anlatın. Ona bir psikolog veya psikiyatriste gitmeyi düşünmesi konusunda nazikçe teşvik etmek mümkün. Bu konuda ailenizin birlikte olduğunu hissettirmeniz gerekebilir. Depresyonla başa çıkmak için destek gruplarının veya kaynaklarının örneğin; kitaplar, makaleler, videoların faydalı olabileceğini belirtebilirsiniz açıklayıcı şekilde. Bu tür kaynaklar, babanızın kendi başına farkındalık kazanmasına yardımcı olabilir. Bu tarz etkinliklere ön yargısı var mı? O zaman onun zihnini sorularla farkındalık tarafına çekme yolunu izleyebilirsiniz.

Babanızla psikolojik olarak rahat edebileceği bir ortamda, sakin bir şekilde konuşmak iyi bir yol olabilir. Acele etmeyin ve onun dikkatini tam olarak üzerinize odaklayın lütfen sohbet esnasında.

Kendi endişelerinizi ve onun için ne hissettiğinizi açıkça ifade etmenin türlü etkin yöntemleri vardır. Örneğin; "Baba, son zamanlarda seni gözlemlediğimde üzgün olduğunu düşünüyorum ve bu durum beni de endişelendiriyor."

Onun davranışlarını ve değişiklikleri nasıl gözlemlediğinizi açıklamak da başka bir farkındalık ipucu olabilir. Mesela; "Son zamanlarda aile etkinliklerine katılmaman, yeme alışkanlıklarının değişmesi ve kişisel bakımına az özen göstermen dikkatimi çekti." gibi :)

Depresyon veya stres gibi duygusal sorunların profesyonel yardımla çözülebileceğini ve bu sürecin ona daha iyi hissettirebileceğini vurgulayabilirsiniz. "Baba, psikoloğun sana yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Duygusal olarak desteklenmek, bu zor zamanları daha iyi yönetmene yardımcı olabilir."

Son olarak, çocuk kitabı olarak yayınladığımız ama yetişkinlere de neden terapi alınır sorununa cevap niteliği taşıyan bir masal kitabım var. Adı: Çiçek terapisi. Umarım size bir kaç ipucu verebilir :)

Kendi dengenizi koruyarak sevdiklerinize yardımcı olabildiğiniz bir yaşam diliyorum.

Sağlık dileği ve sevgilerimle...


Cevaplanmış benzer sorular